Seuraa 
Viestejä45973

Asuimme 5 vuotta tietämättämme home-asunnossa, terveytemme pikkuhiljaa murentuessa. Kiinteistössä aloitettiin putkiremontti, ja sitten alkoi tapahtua...
Terveytemme romahti, vaimoni ei pystynyt huimauksen ja hengenahdistuksen vuoksi lopulta edes seisomaan välillä. Oma diabetekseni lähti käsistä, insuliinia ei uskaltanut pistää juuri lainkaan, ja silti joutui ambulanssia tilaamaan... Insuliinishokkeja ja jatkuvaa hypoglykemiaa, liikunnan vaimo kielsi miltei kokonaan.
Pieni poikamme ei saanut levättyä, köhi ja valitti silmiään, ym.
Kaikilla kauhea nestehukka kaikilla.
Terveystarkastaja tuli kolmen kuukauden soittelun jälkeen pyörähtämään, tökkäsi kosteusmittarilla kylpyhuoneen seinää ja totesi ettei mitään suurempaa vuotoa ollut. Pari kuukautta aiemmin vedetty pintaputket...
Täti ei huomioinut mitään näyttämiämme kohtia, esim outoja mustia läiskiä katossa, josta vuosien mittaan levinneet pitkin asuntoa, pitkin kattoja ja tapetteja.
Tuomio oli että asunnossa ei mitään vikaa, vika meidän omassa päässä!
Ei edes lausuntoa kirjoittanut, sanoen pelkäävänsä pahentavan tilaamme...
Saimme lopulta uuden asunnon johon mukaan otimme vain eloonjäämis kampetta, kaikki oli puhdistettava. Pari kuuta meni ja yksi päivä vaimoni totesi: mitä ihmettä, pystyn hengittämään eikä huimaa yhtään...
Koko perheen terveys parantunut silminnähden. Itselle painoa tullut n. 15-18kg:tä.
Menimme asianajajan tykö sanomaan että siihen loukkoon ei enää kukaan saa terveyttään mennä pilaamaan, ja eikun oikeuteen.
Vuokranantaja kiistää asunnossa olevan mitään vikaa, ja jos jotain pientä löytyy, se on asukkaiden itse aiheuttamaa.
Lopulta sitten kun rupesi löytymään myös muita todistajia oireille jopa lyhyen oleskelun jälkeen, mm. lastensuojelun työntekijät, meni terveystarkastaja vuokranantajan kanssa ja repi makuuhuoneen ja vaatehuoneen lattiamatot auki, aivan mustana homeesta. muuhun ei sitten kiinnitetty mitään huomiota, niinkuin useisiin halkeamiin seinissä.
Mietin mitenkä ne vielä kääntävät koko jutun meidän "huolimattoman asumisen" piikkiin.
Toki asunto muuton jälkeen sotkuinen, joka kerta kun meni pakkaamaan tai muuttamaan, oli ainakin viikon kipeänä, lääkärit vain kehoittivat välttämään asuntoa. Melkein kaiken joutui hävittämään ja lopussa rupesi jo niin korpeemaan jatkuva painostus, sanoin että antaa olla ja sotkuahan siitä jäi!
Nyt edessä oikeudenkäynnit, ja ne varmasti kestävät vuosia.
Ei ole vuokralaisella mitään oikeuksia, terveystarkastajan toiminta todella ala-arvoista ja loukkaavaa! Ei edes pienen lapsen terveys kiinnostanut tippaakaan, lähetti lastensuojelun paikalle muka MTT:n asiakkaiden tykö. He onneksi tajusivat oikean ongelman ja auttoivat saamaan uuden kodin. Onko muut joutuneet vuokralla samaan tilanteeseen?

Sivut

Kommentit (22)

Minä olen ollut kauan sitä mieltä että kaikkiin talon rakenteisiin paikat kosteusantureille, johon sen voi lykätä kun sitä epäileekin.

Olin töissä hometalossa 25 vuotta. Suuri osa työntekijöistä sairastui 1990-luvulla vakavasti. Talo oli rakennettu 1967. Mennessäni töihin tähän taloon se oli melkein uusi. Nyt siinä ei ole mitään toimintaa terveydellisistä syistä ja se tullaan purkamaan tuota pikaa. Kukaan sairastuneista ei saa korvauksia. Tosin kukaan ei ole hakenutkaan, koska ennakkopäätösten nojalla on vaikea osoittaa sairauden syyksi tätä nimenomaista rakennusta.

Kuitenkin sieltä ovat kaikki virastot muuttaneet pois. osa jopa satavuotisiin pieniin tiloihin.

Ei oikeutta maassa saa.......

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

On törkeää, että ensimmäisenä nihiloidaan toisen kokemat oireet ja viitataan kuupan himmeyteen. Koulitaankohan isännöitsijät samaan vähättely- ja nillittelyrutiiniin? Tai ok, siitähän ne palkkansa saavat, että ongelmia siirretään niin pitkään kuin mahdollista.

Asunnossani on käynyt Ympäristökeskuksen kosteus-homemittaaja asukkaan kutsumana. Mutta. Miten ollakaan mukaan ovesta sisään tuli myös isännöitsijän edustaja. Silloinen asujakumppani tai minä emme kumpikaan sille taholle kertoneet mitään.

Tiedän että on olemassa laboratoriokokeita - mutta pitäisi tietää mitä homeitiötä alkaa hakea. Ja jos onkin tullut huti - oikeaa hometta ei pystytä kokeissa osoittamaan - minä maksan.

Hometta ei tahdo saada poiskaan, kun se rakenteisiin kerran pesii. Homekämpät pitäisi siirtää lyhytaikaiseen käyttöön?

on se kumma, ettei terve inehmo ymmärrä jos vika onkin päässä eikä talossa. Olen työskennellyt kolme vuotta sairaalassa, ja nähnyt melkoisesti. HOMEvaurioita ei ollut remontoiduissa kohteissa. Kun testitulokset tulivat ainoa itiöpesäke löytyi kukkapurkista.-

Mittauksiin ja kokeisiin ei tule luottaa. Suomessa jokaisessa talossa on hometta. Enemmän tai vähemmän.

Pitää katsoa mitä rakenteista oikeasti löytyy. Ei vain ihmetellä mittaria tai koeputkea.

Inehmosta en tällä ymmärryksellä ymmärrä mitään. Lisäisin kuitenkin, että kertomani talo on tyhjillään ja uusi suunnitelma on jo olemassa, joten se tullaan purkamaan tuota pikaa. Kellarissa oli vettä joka ukkossateen jälkeen ja sen ajan muodin mukaan rakennus oli tasakattoinen, joka kasvoi kaikkea mahdollista koivusta pienempään.

Eipähän päässyt tuo home korvieni väliin vaikka elämäni ensimmäiset 20 vuotta asuin rintamamiestalossa jossa jokakeväinen sulamisvesi valui kellariin ja kuivahteli siinä enemmän tai vähemmän löyhähdellen viimeistään elokuun mätäkuun aikaan.
Ei päässyt home korvieni väliin vaikka esijääkaapilliseen aikaan jolloin kylmäruoat säilytettiin kellarissa ja siellä ruokellarissa sai kaapia ensin kaiken ruoan päältä sinivihreän "eliömaton". Hillot ja mehut sentään osattiin tehdä niin, että vain harvoin niiden pinnalla oli homenukkaa.
Lapsena yksi jännittävämpiä leikkipaikkoja oli naapurin vanha heinillä täytetty navetta. Sen itse tehdyssä "luolastossa" kun oli päivän ryöminyt niin oli suupielet, sieraimet ja korvat täynnä vihreää homepölyä. Miksei korvien väli altistunut homeelle eikä mikään muukaan paikka.
Kun en altistunut niin asia ei tietenkään minulle kuulu. Mutta mie vaan kysyn? Vai oliko se vain niin että kun ei voinut hakea syyllistä niin altistumiskone ei lähtenyt pyörimään?

Toivon, että minullakaan ei korvien väli ole ainakaan ihan mädäntynyt. Aina on poikkeuksia, mutta jos työaika on kahdeksasta vartin yli neljään, siellä sitten ollaan. En ole väittänyt, että kaikki olisivat sairastuneet, mutta ainoastaan puolet.

Miten voi ajatella, että ihmisen tekemät rakennukset ovat erityisiä homepesiä. Eikö se ole ympäröivä luonto? Sitä enemmän mitä rehevämpi se on. Tietysti pienilmastosta riippuen. Ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Meillä Suomessa kun luonto muuttuu lämpimämmäksi ja kosteammaksi. Kaikenlaista itioötä ja hometta enemmän - ja eksoottisempia.

Yksi lapsistani "allergisoi" pienenä keväisin luonnon herätessä. Nilkat ja ranteet märkivät ja oli "räkänokka". Nyt aikuisena ei mitään vaivoja eikä herkkyyksiä. Siedätyshoito ilman suurempia hysterioita (tosin apaattisesti tilanne vain hyväksyen) auttoi.

No - ehkä lapsikuolleisuuden poistuminen aiheuttaakin sitten aikuisongelmia?
Julma ajatus mutta ...

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Näitähän löytyy, harmittavan paljon. Eiks karpokin ole tehny dokkaria 90-luvulla hometaloista ja niiden vuokraisännistä?!

Itsellä myös vessa, mistä tippuu kaakelit seiniltä. En väitä että hometta olisi, mutta sen väitän että kohta on jos asialle ei tehdä mitään. Kosteuseristeet hajoilleet jne jne. Ilmoitin asiasta yli vuosi sitten isännöitsijälle, joka ei ole asian eteen tehnyt muuta kuin talonmiehet ovat käyneet tutkimassa että p*sk*na on. Eipä ole remonteista kuulunut. Noh onneksi asun vuokralla, joten muuttaa voi milloin vain. Jos olisi oma talo, niin remontoinut olisin ajat sitten.

Näissä rintamamiestaloissa ja ns. vanhan kansan rakennuksissa on hieman eri juttu homeen suhteen. Hometta saattaa olla esim. kellarissa, mutta kun koko talo "hengittää" niin home ei leviä! Ainakaan niin helposti. Betonimörskään kun home leviää, sitä on hirmu vaikea saada pois ja ajan myötä se on levinnyt koko taloon. ei hengitä muuta kuin jonkun insinöörin suunniteleman pilipalilöörin kautta pari kertaa päivässä. sit on n nää kaikki muovisulut jne, jotka pitäisi kieltää lailla.

-Jatkuva nuha

-Poskionteloidenkipu, poskiontelontulehdukset.

-Jatkuva flunssa ilman kuumetta, on/off vaikka vuosia...

-Nestehukka, ihon kuivuminen, ihon kutiaminen, ihottuma.

-Otsan kiristäminen.

-Lihaksien tukkoisuus, lihaksien yleisjumi jatkuvasti, niska/hartiat pahiten.

-Lihassärky.

-Silmien kutiaminen, kuivaminen, valonarkuus, näön sumeneminen, näkökentän mustuminen.

-Huimaus/pyörrytys, seisoen ja maaten.

-Hengenahdistus, työlästä hengittää, vaikka happisaturaatio normaali.

-Hengenahdistus, kuristumisentunne, josta selityksen puuttuessa sikiää paniikkihäiriö, ja kuoleman pelko (etsii syytä oireisiin).

-Jatkuva huimaus, seisaallaan, tai pitkällään.

-Epätodellisuuden tunne.

-Täydellinen voimattomuus, ei ole voimia tehdä mitään, eikä pysty oireiden ollessa pahimmillaan.

-päänsärky.

-Verensokerien heittely ilman diabeetesta, mitattu tarkoituksella huonovointisuuden takia.

-Diabeetikolla verensokerit karkaavat käsistä, heittelevät todella rajusti, 20 shokkiin tunnissa, ilman insuliinia, shokkia ei voi ennakoida. Heittelyt myös alhaisesta verensokerista ylöspäin syömättä mitään, nämä olivat todella rajuja, ja sairaalasta käännytettiin pois kun asiaa tahdottiin selvittää.

-Diabeetikolla homealtistus aiheuttaa pysyviä solumuutoksia.

-unettomuus, jos saa nukuttua ei kuitenkaan saa lepoa, eli voimattomuus.

-hajuaistin katoaminen.

-Huuliherpes jatkuvasti.

-Jatkuva yskä ja köhä.

-Hampaiden kunnon huonontuminen, todella huomattava.

-Hirvittävä laihtuminen.

-kylmä-kuuma oireilua

-Virtsanhajun voimistuminen, virtanvärin kellastuminen ja tummuminen.

-Jatkuvia ruuansulatus ongelmia.

-Väsymys, voimattomuus, yleiskunnon täydellinen huononeminen, todella huomattava laihtuminen, hengenahdistus ja huimaus.

Muita huomattavia asioita...

- Puhtaat pyykit alkoivat haista todella pahalle kuivaessaan.

Tässä oireita jotka olivat omalla kohdallamme, vuosia kestänyt hengenahdistus oli pahin, toi paniikkihäiriön, ja vahvisti kaikkia muita oireita, kuten huimausta.
Huimaus oli jotain aivan sietämätöntä, se oli koko ajan läsnä, kosteilla ilmoilla huimaus ja yleiskunto meni niin pahaksi, ettei voinut kuin maata, silti pyörrytti, olo oli kuin kuolevaa tekevällä, paremmin en voi sitä selittää. (vaimo)

Ja kunnan terveystarkastaja selittää että vikaa on vain meillä päässä, ei asunnossa.
Jos olisimme häntä uskoneet, eikä pyydetty yhtä lähellä asuvaa eläköitynyttä rakennustarkastajaa tutkimaan, joka sanoi että hän olisi laittanut asumiskieltoon vaikka ei olisi ollut hometta, jota hän löysi silmämääräisesti neljää eri lajia...
Lääkärit eivät tutkineet, sanoivat altistuksen olevan niin selvän jo oireita luetellessa, ei lääkkeitä ei mitään. Kehotettiin vain muuttamaan pois mahdollisimman pian.
Ja alkuun asuntotoimisto sitä mieltä ettei missään tapauksessa meille mitään vuokraa, kun levittelemme vielä ihme home-juoruja. Jokuhan sinnekin on soittanut, eikä epäiltyjä ole paljoa.
Vuokranantaja vielä antoi lausunnon että olemme huolehtineet velvollisuuksistamme hyvin. Nyt oikeudessa täysin eri mieltä, eihän todellista vuokranantajaa olla edes nähty

Suomessa valtio suojelee ja kannustaa hometalojen vuokraajia. Heillä ei ole suomen valtion mukaan mitään oikeuksia saada korvauksia mutta hometalon omistajan on oikeus saada kunnianloukkauksesta korvauksia...

Kun muutin nykyiseen asuntooni, säihkähdin eka yönä sitä, kun suuni/limakalvot kuivuivat rajusti aivan yht'äkkiä. Sen jälkeen alkoi jopa tuo hampaiden selvä tummuminen (kiilteeseen selvästi näkyviä vaurioita).

Ensimmäisen pistin vain kuivan huoneilman (sähkölämmitys) piikkiin ja toisen runsaan kahvinkäytön.

Nyt on tullut totaalinen voimattomuuden tunne, lamauttava väsymys ja unettomuus. Kunto romahtanut äkillisesti, vaikka kaiken järjen mukaan pitäisi olla kovassa kunnossa. Tuntuu kuin sekoaisi, kun ei kerta kaikkiaan jaksa/pysty tekemään mitään, mutta unikaan ei tule.

Voisikohan tämä kaikki sittenkin olla seurausta asunnossa olevasta homeesta?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat