Seuraa 
Viestejä45973

14 kk palvelun jälkeen ulkoisen kovon (verkkokauppa.comista, cBox nimeltään) muuntaja meni todennäköisesti rikki. Yleismittarilla näyttää 0 volttia kaikkien napojen ja maan välille.

Katselin jouluvaloista muuntajia mutta näytti olevan vain 24 V malleja. Tarvitsisi 12 V 2000 mA tasavirta muuntajan.

Mieleen tuli 2 vaihtoehtoa.. koneen virtalähteessä on käyttämättömiä johtoja joista saisi helposti 12 V noihin piuhoihin. Eli siis piuha poikki ja kiinnittäisi virtalähteen molexiin. Jos koneen sammuttaa niin ulkoinen kovo menisi kans samantien pimeäksi.. en tiedä olisiko siitä haittaa.

On myös ylimääräinen 250 W virtalähde molexeineen.. on kyllä kooltaan yhtä iso kuin tuo kovalevykotelokin

Liitin on 5 pinninen ja pyöreä, siinä uloin rinkula on maa.
Muuntajassa on seuraavat tiedot pinneistä:

PINN 1: +12 V
PINN 3: GND
PINN 5: N/C
PINN 6: GND
PINN 8: N/C

Mitä mahtaa tarkoittaa "N/C"? Not Connected?

edit: ylimääräinen virtalähde aintaa 10,82 volttia (halvalla mittarilla mitattuna), mahtaako riittää?

Kommentit (8)

ovolo
Seuraa 
Viestejä6594

MItä minulla on ollut noita ulkoisia kovoja, niin mukana on pieni hakkuritoiminen verkkolaite, joka anta 5V ja 12V ulos noin 1A virralla.

Mutta jos sun kovos syö 12V jännitettä, niin sopiva muuntaja olis näissä ulkopuolisissa ADSL-modeemeissa, joihin muuntaja antaa 12V/ 1A virtaa.

12V ja myös 5V voi ryöstää keskusyksikön liittimestä. Eikä siitä ole haittaa, jos kovoa käyttää vain yhdessä laitteessa.

Mitä mahtaa tarkoittaa "N/C"? Not Connected?

Joo, sitä se tarkoittaa. Ja plus 12V tulee 1-pinnistä ja miinusjännite 6-pinnistä. "Uloin rinkula" lienee staattinen suoja, joka lienee yhteydessä 6-pinniin...

ylimääräinen virtalähde aintaa 10,82 volttia (halvalla mittarilla mitattuna), mahtaako riittää?

Uskon sen riittävän, jos virtaa luvataan 1A paikkeille, eli tehoa ulos yli 10W.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lukiko niissä muuntajissa että antavat 5 ja 12 V ulos? Tämä kyllä väittää että olisi ainoastaan 12 V. Liuhana on tällainen litteä missä on keskellä "ura". Erottuu siis selvästi, että on vain 2 johtoa.

Uuh hieman pelottaa, ettei vain rikkoisi laitetta Pitää aluksi ottaa kovosta virtaliitin irti ja mitata siitä viellä jännitteet. Ei tarvitse datan puolesta sitten hävitä.

Verkkokauppa yritti kaupitella 50 e hintaan uutta vastaavaa koteloa kovalevylle.. Aika kova hinta kun maksoin 160 e ja sain mukaan 400 gt kovalevyn. Kovalevyjen hinnat olivat vuosi sitten vielä hieman korkeammalla.

edit: aika lämpimänä tuo tosiaan käy.. uuh rupeaa hirvittämään. Pitäisikö tehdä kotelon "kattoon" reikiä / joku ritilä juttu? Tuossahan on ilma-aukot vain pohjassa ja takana.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
msdos464

Mitä mahtaa tarkoittaa "N/C"? Not Connected?

Sitä juuri, eli ei ole kytketty. Käytetään standardiliittimiä, joista ei sitten kaikille löydy tarvetta, niin on jätetty ne kytkemättä.

Hih hei.. kovo lähti käyntiin normaalisti ja toimi normaalisti. Pitää kyllä jostain etsiä 12 V muuntaja, ei tuota poweria viiti pitää kun on niin ruman näköinen.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6594
Lukiko niissä muuntajissa että antavat 5 ja 12 V ulos? Tämä kyllä väittää että olisi ainoastaan 12 V. Liuhana on tällainen litteä missä on keskellä "ura". Erottuu siis selvästi, että on vain 2 johtoa.

Kovalevyhän tarvitsee 5V digielektroniikalle ja 12V moottorin pyörittämiselle. Eli näitä ulkoisia kovoja on monenlaisia. Sinun tapauksessasi on sitten niin, että 5V tehdään 12V jännitteesta kotelon sisällä ja verkkolaite tuo koteloon 12V.

Toinen mahdollisuus olisi se, että 5V otetaan USB-liitännästä, mutta en usko, että USB:n virtamäärä ihan riittää kovalevylle.

Eli näyttää siltä, että asiat ovat, kuten sanoit ja verkkolaite tuo vain 12V jännitteen...

Otin virran diskettiaseman (mini molex?) liittimestä ja koneen takaa tulee piuha ulos. Onko haittaa, että maa on juotettu niihin kahteen maa piuhaan? Kaveri sanoi, että toinen on verkon maa ja toinen on koneen. Aiheuttaako tuo kytkentä jonkin riskin? Kone on (ainakin periaatteessa) suojattu ylijännitesuojalla.

Otin liittimen vanhasta (varmaan noin 20 v) diskettiasemasta, siinä oli molemmat maat juotettu yhteen piirilevyllä.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6594
Kaveri sanoi, että toinen on verkon maa ja toinen on koneen. Aiheuttaako tuo kytkentä jonkin riskin? Kone on (ainakin periaatteessa) suojattu ylijännitesuojalla.

Kyllä ne molemmat maapiuhat menee tietokoneen virtalähteessä ihan samaan paikkaan. Eli ei syytä huoleen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat