Seuraa 
Viestejä45973

Jokin aika sitten katselin ulkomaisia dokumentteja putkeen, ja eteeni sattui Kung Fusta kertova teos. Dokkarissa mainittiin kahdella sormella suoritettava kurkun alueelle kohdistuva isku, joka tappaa uhrin välittömästi. Iskun teho ei perustunut fyysistä vahinkoa osumakohtaan aiheuttavan lyönnin voimaan, sillä sen seurauksena uhrin sydän pysähtyi välittömästi osuman jälkeen. Olettaisin, jos tämä edes on mahdollista, että tällainen isku aiheuttaisi heijasteen autonomiseen hermostoon, joka johtaisi sydämen pysähtymiseen. Onko tällainen tällainen mahdollista, ja jos on, kuinka varmaa, sillä eikö kohteen herkkyys tällaisille ärsykkeille vaihtele niin paljon, ettei tuo liike aina toimisi odotetulla tavalla?

edit: mitenkäs tämä topic tänne joutui..............

  • ylös 1
  • alas 3

Kommentit (3)

Tuskin pysähtyy, sydämen kaikilla soluilla on kyky aloittaa supistuminen vaikka supistumiskäsky sinussolmukkeelta estyisi väliaikaisesti.

Keksiikö kukaan sitten vaihtoehtoista selitystä tälle legendaariselle liikkeelle, tässähän on luostarien maine kyseessä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse on vagus- eli kiertäjähermon toiminnasta. Vagushermo kulkee lähellä kaulavaltimoita, ja koska se kuuluu ns. parasympaattiseen hermostoon, se toimii automaattisesti. Se säätelee muun ohella myös sydämen toimintaa ja hengitystä, ja tämän vuoksi kaulan alueelle osunut isku supistuttaa hermoa estäen sen toimintaa sydämen suuntaan. Kova isku turvottaa myös kaulan kudoksia, jolloin hermo jää puristuksiin.
Vuosittain ravintoloitten ovilla joko elvytetään tai sitten ei lukuisia ihmisiä, joita portsarit ovat ns. "kurkuttaneet". Esimerkiksi poliisien koulutuksessa niin Suomessa kuin useimmissa muissakin länsimaissa tämä kurkutusote (taltutettavan kaula kyynärlukkoon) on huomioitu siten, että sen käyttö on kielletty. Hermo kulkee mm. leukaluun kulman ja korvan välissä, ja isku tai puristus tuolle alueelle voi aiheuttaa heijasteena sydänpysähdyksen. Elvytys voi toimia, mutta jos kudokset ovat vaurioituneet, ennuste on huono.

49
ensiapua antanut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat