Seuraa 
Viestejä45973

Säteilyn kohdatessa kaasumolekyylejä, sopivan aallonpituuden omaava säteily virittää kaasumolekyylejä. Kaasun läpi kulkiessa tietty osa säteilystä häviää, absorboituu. Molekyylien viritys ei kuitenkaan jää pysyväksi, joten viritys purkautuu jossain vaiheessa ja säteily jatkaa matkaansa, mutta nyt satunnaiseen suuntaan. Säteily ei siis häviä mihinkään, vaan sirottuu kaikkiin suuntiin. Sininen taivaan väri on happiatomien absorboimaa samaa sinistä auringon säteilyä, joka viritysten purkautuessa siroaa kaikkiin suuntiin. Siitä syystä maapallo näyttää avaruudesta katsoen siniseltä ja meretkin heijastavat taivaan sinistä väriä.

Silmille näkymätön lämpösäteily siroaa ilmakehässä myös kuten näkyvä valo ja osa siitä karkaa avaruuteen. Maapallo ei voi jäähtyä muuta kuin säteilemällä. Vastaavasti maa lämpiää vain auringon säteilystä (lukuun ottamatta tulivuoren purkauksia ym.).

Väitetään, että vesihöyry ja hiilidioksidi ovat kaasuja jotka absorboivat lämpösäteilyä ja estävät maapalloa jäähtymästä. Tämä ei voi pitää paikkaansa, koska molekyylin virittyminen on kvanttifysiikan ilmiö. Virittävän säteilyn pitää olla tarkalleen sopivaa aallonpituutta, jotta se virittäisi molekyylin. Tästä syystä vesimolekyyli ja hiilidioksidimolekyyli sirottavat vain muutamia tarkoin määrättyjä aallonpituuksia. Muuta aallonpituutta oleva säteily kulkee vapaasti molekyylien ohi. Molemmat kaasut sirottavat vain hyvin pienen osuuden lämpösäteilystä, eivätkä siis vastoin vallalla olevia käsityksiä voi olla kasvihuonekaasuja. Ilmakehän happiatomit sirottavat muutamaa tarkasti määrättyä aallonpituutta, josta johtuu ilmakehän sininen väri, mutta suurin osa auringon näkyvästä säteilystä (valosta) päätyy maan pinnalle saakka.

Pilvissä tilanne on toinen. Pilvet ovat ilmaan kolloidisesti liuennutta vettä, joka myös sirottaa lämpösäteilyn ohella näkyvää valoa. Siksi pilvet ovat värjäytyneet milloin punaiseksi, sinertäviksi tai valkoisiksi riippuen niitä valaisevan valon väristä. Pienissä vesipisaroissa, jota kolloidisesti liuennut vesi on, veden sieppauskyky laajenee käsittämään leveämpiä aallonpituusalueita. Pilvet ovat siten se elementti, joka aiheuttaa kasvihuoneilmiön. Ne palauttavat osan (lämpö)säteilystä takaisin maan pinnalle ja tasaavat suuria lämpötilan vaihteluita yön ja päivän välillä. Pilvien yläpuolella ei ole enää mitään pidättämässä lämpösäteilyä. Siksi ilma jäähtyy nopeasti ylös mentäessä ja 10 km:n korkeudessa on jo -50 astetta.

Kasvihuoneilmiössä vedellä on suurin merkitys pilvien muodostuksen tähden. Jos pilvet lisääntyvät ilmasto lämpiää ja jos pilvet vähenevät ilmasto jäähtyy. Hiilidioksidi ei tiettävästi muodosta pilviä, joten hiilidioksidilla on tuskin mitään osuutta kasvihuoneilmiön muodostumisessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat