Seuraa 
Viestejä45973

Telkkarista tuli joku aika sitten ohjelma tästä rangaistuskäytännöstä ja oon itsekkin eräitäkin kertoja miettinyt ihmisiä jotka on tässä tilanteessa (en muista lukuja mutta mielettömän iso määrä suomalaisia). Mitäs ootte mieltä, onko luottotietojärjestelmä oikeudenmukainen? Kuka hyötyy tästä järjestelystä? Onko maksuhäiriömerkintä nykyisessä kestossaan ajan hengen mukainen tapa hoitaa asioita ja rangaista huonosta laskujen maksu tavasta vai onko se aikansa elänyt?

Itse tunnen eräitäkin ihmisiä ihan henk.koht joilla on maksuhäiriö merkintöjä ja suurella osalla näitä ne on aivan typeristä syistä. Eniten ihmetyttää miten ne merkinnät voi olla siellä rekisterissä niin kauan koska ne tekee ihmisestä lähes yhteiskunta kelvottoman (tosin tästä ajasta kuulee aina niin monia versioita, jotkut sanoo 3v, jotkut 4 ja jotkut 5. Mikä on totuus??)! Miten ylipäätään näin suuresta ongelmasta ei ole lähes ollenkaan yhteiskunnallista/poliittista keskustelua?

Omat pohjatietoni maksuhäiriöisyydestä on heikot mutta sen perusteella mitä oon kuullut ja saanut selville niin mielipiteeni on silti että rangaistus maksamattomaksi jääneestä dna:n laskusta nykyisellään on kohtuuton varsinkin kun ko.firmat perinnän kautta kuitenkin saavat rahansa korkojen kera ja saman perinnän yhteydessä peritään myös yhteiskunnalle koituneet kulut. Jälleen kerran tämä koko juttu kuulostaa näiltä missä Suomen yhteiskunnalta jää penni tai kaks saamatta niin rangaistus on sellanen että takuulla tuntuu mutta tuikkaappa mora kaverin kylkiluiden väliin niin selviät suunnilleen nätillä anteeksipyynnöllä.

Vaihtoehdoksi nykyiselle järjestelylle tulisi mieleen esim se että edes maksuhäiriöisyyden kesto vähennettäisiin esimerkiksi vuoteen tai poistettaisiin koko maksuhäiriöisyys mutta perittäisiin nykyistä kovemmat korot ulosoton yhteydessä ja pidettäisiin kuitenkin "maksuhäiriöisenä" niin pitkään että velka on maksettu tai toimiva maksujärjestely on saatu sovittua.

Omasta mielestäni asia olisi tärkee koska mitä Aamulehdestä joskus luin maksuhäiriöisten määrä rupee lähentelemään puolta miljoona joten mistään pienestä ongelmasta ei ole kysymys.

Sivut

Kommentit (55)

Suomi poikkeaa muista länsimaista siinä, että meillä on velkojan oikeudet hyvin vahvat.

Velat vanhenee hitaammin, takauksiksi annetut omaisuudet voi pankki yksipuolisesti katsoa riittämättömiksi ja vaatia lisää takauksia kesken velanmaksun, eikä velka tarvitse olla edes hotamatta kun pankki voi ryhtyä toimenpiteisiin, sitten vielä nämä rekisterit, jotka kanssa on varmasti länsimaiden pisimpiä.

Yksi sumutus, joka on yleisesti käytössä on tämä velkojen vanheneminen, ihmisille selitetään että velat vanhenee 10 vuodessa, tosiasiassa laki on niin että perintä lopetetaan 10 vuoden sisällä, mutta velka ei vanhene, kun esim. kuolet niin velkoja voi tulla vaatimaan osuuttaan kuolinpesästä.
Tälläistä velkaa hyvin vaikea kiistää, kun asianosainen eli velallinen on kuollut ja kukapa muukaan oikeasti tietäisi sen, miten velkaa on hoidettu.

Mielestäni nykyinen käytäntö on ihan kohdallaan. Se että jättää jonkun parin sentin DNA-laskun maksamatta kertoo todella paljon kyseisen yksilön taloudenhoidosta.

Luottorekisteristä on hyvä katsoa, minkälainen ihminen lainanottaja, tai esim. nettiliittymän tilaaja on maksamaan laskunsa.

Yhteiskunnallista keskustelua on asiasta todellakin ollut vähänlaisesti. Ilmeisesti velkojat saavat toistaiseksi tarpeeksi perittyä takaisin.

En ymmärrä tätä mentaliteettia, että laskut voidaan jättää maksamatta, kun ne kuitenkin peritään korkoineen takaisin. Mitä jos ne laskut maksaisi ajallaan, niin ei tarvitsisi maksaa korkoja niistä ja sitten nillittää maksuhäiriömerkinnästä. Ei se oman talouden kunnossapito ole sen vaikeampaa, kuin esim. hoikkana pysyminenkään. Pitää vaan syödä sen minkä kuluttaa, eikä enempää mitä tienaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Allekirjoitan ton kaiken mitä ilesoft yllä sanoo JOS kyse todellakin on parin sentin DNA:n laskusta joka on tahallaan jätetty maksamatta. Mutta valtavan monilla joilla luottotiedot on menny kyse on ollut alunperinkin rahavaikeuksista jotka ei mene pelkän huolimattomuuden tai piittaamattomuuden piikkiin ja maksuhäiriömerkinnät tekee joillekkin jopa mahdottomaksi päästä ylös kuilusta josta muuten pääsisi ylös ja tästä tilanteesta ei kukaan hyödy, se on ainoastaan haitallista, henkilölle itselleen ja yhteiskunnalle. Ja siks toisikseen, tekeehän ihmiset virheitä.

Enkä kyllä kertakaikkiaan nää oikeutta tapahtumassa kun väkivaltarikoksesta selviää ehdollisella-parin kuukauden kopissa istumisella mutta siitä parin sentin dna laskusta napsahtaa 4 vuoden yhteiskuntakelvottomuus.

Myöskin melkoselta vainoamiselta tuntuu peruspalvelujen evääminen, netti-liittymät, puhelinliittymät. Tai entäs vuokra-asunnot?? Ymmärrän silti hyvin että jos maksukyvyttömyyttä on esiintyny että esim. lainat ja luottokortit evätään mutta että Elisan laajakaista. Just joo...

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176

Suomi on vain vähän tälläinen paikka, että teet virheen niin siitä voidaan sakoittaa koko elämä. Kaikesta muusta saa "rangaistuksen" paitsi rikoksesta. Toki samanlainen yhteiskunnan jälkirangaistus tulee siitäkin.

On ihan sama onko luottotiedoton, työtön, päihdeongelmainen, köyhä, rikollinen, vammanen, mielenterveysongelmainen. Niin samanlailla yhteiskunta rankaisee, kuin antaa suppeat mahdollisuudet päästä ylös.

Alussa saa mahdollisuuden jos ei sitä osaa vahinkossa tai tiedolla pelata oikein niin heippa.

SAMAEL
Alista, nöyryytä, holhoa. Suomalainen virallinen kolmiyhteys.

Näin se pitkälti on. Suomen valtio rakastaa sitä kun joku hairahtuu tai muuten tekee virheen. Silloon tätä henkilöä saa RANKAISTA!!

SAMAEL
Alista, nöyryytä, holhoa. Suomalainen virallinen kolmiyhteys.

Velka pitää maksaa. Olisiko parempi, että isot karvaiset miehet tulisivat perimään velkaa moottorisahojen kanssa? Eiköhän tavalliset rekisterit ole turvallisempia.

Dredex
SAMAEL
Alista, nöyryytä, holhoa. Suomalainen virallinen kolmiyhteys.Velka pitää maksaa. Olisiko parempi, että isot karvaiset miehet tulisivat perimään velkaa moottorisahojen kanssa? Eiköhän tavalliset rekisterit ole turvallisempia.

Pitää pitää, mutta mitä tekemistä luottotietorekkarilla on velanmaksun kanssa?? Ei velkojensa maksaminen luottotietoja mihinkään puhdista.

Dredex
Olisiko parempi, että isot karvaiset miehet tulisivat perimään velkaa moottorisahojen kanssa?

Mitä hemmettiä sinä horiset jostain karvaisista moottorisahamiehistä? Voitko jotenkin selventää tätä neronleimaustasi?

EDIT: Tarkoititko kenties että armottomaan kyykyttämiseen, äärimmäiseen byrokratiaan, ahdasmieliseen kyttäämiseen ja suoranaiseen vittuiluun perustuvan yhteiskuntarakenteen ainoa vaihtoehto ovat karvaiset moottorisahamiehet?

Lapin Mies
Yksi sumutus, joka on yleisesti käytössä on tämä velkojen vanheneminen, ihmisille selitetään että velat vanhenee 10 vuodessa, tosiasiassa laki on niin että perintä lopetetaan 10 vuoden sisällä, mutta velka ei vanhene, kun esim. kuolet niin velkoja voi tulla vaatimaan osuuttaan kuolinpesästä.
Tälläistä velkaa hyvin vaikea kiistää, kun asianosainen eli velallinen on kuollut ja kukapa muukaan oikeasti tietäisi sen, miten velkaa on hoidettu.
Velkojalla on oikeus tulla perimään vanhentunutta velkaa, sellaisesta omaisuudesta, joka on annettu velan vakuudeksi... eikä sitä voida enään periä myöskään kuolinpesästä...

SAMAEL
- - EDIT: Tarkoititko kenties että armottomaan kyykyttämiseen, äärimmäiseen byrokratiaan, ahdasmieliseen kyttäämiseen ja suoranaiseen vittuiluun perustuvan yhteiskuntarakenteen ainoa vaihtoehto ovat karvaiset moottorisahamiehet?

Rekisterin pito ei ole armotonta kyykyttämistä, äärimmäistä byrokratiaa, ahdasmielistä kyttäämistä eikä suoranaista vittuilua. Rekisterin tarkoitus on varoittaa luotonantajia ennakkoon maksajan luotonottokyvyistä. Jos kenelle tahansa annettaisiin luottoa mielinmäärin, niin perinnät tietenkin lisääntyisivät.

Dredex

Rekisterin tarkoitus on varoittaa luotonantajia ennakkoon maksajan luotonottokyvyistä. .

Paskan marjat! Se rekisteri on tehty just ja nimenomaan kyykyttämään/rankaisemaan. Tai hetkinen, luotonantajillahan tarkoitat tietenkin vuokranantajaa, puhelin/internet-operaattoria, vakuutusyhtiötä... Menispä luottotiedot itseltäkin, tosimies ei kotia, puhelinta, nettiä ja auto yms vakuutuksia kaipaa!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat