Seuraa 
Viestejä8692

Pohjoismainen sähköpörssi määrittelee sähkön tukkuhinnan. Tukkuhinta on vähittäishinnan perusta. Periaatteessa pörssi toimii siten, että hinta muodostuu vapaasti osto- ja myyntitarjousten pohjalta vähän huutokaupan tyyliin. Toimivana tämä edellyttäisi markkinoiden kerrostumista valmistaja-, tukku-ja vähittäiskauppaportaisiin.

Näin ei sähkön osalta kuitenkaan ole, vaan Fortum hallitsee Suomessa kaikkia tasoja tuotannosta kuluttajalle. Myösmuissamaissa sähkömarkkinat ovat keskittyneet ja muutama markkinatoimija pystyy sanelemaan hinnat koko pörssin markkina-alueella. Voi perustellusti sanoa ettei sähköpörssi toimi niinkuin sen monopolilakien mukaan pitäisi, vaan kysymyksessä on hintakartelli. Liian iso asia Pohjoismaisille markkinaviranomaisille, jotka näpertelevät vähittäiskaupan hintalappujen parissa.

Takuutestattu suomalainen. Aboriginaali Finlandian asukas.

Blogi: http://terheninenmaa.blogspot.fi

Kommentit (2)

votekka
Seuraa 
Viestejä139

Onkohan valtio miten iso osakas Fortumilla? Vaikuttaa vähän samalta kuin valtion paperitehtaiden politiikka. Eihän valtio voi itsensä (eli kansalaisten) etua valvoa koska markkinatalous säätää sännöt...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat