Seuraa 
Viestejä45973

[size=150:373bfgpn]Tanskalaiset tuulivoimalat jatkavat hajoamistaan - siipi repesi irti[/size:373bfgpn]

Aihekuva.

[Kuva: Talentum Media kuva-arkisto]

Tanskalainen tuulimyllyjen valmistaja Vestas on saanut kiusallisen ongelman: tuotteet eivät näytä kestävän. Lokakuussa Talentumin Ny Teknik -lehti kertoi, että suurimpien tuulimyllyjen vaihteet kuluvat kovalla tuulella hajalle. Vaurioita oli sattunut erityisesti Britanniassa, Tanskassa.

Nyt Ruotsissa Näsuddenin tuulipuistossa Gotlannin eteläkärjessä on sattunut odottamattomampi onnettomuus. Ny Teknikin ja Gotlands Tidningarin mukaan Vestasin 850 kilowatin voimalasta irtosi viime perjantaina siipi.

Henkilövahinkoja tai oheisvahinkoja omaisuudelle ei sattunut. Tuuliolosuhteet olivat normaalit, eivät erityisen kovat.

Onnettomuuden todennäköinen syy on myllyn siipeä kiinni pitävien pulttien katkeaminen. ”Kaikki pulttien reiät olivat sotkeentuneet multaan”, Gotlands Tidningarin toimittaja Staffan Fritz kuvaili maahan tippunutta myllyn lapaa.

Vestas aikoo tutkia vahingon, mutta yhtiö ei ole kommentoinut oletettuja syitä vielä. ”Meidän täytyy ottaa tämä tosissaan, samoin koko tuulivoima-alan”, Vestasin Ruotsin-tytäryhtiön edustaja Hans Ljungström vastasi Ny Teknikille.

Vaikka odottamattomia onnettomuuksia sattuu melko harvoin, osa asiantuntijoista Ruotsissa katsoo, että tuulivoimaloiden ongelmia hyssytellään.

”Muutama vuosi sitten Bohusläänissä sattui samanlainen tilanne, mutta silloin asiaa ei päästetty lehdistöön”, Örjan Hedblom Ruotsin tuulivoimayhdistyksestä sanoi Gotlands Tidningarille. Kyseinen voimala oli hänen mukaansa saksalainen. Tällä kertaa ensimmäiset tiedot vahingoista saatiin maanantaina eli kolme päivää tapauksen jälkeen.

Viime syksynä Vestasin voimala taittui katki Skotlannissa Bienn an Tuircin tuulipuistossa, mutta silloin oli kova myrsky.

Kuvia tapahtuneesta on Ny Teknikin sivuilla.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article62858.ece

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article57798.ece?s=r&wtm=tt-

Kommentit (10)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Terrieri
Kiinnitykseen on varmaan käytetty huonolaatuisia eli kiinalaisia pultteja.

tai vain mitoitusvirhe sattunut. rasitus kerroin on jäänyt liian pieneksi. eihän tuohon muuta syytä ole, suunnittelijan vika vaikka tuosta kuitenkin syytetään materiaali virhettä.

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

jos oikein ymmärsin niin kaikki tähän menessä tulleet ongelmat ovat ollet verstat valmistajan myllyissä. voi olla että ko. yritys menettää taas suuren joukon asiakkaita, juuri kun buumi on ehkä parhaimmillaan.

toisen polven pilkkuvirhe

Onhan tuo hyvä keino tukityöllistää huoltomiehiä.

Onhan siinä paradoksi, että kun ei tuule, tuulivoimassa ei ole ongelmia, eikä se tuota mitään. Sitten kun tuulee tarpeeksi, sähköverkoissa on ongelmia ja liian kovat tuulet hajottavat vehkeitä.

Olisi mielenkiintoista kuulla jonkin vaikkapa saksalaisen sähköinsinöörin rehellistä puhetta aiheesta.

Luultavasti kyseessä materiaaliongelmat. Sanoisin, että mikäli olisi suunnitteluvirhe, irtoilisi siipiä huomattavasti enemmän, tuulivoimaloita kuitenkin on niin useita. Laaduntarkkailua sen sijaan ilmeisesti pitäisi kiristää.

Vaikka tämäntapaiset tapahtumat eivät olekaan millään tavalla hyväksyttäviä, ei vahinkoja silti ainakaan julkisuuteen ole paljoa tullut. Tuulivoima-ala kuitenkin on vielä nuori, ja lisäksi kun ottaa voimaloiden valtavan määrän on onnettomuuksia kuitenkin sattunut yllättävän vähän. Ja tästäkin toivottavasti otetaan opikseen. Tästä tietenkin tuulivoiman vastustajat saavat uuden aseen tuulivoimaa vastaan, unohtaen kuitenkin samalla hiilivoiman alkukaudella sattuneita tapaturmia, tai että esimerkiksi Kiinassa kuolee vuosittain todella paljon ihmisiä hiilikaivoksissa. Lisäksi aika useita siipiä saisi irrota, että vahingot nousisivat Tsernobilin luokkaan. Josta siitäkin ydinvoima-ala otti onneksi opikseen.

En puhu tuulivoiman vaarallisuudesta ihmisille, vaan sen kestämättömyydestä tasaiseen sähköntuotantoon yleensä. Parhaimmillaankin sillä voidaan kattaa satunnaisesti vain prosentteja koko sähkönkulutuksesta.

Tuulivoiman järkevä funktio olisi mielestäni kokonaan irti sähköverkosta ja sitä käytettäisiin esim vedyn tuottamiseen, jota voidaan varastoida.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1153

Mistäs materiaalista noita myllyjä tehdään? Hiilikuitu olisi aika kova sana, ja jotkut hiilinanoputkiviritelmien luulisi jo kestävän myrskyjäkin. Jos käämit käryää niin pistää myllyyn pumppaamaan painetta maanalaiseen paineilmasäiliöön.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat