Seuraa 
Viestejä45973

Liittynyt: 25 Lok 2007
Viestejä: 49

LähetäLähetetty: Lau Tam 26, 2008 7:50 pm Viestin aihe: Vuokralla homeasunnossa... Vastaa lainaamalla viestiä Muokkaa/Poista viesti
Asuimme 5 vuotta tietämättämme home-asunnossa, terveytemme pikkuhiljaa murentuessa. Kiinteistössä aloitettiin putkiremontti, ja sitten alkoi tapahtua...
Terveytemme romahti, vaimoni ei pystynyt huimauksen ja hengenahdistuksen vuoksi lopulta edes seisomaan välillä. Oma diabetekseni lähti käsistä, insuliinia ei uskaltanut pistää juuri lainkaan, ja silti joutui ambulanssia tilaamaan... Insuliinishokkeja ja jatkuvaa hypoglykemiaa, liikunnan vaimo kielsi miltei kokonaan.
Pieni poikamme ei saanut levättyä, köhi ja valitti silmiään, ym.
Kaikilla kauhea nestehukka kaikilla.
Terveystarkastaja tuli kolmen kuukauden soittelun jälkeen pyörähtämään, tökkäsi kosteusmittarilla kylpyhuoneen seinää ja totesi ettei mitään suurempaa vuotoa ollut. Pari kuukautta aiemmin vedetty pintaputket...
Täti ei huomioinut mitään näyttämiämme kohtia, esim outoja mustia läiskiä katossa, josta vuosien mittaan levinneet pitkin asuntoa, pitkin kattoja ja tapetteja.
Tuomio oli että asunnossa ei mitään vikaa, vika meidän omassa päässä!
Ei edes lausuntoa kirjoittanut, sanoen pelkäävänsä pahentavan tilaamme...
Saimme lopulta uuden asunnon johon mukaan otimme vain eloonjäämis kampetta, kaikki oli puhdistettava. Pari kuuta meni ja yksi päivä vaimoni totesi: mitä ihmettä, pystyn hengittämään eikä huimaa yhtään...
Koko perheen terveys parantunut silminnähden. Itselle painoa tullut n. 15-18kg:tä.
Menimme asianajajan tykö sanomaan että siihen loukkoon ei enää kukaan saa terveyttään mennä pilaamaan, ja eikun oikeuteen.
Vuokranantaja kiistää asunnossa olevan mitään vikaa, ja jos jotain pientä löytyy, se on asukkaiden itse aiheuttamaa.
Lopulta sitten kun rupesi löytymään myös muita todistajia oireille jopa lyhyen oleskelun jälkeen, mm. lastensuojelun työntekijät, meni terveystarkastaja vuokranantajan kanssa ja repi makuuhuoneen ja vaatehuoneen lattiamatot auki, aivan mustana homeesta. muuhun ei sitten kiinnitetty mitään huomiota, niinkuin useisiin halkeamiin seinissä.
Mietin mitenkä ne vielä kääntävät koko jutun meidän "huolimattoman asumisen" piikkiin.
Toki asunto muuton jälkeen sotkuinen, joka kerta kun meni pakkaamaan tai muuttamaan, oli ainakin viikon kipeänä, lääkärit vain kehoittivat välttämään asuntoa. Melkein kaiken joutui hävittämään ja lopussa rupesi jo niin korpeemaan jatkuva painostus, sanoin että antaa olla ja sotkuahan siitä jäi!
Nyt edessä oikeudenkäynnit, ja ne varmasti kestävät vuosia.
Ei ole vuokralaisella mitään oikeuksia, terveystarkastajan toiminta todella ala-arvoista ja loukkaavaa! Ei edes pienen lapsen terveys kiinnostanut tippaakaan, lähetti lastensuojelun paikalle muka MTT:n asiakkaiden tykö. He onneksi tajusivat oikean ongelman ja auttoivat saamaan uuden kodin. Onko muut joutuneet vuokralla samaan tilanteeseen

Kommentit (11)

Laitoin saman jutun useammalle palstalle, en oikein tienny mikä tän paikka ois...
Asian vakavuutta on vaikea edes hahmottaa, vaikka apuna on kuvia kyseisestä asunnosta, "jotakin pientä, vuokralaisen itse aiheuttamaa...", kun haimme epätoivoisesti apua, otimme ja teimme perusteellisen tarkastuksen ja otimme kuvia... Yhteensä n. 700... Osa kuvista toki samasta paikasta, pitemmän ajan kuluessa kun asunto ilmeisesti kuivui ja repi rakenteita rikki.

Ainoa alan ihminen joka avuksemme tuli, oli sairaseläkkeelle jäänyt rakennustarkastaja, hämmästyi suuresti tilannetta vaikka olimme koittaneet sanallisesti valottaa, ei voinut uskoa näkemäänsä. Pintapuolisessa tarkastuksessa löysi neljää eri hometta. Lisäksi tutki rakenteita koputtelemalla yms. Sanoi että asuinkelvoton vaikka ei olisi hometta.

Nyt alkaa raskas oikeusprosessi, missä meitä yritetään syyllistää huolimattomalla asumisella aiheuttaneemme homeen...
Terveystarkastaja kävi kuukausia muuton (ja ikkunoiden aukipitämisen) jälkeen mattoja nykimässä ja molemmista kohtaa löytyi hometta, mitä ei kuulemma voinut olla kun me apua kysyimme. Vika oli kuulemma meidän psyykkeessä, asia vallan lausunnossa todettu, kun itse rukoilimme jotain asialle tehtäväksi.

Jos joku on käynyt läpi tämän uuvutustaistelun, jaksanut painostuksesta huolimatta taistella loppuun asti, kokemuksistasi olisi suunnaton hyöty.
Elämämme meni vuosiksi kaoottiseksi, etsiessämme diagnoosia jatkuvaan sairasteluun ja kunnon heikkenemiseen.
Poikamme lopetti kohdussa kasvamasta ja syntyi alle kiloisena, syytä ei koskaan löydetty, miten sitten tutkittukaan...

Teemme tästä asiasta julkisen, sillä se koskee niin monia suomalaisia perheitä, ja kun kokemamme kohtelu viranomaistaholta taitaa olla käytäntö, asialle ON TEHTÄVÄ JOTAIN!

Vaikka sitten menisi vuosia ja asian jos saa EU-tasolle, ellei oikeusjärjestelmämme toimi, ehkä kissa otetaan pöydälle.

Jopa home-allergiatesteihin melkein mahdotonta täällä päästä, lääkärit tinkaavat jotta rahanko perässä, ei vaan uskota että syy saattaisi olla joku muu...

Tekstisi ilmaisi minulle perheesi oudon tuloksettoman riippuvuussuhteen terveydenhuoltoon liittyen asumisen terveysongelmiin. Koko perhe on ravanut lääkärillä eikä tämä ole johtanut päätelmiin yhteisestä aiheuttajasta? Se on ollut esillä jo riittävän kauan jotta se olisi tullut huomioiduksi.

Oikeustaistelun aiheuttamaa riehaantumistakin on nähtävillä.

Tuota. Minusta tuntuu että ongelma on perheen sisäiset jännitteet, joiden ventiiliksi tämä "homesota" on valikoittunut. Tekstistäsi voisin päätellä sinun olevan nainen? Siksikin että tämänkaltainen kuohunta on useimmiten naisen ylläpitämää ja provosoimaa. Mies etsii ratkaisua ja nainen ratkaisijaa.

Se taas että mattojen alle ja kattoihin ilmestyy hometta silminnähden ei ole talon rakennevika, vaan liikaa kosteutta asunnon sisällä, kuin sitä tarkoitukselisesti olisi sinne aiheutettu. Salakavalat homevauriot piilevät talon rakenteiden sisällä ja pinnat ovat yleensä siistit ja kuivat.

Koeta selvittää assiat itsellesi, ennenkuin nujerrut taistelun tiimoissa perheessäsi tai oikeuhssaleissa. Muutkin kärsivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelma vanhassa asunnossa konkreettinen, jopa terveystarkastaja joutui "tutkimaan", hometta on, mutta onko se jonkun vika vai onnettomien yhteensattumien summa, sitä oikeudessa katsotaan...
Asia olisi hoitunut ilman mitään sanomisia jos oltaisiin vaan pidetty suu supussa ja muutettu pois, mutta jonkun muun terveys olisi saattanut silloin mennä, ei asiaa otettu vakavasti.
Sain lääkäriltäni kuulla, että 50% suomalaisista yliherkkiä homeelle. Oireet pahenevat pitkäaikaisessa altistuksessa, ja kun ei ole asiantuntemusta, niitä ei osaa yhdistää, lääkärikin ihmetteli miksi koko perheellä samaan aikaan poskiontelontulehdusta ym. Oireisiin etsittiin kyllä syytä KUYS:ssiä myöten, ei löytynyt syytä ei selitystä, lääkkeet oireiden helpottamiseksi löytyi ja sit diagnoosi harvinaisesta jäljettömästä mutta aktiivisesta neuropatiasta... Kyllä sitä epäili välillä itsekkin, miten voi olla jatkuva flunssa ilman kuumetta...
Uuteen kotiin päästyämme, ekan parin kuukauden jälkeen jo huomattava terveyden palaaminen. Emme vain ottaneet vanhasta kodista uuteen juuri mitään, vain mitä pystyi puhdistamaan.
Homeongelmien myöntäminen näyttää olevan vaikeaa, onhan siinä isot rahat kyseessä. Mutta se tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi kohonneina terveydenhuollon kuluina.
Asiassamme oli hassu huomata kuinka apua olisi ollut rahoitusta myöten kyllä saatu jos oltais asunto omistettu...
Ja en ole nainen, vain naimisissa sellaisen kanssa...

Reiska
Seuraa 
Viestejä5337

Helppo tapa tarkistaa, onko syytä epäillä hometta:

Sammuttakaa mahdollinen ilmanvaihto, menkää pois kotoanne muutamaksi tunniksi, mieluiten ulos. Mene ensimmäisenä sisälle ja nuuhkaise: jos ilma tuntuu tunkkaiselta, saat päästää pari ärräpäätä..

Per se

-Jos talossa on hometta, niin jokainen vierailija haistaa sen heti.

Ja kaikkien teidän vaatteet haisisi aina. Tämä on ihan selvästi tunnistettava haju, joka ei lähde edes pesussa.

Eikö kukaan sanonut, että vaatteenne haisee homeelle ?

-Miksi pitää ylipäätään asua vuokralla. Se ei ole kannattavaa, ja siitä tulee ongelmia vastuiden suhteen.

-Mihin oikeuskäsittely tähtää ? Omistan itsekin asunnon, jossa on pariskunta vuokralla, enkä ikipäivänä korvaisi mitään, kun ei ole rahaa. Oli puhetta että jos huomaavat jotain, niin korjaavat/korjauttavat, ja menot vähennetään vuokrasta. Mutta en todellisuudessa voisi vähentää kuin max 50eur / kk.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

Lainaus Oge-nimimerkiltä:
"Miksi pitää ylipäätään asua vuokralla. Se ei ole kannattavaa, ja siitä tulee ongelmia vastuiden suhteen."

Kaikilla ei ole varaa omistusasuntoon. Sitä paitsi jos omistusasuntoon iskee vaikkapa homeongelma, niin asunnon arvo laskee ja korjauskustannukset saattavat olla mittavat. Vuokralla asuva voi edes pyrkiä pois homeasunnosta niin, ettei hänen tarvitse panostaa taloudellisesti kyseisen lukaalin saneeraukseen. Asumiskelvotonkin omistusasunto saattaa näkyä viranomaissilmiin omistajansa tiedoissa niin, että vaikkapa kunnallista tmv. vuokra-asuntoa ei heru. Ja jos paikkakunnalta muutto on asunnon omistajalle joko välttämätön tai muutoin vain houkuttava, niin vuokra-asunnosta päässee eroon helpommin kuin omistusasunnosta. (Poikkeuksiakin toki on.)

Eikös vuokralla asuta senkin takia, että silloin asunnosta on helpompi muuttaa pois esim. paikkakuntaa vaihdettaessa. Sitä paitsi ei kaikilla paikkakunnilla ole sopivia omistusasuntoja nuorille ja yksinasuville, ja mitä järkeä sitä olisi ruveta ostamaan, jos saattaa piankin olla muuttamassa ihan muualle.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
gamma
Eikös vuokralla asuta senkin takia, että silloin asunnosta on helpompi muuttaa pois esim. paikkakuntaa vaihdettaessa. Sitä paitsi ei kaikilla paikkakunnilla ole sopivia omistusasuntoja nuorille ja yksinasuville, ja mitä järkeä sitä olisi ruveta ostamaan, jos saattaa piankin olla muuttamassa ihan muualle.

Jos se on muuttanut sellaiseen vuokraasuntoon mihin on vähintään sitouduttava vuodeksi. Ostamisessa vaan on se hyvä puoli, että sä voit myydä sen asunnon myöhemmin korkeammalla hinnalla, tosin se tietysti riippuu että miten asuntomarkkinat kehittyisisi, mutta kyllä niiden ennustetaan vieläkin nousevan tosin hiipuvaan tahtiin 10 vuottakin. Tosin itse kyllä pelkään sitä että ne hinnat saattavat romahtaakkin, niin sitten ollaankin kusessa. Ehkäpä tässä vaiheessa on kuiteskin järkevintä hankkia vuokraasunnon, ellei ny satu olemaan sen verran pääomaa ettei tarvi lainaa juuri hankkia.

Onkohan muuten koiraa vaikeaa kouluttaa haistamaan hometta? Olisi kyllä kätevä otus tarkastaltaessa asuntoja ennen hankkimista.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

vierailija
Seuraa 
Viestejä214

Home on niin vaikea ongelma käsiteltäväksi, että on helpompi kun kaikki vain kieltävät sen olemassaolon. Näitä ongelmia on yhteiskunnassa muitakin. Asiat vain vaietaan kuoliaaksi, niin ongelmaa ei ole.

ps. Kokemuksesta tiedän että home pystyy aiheuttamaan kaikkia mahdollisia oireita, niinpä mitään oiretta ei voi varmuudella yhdistää homeen aiheuttamaksi.

Tässä tapauksessa on näkemykseni mukaan kyse 90 % uhriutumis-syndroomasta, jossa home on päässyt katalyytiiksi konfliktin ylläpitäjänä. Nyt on päästy rahastusvaiheeseenkin kun kaikki empatia on pumpattu leikkiin leipääntyneiltä osallisilta. Niiden laajentamispyrkimyksenä ja välineenä tämäkin ketju toimii. Rahastuksen onnistuminenkaan ei ole pääasia koska se onnistuessaan sotisi uhriutumista vastaan.

Joskus nämä prosessit kiihtyvät niin että päätekijä jatkaa sitä koko elämänsä ja kariuttaa mahdollisesti muidenkin elämän. Lapset ja puolisokin yleensä elää vahvasti mukana yltiölojaaliuttaan. Heidän osansa on surullinen. Mukana on usein http://en.wikipedia.org/wiki/Fabricated ... ed_Illness , jossa lasta myrkytetään tai runnotaan, jotta äiti tai harvemmin isä voi leikkiä sankaria saaden huomiota ja sypatiaa.

Tietää ei lapsiraasu tiedä...
Kun menee kaikki, omaisuus, terveys, työkyky, ei voi hintalappua moiselle laittaa... Itse ruvettiin nostamaan kissaa pöydälle sen takija, ettei asialle vaan yksinkertaisesti tehty mitään. Yhteiskunnan turvaverkko vain huono vitsi, kun viranhaltija ei tee työtänsä vaan asia yritetään vain vaieta pois, syytellään psyykettä ja mollataan sairaita ihmisiä. Jopa omistusasunnot homehtuvat alle, vaikka kuinka "kuntotarkastettuja" ovat, raha puhuu ja sitä kuunnellaan...
Meillä ei olla rahaa edes ajateltu asiaa muuttavan. En itse haluaisi muuta kuin että kukaan muu ei joutuisi samaan tilaan, saman asunnon tuhoamaksi, kun kukaan ei tee mitään... Joka puolella nousee seinä vastaan kun home vain mainitaan, sairaita ihmisiä ei auta kukaan! Kuinka moni todellisuudessa kärsii tietämättään sisäilman saastumisesta, oireet kun ovat niin monimuotoisia... Monen lapsen keskittymisvaikeudet laitetaan ADHD:n piikkiin, vaikka kyse on aivan jostain muusta, piri kyllä poistaa oireilta terän, mutta ei auta itse asiaan...
Jos itse sairastaisit vuosia toisten välinpitämättömyyden takia, luulisitko rahan tuovan helpotusta tuskaan? Ei itse ainakaan rahaa edes haettu, ei voi hintaa laittaa terveydelle, uusi asunto kun saatiin alkoi terveys palata. Diabeetikkona pystyy taas pistämään insuliinia pelkäämättä äkki-shokkia ja elopainoa tullut takaisin n.20kg, nestehukka lakannut, ei enää huimaa seistessä... Terveyttä ei osaa arvostaa ennenkuin sen on menettänyt!
Ei mikään raha korvaa terveyttä, ei pennit ei miljoonat! Itsellä tärkeää vain toipuminen, oireita ei edes tutkita, saati että joku uskaltaisi diagnosoida jotain homeen piikkiin. Nyt on nostettu kissa pöydälle, jopa puolet Suomalaisista yliherkkiä homeelle, aikapommi asuntokannassa tikittänyt jo pitkään... Home-ongelma räjähtämässä silmille 10 vuoden sisällä, asiaa vältellään viranomaistaholta viimeiseen saakka, onhan kosteusvaurioita asuntokannassa niin paljon, että jos joku uskaltaisi asialle jotain tehdä, lentäisi paskaa pitkälle!
Itsellä paljon helpompia tapoja tehdä rahaa, kuin asiassa vastuullisilta edes yrittää pyytää... Laitettiin kuolinpesä lihoiksi, kaikki kun pitää ostaa uutena jos haluaa toipua, auttaa konkreettisesti toisin kuin itsekkäältä vuokranantaja-huijarilta edes yrittää mitään pyytää, eihän asunto edes hänen omissa nimissään, vaan vaimon nimissä kuulemma verotussyistä...
Asiasta vain saatava keskustelua aikaan, jos sillä voi auttaa edes jonkun tajuamaan oireiden monimuotoisuuden keskeltä huomaamaan tilanne. Jos yksikin ihminen pääsee pois homeloukosta kirjoitusteni takia, katson päässeeni tavoitteeseeni!
Jos jonkun elämä palaa raiteilleen, ennenkuin on myöhäistä, on palkintoni jaettu ja saatu! Tässä taistelussa vastakkain ovat julma ja kylmä pääoma, pois vaiettu virka-aseman väärinkäyttö jaa toisella puolella pieni ihminen.
Kun elää vanhaksi näkee kyllä totuuden kaiken mitätöinnin keskeltä. Jos terveystarkastajaa olisimme uskoneet, emmekä olisi pyytäneet puolueetonta tutkimusta, olisin todennäköisesti kuollut tai juurekkaana sairaalassa. Jos viranomainen olisi tehnyt alunperin työnsä, olisi vältytty kaikelta turhalta tappelulta. Meillä ei vaatimuksia vuokranantajaa kohtaan, ei rahalla terveyttä takaisin saa, terveystarkastajaa vain haluaisimme saada vastuulliseksi teoistaan. Kun tietää mikä on käytäntö asiassa, tietää kuinka moni kärsii mollattuna, ilman mitään keinoa tuoda totuutta esiin... Ainoa mitä keksin voida tehdä asialle, on kouluttaa homekoiria ja tuoda asia julkisuuteen pois maton alta mihin sitä yritetään pyyhkiä...
Ehkä joskus näet maailman sinäkin, se on ikävä kyllä julma paikka...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat