Seuraa 
Viestejä45973

Hitlerin väkevin vihollinen
30.1.2008 1:56

Sotakarhu Wojtek kantoi ammuksia ja poltti kessua kuin vanha jermu.
Sotaurho Puolan armeijaan kirjattu Wojtek-karhu otti osaa verisiin Monte Cassinon taisteluihin, jotka vaativat lähes 100 000 ihmisen hengen.

18. toukokuuta vuonna 1944 italialaiseen, vuorella olevaan Monte Cassinon luostariin nousi Puolan lippu. Puolalaisjoukot olivat juuri murtaneet natsien vahvat varustukset, jotka olivat torjuneet liittoutuneiden hyökkäykset jo neljän kuukauden ajan.

Puolalaissotilaiden kanssa Monte Cassinon verisillä rinteillä taisteli Wojtekiksi nimetty ruskeakarhu. Virallisesti puolalaisten kuljetuskomppanian muonavahvuuteen kirjattu karhu kantoi ammuslaatikoita etulinjaan vahvoilla raajoillaan. Vapaa-aikana sillä oli samat huvit kuin taistelutovereilla: olut, tupakka ja painiminen.

- Se oli kuin koira. Ei sitä kukaan pelännyt. Se piti tupakasta ja oluesta - kuten me muutkin, puolalainen veteraani Augustin Korolweski, 82, sanoi BBC:lle.

Hollywood-elokuva Wojtekista?

Toisen maailmansodan päätyttyä Wojtek päätyi Skotlantiin Edinburghin eläintarhaan. Nyt Wojtekille puuhataan muistomerkkiä Skotlantiin. Lisäksi myös Hollywood on kiinnostunut sotaurhon tarinasta.

- Olen saanut yhteydenottoja muutamilta Hollywoodin tuotantoyhtiöiltä. Olen luvannut, etten paljasta yksityiskohtia tarkemmin, mutta vaikuttaa siltä, että filmi on tulossa, Wojtekin muistomerkkihanketta ajava Skotlannin ympäristöministerin neuvonantaja Aileen Orr sanoi The Scotsman -lehden verkkouutisille.

Puolan armeijan miehet löysivät Wojtekin Iranista vuonna 1943, kun se oli emonsa hylkäämäksi jäänyt pentu. Miehet ottivat karhunpennun mukaansa. Hieman kasvettuaan se oppi kantamaan raskaita ammuslaatikoita.

Wojtek teki ensimmäisen urotekonsa Lähi-idässä: se otti kiinni vakoojan, joka oli tiedusteluretkellä puolalaisten asemissa. Palkinnoksi karhu sai olutta. Pienestä pitäen ihmisten seurassa ollut karhu oli oppinut varsin inhimillisiä piirteitä. Jos se jätettiin yksin, se saattoi alkaa itkeä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat