Mitä tehdä chilien siemenillä?

Seuraa 
Viestejä11068
Liittynyt16.3.2005

Ruokakulttuuriahan tämäkin on, mutta avasin oman aiheen. Onko tuoreiden chilien siemenille jotain järkevää käyttöä? Ovatko ne sellaisenaan syötäviä? Yleensä resepteissä ne neuvotaan poistamaan, mutta silloin tällöin muutama eksyy valmiiseen ruokaankin. Joskus, kun ei huvita pipertää, tekisi mieli silputa chilit sellaisenaan, siemenineen päivineen. Tähän asti olen heittänyt siemenet menemään, kun en niille parempaa käyttöä tiedä.

Sivut

Kommentit (51)

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
asdf
Ruokakulttuuriahan tämäkin on, mutta avasin oman aiheen. Onko tuoreiden chilien siemenille jotain järkevää käyttöä? Ovatko ne sellaisenaan syötäviä? Yleensä resepteissä ne neuvotaan poistamaan, mutta silloin tällöin muutama eksyy valmiiseen ruokaankin. Joskus, kun ei huvita pipertää, tekisi mieli silputa chilit sellaisenaan, siemenineen päivineen. Tähän asti olen heittänyt siemenet menemään, kun en niille parempaa käyttöä tiedä.

Siementen pois heittäminen on ämmien puuhaa. Ruokaan vaan. Niissä on paljon jytkettä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

asdf
Seuraa 
Viestejä11068
Liittynyt16.3.2005
Aweb
Siementen pois heittäminen on ämmien puuhaa. Ruokaan vaan. Niissä on paljon jytkettä.

No saatana, näinhän me tehdään. Olisinpa kysynyt aiemmin.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Ainoa syy minkä tajuan siementen pois heittämiseen on se, jos kastikkeesta halutaan oikein samettisen sileää. Silloin ne kannattaa poistaa. Jotkut uskovat siementen tekevän ruoasta kitkerää, mutta enpä kyllä ole moista havainnut. Joskus tulee hienosteltua jonkun pikkusormi pystyssä -reseptin kanssa ja paahdettua chilejä kuoren poistamiseksi ja napsittua siemenet syrjään, mutta eipä tästä kyllä suurempaa mauksellista eroa ole. Ruoasta tulee tulisempaa, kun siemeniä ei poisteta, ja siihenhän me pyritään. Vai?

( "On myös hyvä muistaa, että kapsaisiinia on eniten siementen istukoissa eli sisäseinissä, joissa siemenet ovat kiinni sekä seinämien jatkeena olevissa harjanteissa sisäpinnalla. Ne on helppo poistaa sormin tai veitsellä (ja muistaa sitten pestä sormet hyvin ennen nenän kaivamista tai pikkulapsiin koskemista)." )

http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/capsicum.html

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Peksu
Ei siemeniä tarvi poistaa. Ruokaan vaan koko satsi, polttelee mukavasti sekä syödessä että ulos tullessa.

Myös perseen toleranssi kasvaa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija
Olli V
Saiskohan niistä kasvatettua uutta chiliä? Siemenet vaan multaan?

On kasvanut, kun olen kokeillut. Nyt näin keväällä ne kannattaakin jo pistää ruukkuun, jos ei käytä keinovaloa.

asdf
Seuraa 
Viestejä11068
Liittynyt16.3.2005
Aweb
Peksu
Ei siemeniä tarvi poistaa. Ruokaan vaan koko satsi, polttelee mukavasti sekä syödessä että ulos tullessa.



Myös perseen toleranssi kasvaa.

Hieno juttu, olen todella innoissani. Harmittaa vaan, kun tähän asti on mennyt osa poltteesta biojätteisiin. Toisaalta rupesi arveluttamaan, onko täksi illaksi varaamani chilikasa jo liikaa, jos poltetta onkin odotettua enemmän. No, tulta päin, sanoi mummo kun bensalla kissan valeli.

Vierailija
asdf
Aweb
Peksu
Ei siemeniä tarvi poistaa. Ruokaan vaan koko satsi, polttelee mukavasti sekä syödessä että ulos tullessa.



Myös perseen toleranssi kasvaa.

Hieno juttu, olen todella innoissani. Harmittaa vaan, kun tähän asti on mennyt osa poltteesta biojätteisiin. Toisaalta rupesi arveluttamaan, onko täksi illaksi varaamani chilikasa jo liikaa, jos poltetta onkin odotettua enemmän. No, tulta päin, sanoi mummo kun bensalla kissan valeli.

Kuulostaa ehkä nuo persejutut hieman homolta, mutta pois se minusta.

Elämäni hirveimpiä kankkusta olen viettänyt kun kerran tuli tehtyä järjettömän tulista meksikonpataa, sitten iltapalaksi mexicana pitsa (ei sinänsä tulinen, tuli joku combo vaikutus vissiin) ja sitten jatkoilla chilivodkaa ja chilinsyönti kisat. Jeesus millainen olo seuraavana päivänä! Oksennus lensi ja poltti kurkun ja takapää tuntui niinkuin olisi piikkilankaa ja suolahappoa paskinut. Ei puhettakaan, että olisi paperia voinut käyttää, kylmällä suihkulla piti puhdistus hoitaa parin päivän ajan. En suosittele kellekään.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Pääsääntöisesti ohjeissa käsketään "poistamaan siemenet", jotta suurin polte siemenkiinnikkeistä lähtisi samalla - itse siemenet ovat täysin tulettomia.

On myös lajeja, ainakin pubescens, joiden siemenet ovat kivikovia ja mustia - siinä onkin ainoa huono puoli näissä fantastisissa, mehukkaissa ja paksulihaisissa chileissä, joita on viljelty jo vuosituhansia, mutta joita ei silti täällä kaupoista voi ostaa!

Monissa ruoissa siemenet tuovat omaa hauskaa makuaan ja rakennettakin.

Siemenet voi myös laittaa multaan, mutta on muistettava, että siemenet ovat itämiskykyisiä vasta kypsästä hedelmästä otettuina (=yleensä punainen, mutta voi olla mitä tahansa paitsi vihreä).

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Jos siemeniä ei jostain syystä halua laittaa ruokaan, niin nuo siemenkiinnikkeet voi käyttää vaikkapa öljyn / voin maustamiseen. Niistä saa esim. hyvää chilivoita, kun pilkkoo ne pieniksi ja sekoittaa voin joukkoon. Väriksi voi laittaa paprikajauhetta, niin hölmömpikin näkee, että ei ole ihan peruslevite kyseessä

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Aweb
Peksu
Ei siemeniä tarvi poistaa. Ruokaan vaan koko satsi, polttelee mukavasti sekä syödessä että ulos tullessa.



Myös perseen toleranssi kasvaa.

Joo. Onneksi itselläni tuo on aina kertaluokkaa kevyempää, kuin syödessä. Mutta pahinta on, jos tulee "epähuomiossa" syötyä paljon ja todella tulista, jonka jälkeen alkaa vatsassakin polttaa. Umpisuolen tulehdus on pientä siihen verrattuna. Oikeasti.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Volitans
- itse siemenet ovat täysin tulettomia.

Eivät kai ole? Usein tulee joskus ruoan jälkeen pureksittua hampaankoloihin jääneitä siemeniä, ja kyllä niissä jonnin verran kapsaisiini tuntuu. Vai johtuuko se siitä, jos niihin on jäänyt kiinnikettä?

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Volitans
Aweb
Peksu
Ei siemeniä tarvi poistaa. Ruokaan vaan koko satsi, polttelee mukavasti sekä syödessä että ulos tullessa.



Myös perseen toleranssi kasvaa.



Joo. Onneksi itselläni tuo on aina kertaluokkaa kevyempää, kuin syödessä. Mutta pahinta on, jos tulee "epähuomiossa" syötyä paljon ja todella tulista, jonka jälkeen alkaa vatsassakin polttaa. Umpisuolen tulehdus on pientä siihen verrattuna. Oikeasti.

Koettu on. Se tapahtuu miedommillakin chileillä, kun syö tarpeeksi. Suussa ei vielä polta, mutta vatsassa se alkaa.

Onneksi siinäkin toleranssi kasvaa.

Joskus jos syö oikein todella paljon chiliä, seuraavana päivänä olo on melkein yhtä sairas kuin jos olisi sairastunut johonkin mahatautiin. Vatsassa kiertää, heikottaa ja kuvottaa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Aweb
Volitans
- itse siemenet ovat täysin tulettomia.



Eivät kai ole? Usein tulee joskus ruoan jälkeen pureksittua hampaankoloihin jääneitä siemeniä, ja kyllä niissä jonnin verran kapsaisiini tuntuu. Vai johtuuko se siitä, jos niihin on jäänyt kiinnikettä?

Pese ja kuivaa ne, niin poltekin häviää. Kiinnikkeestä jää pintaan kapsaisiinia.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat