Seuraa 
Viestejä45973

Kuinka suuren mahtivaltion uskoisitte maailmaan saatavan kun yhdistettäisiin Suomi, Ruotsi ja Norja, ehkä vielä myös Tanska ja Islanti. Olisimme öljymaa, omaisimme ison pinta-alan, tosin asukkaita olisi vain n. 20 miljoonaa. Millainen olisi valtamme EU:ssa, jos nyt siihen kuuluisimme.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Sellainen on aikaisemmin ollutkin. 1300-luvun lopussa perustettiin Tanskan, Norjan ja Ruotsin välille Kalmarin Unioni. Yhteistyö oli aika hankalaa, koko sen yli satavuotisen olemassaolonajan käytiin useita sotia jäsenten väliillä. Suomalaiset, silloiset itäisen Ruotsin asukkaat, suhtautuivat asiaan myönteisesti. Kuinkas muutenkaan sen ajateltiin tuovan suojaa Venäjää vastaan. Tanskalaiset taas kokivat saksalaiset uhkaksi ja kannattivat sitä siksi.

Sisäiset ristiriidat johtivat siihenkin, että välillä Tanska liittoutui Venäjän kanssa. Ryöstelivät sitten Suomenkin ranta-asutusta. Polttivat Turun ja Porvoon. Meillä oli myös, lähinnä nykyisen Ruotsin alueella vastarintaa. Ei EU:lle, paremminkin ei KU:lle oli silloinkin esillä. Erimielisyydet eivät jääneet pelkästään silloisilla foorumeilla väittelimiseen. Tukholman verilöylyssä teloitettiin Unionin loppupuolella satakunta sen vastustajaa. Se olikin viimeinen pisara, kapina syttyi ja sen seurauksena nousi Kustaa Vaasa kunikaaksemme.

1960-luvulla eteni NORDEK-sopimus pohjoismaisesta yhteistyöstä niin pitkälle, että sopimusluonnoskin tehtiin. Kaatui kuitenkin tämäkin eripuraan. Suomi ja Ruotsi eivät sitä hyväksyneet. Ei tiedetty tulevista Norjan öljylöydöistä. Hanke haudattiin lopullisesti 1970.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat