Suomi tarvitsee 15 GW lisää.
Vuoteen 2020 mennessä Suomi tarvitsee lisää sähköntuotantokapasiteettia 15 GW jos halutaan eroon fossiilipoltosta.
Tällä teholla korvattaisiin vanhenevat voimalat, fossiilisia polttoaineita (+turvetta) polttavat voimalat. Sillä korvattaisiin kiinteistöjen ja teollisuuden öljylämmitys + fossiilinen kaukolämpö. Sillä myöskin korvattaisiin liikennepolttoaineet siirryttäessä sähköautoihin. Se mikä jäisi jäljelle on lentoliikenteen polttoaineet + osa laivaliikenteen polttoaineista.
Millä Suomi voi saada tämän 15 GW sähköä?
Tuulivoimalla? Polttamalla risuja? Jätepolttoa? Aurinkosähköllä? Aaltovoimalla?
Vai pitäisikö vain nostaa kädet pystyyn ja toivoa että Venäjä myy halvalla maakaasua ja että Iran öljyä? Kivihiili tietysti on aina halpaa. Jos se loppuu niin voidaan aina polttaa ruskohiiltä tai palavaa kiveä.
Sivut
Radikaali ehdotus: vähennetään vuosittaista tuhlauksen lisäämistä
Tämä 15 GW lisäys perustuu sille että kulutusta ei lisätä vaan että fossiilipolttoaineita korvataan päästöttömillä.
Hyvä tavoite.
Mutta tuskin siihen päästään absoluuttisesti.
Kompromisseja eri energiantuottomallien välillä nämä kaikki ovat.
Helppoa tämä olisikin, jos kokonaisuus olisi pelkkää kannatusasiaa.
Enpä voi sanoa, että voisin olla "kannattamatta" mitään nykyisistä energiantuottotavoista. Jos ei niin olisi, niin sitten pitäisi kertoa, että kenelle sitä energiaa ja missä tilanteessa ei saisi myydä.
Lisää tavoiteltavaa:
Suuresta osasta tuontienergiaa olisi hyvä päästä eroon.
Mitä nyt pohjoismaalaista vesienergiaa voisi jättää jäljelle. (Toisaalta, miten pitkään sitä mahtaa aina tarvittaessa saada?)
Nyt pitää kysyä, että onko esim. liikennepolttoaineiden korvaamisessa otettu huomioon, että sähköauto kuluttaa vain kolmanneksen siitä energiamäärästä mitä polttomoottori?
Eli jos lasketaan liikennepolttoaineen käyttö suoraan sähköksi, niin saadaan kolme kertaa liian suuri luku.
Tarvitaan pari ydinmyllyä lisää. Mutta lisäksi autoveroa pitäisi laskea huomattavasti, jotta autokanta uudistuisi. Hybridejä voisi suosia erityisesti.
Pari 8 GW myllyä.
Kuulostaa aika suurelta. Millä tavoin hybriidi poistaa tarpeen käyttää fossiilisia?
10 uutta ydinvoimalaa. Viherpiipertäjien kommuunit lämpenee jo siitä aiheutuvalla kiukulla.
Mitä hel... Eihän yksi ydinvoimala edes tuota kuin 1.5 GigaWattia? ydinvoimala vuodessa on aika kova tahti. Minkä takia vuoteen 2020 mennessä energiankulutus meinaa tuplaantua?
On toki, muttei mahdoton. Vuoden välein uusi rakenteille, niin ehkä työvaiheet porrastuvat sopivasti materiaalien ja työvoiman suhteen. Kun otetaan vielä huomioon, että viherpiipertäjien raivo kasvaa joka vuosi uuden voimalan valmistuessa, kompensoi se energiankulutuksen kasvua lämmityksen osalta.
Ei mitenkään. Hybridiauto on vain autoteollisuuden keino venyttää parempien akkujen kehittelyä viimeiseen tippaan, ettei omasta taskusta menisi euroakaan ylimääräistä kehityskustannuksiin.
Ne odottavat että joku muu tekisi sen työn ilmaiseksi heidän puolestaan ja kaupallistaisi tuotteet, jotta sitten voisivat kasata halvoista akuista halpoja autoja.
Vähän sama homma kuin tuulivoiman kanssa. Kovasti sitä ollaan rakentamassa ja joku siitä rahat ottaa, mutta todellisuudessa se vouhotus vain vie huomion ja rahoituksen pois tärkeämmästä kehityksestä. Koko maailma odottaa hengitystään pidätellen että milloin se pelleily loppuu ja päästään asiaan.
uutisia
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article56730.ece
Tulevaisuus näkyy jo Kiinassa.
Muutama vuosi niin jutusta voi Shanghain korvata Helsingillä ja mopon autolla. Ellei sitten sähköpula pakota jatkamaan ilman saastuttamista.
http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article36611.ece
Näin jokin aika sitten mainoksen suomeen tuodusta kiinalaisesta sähkömoposta. Oli ilmeisesti luksusmalli, kun moottorin teho oli 1,5 kW mutta siitä huolimatta kantamaa oli 80 kilometriä.
Annetuista tiedoista joku tuli siihen tulokseen, että siinä on 48 voltin lyijyakusto, joka kestää kovimmalla rääkillä 4000 kilometriä ja sillä ehdolla että käyttäjä ajelee korkeintaan 15 kilometriä latausten välillä, mahdollisesti jopa 30.000 kilometriä. Uuden akuston hinnaksi muodostuisi noin 200 - 300 euroa.
Kilometrihinnaksi tulee pahimmillaan kymmenisen senttiä ja parhaimmillaan 2 senttiä, riippuen siitä kuinka paljon akkuja rääkkää. Maahantuoja antoi itse 4000 kilometrin tai yhden vuoden takuun, kumpi ehto vain täyttyy ensimmäisenä.
Mitä vähämielisiä höpötyksiä nämä puheet täydellisestä fossiilittomuudesta vuoteen 2020 mennessä nyt taasen ovat? Juuri viikko sitten, joku energiatalouden tutkija kertoili Suomen polttavan hiiltä täyttä häkää muiden mukana vielä seuraavalla vuosisadallakin.
Miksi pitäisi päästä eroon fossiilisista polttoaineista?
Sivut