Seuraa 
Viestejä45973

Kertokaahan joku viisaampi kun jäi vähän hämäämän, eli esim. voimamieskisoissa kun vedetään autoa (seisaaltaan), niin muodostuuko se autoa vetävä voima ainoastaan siitä, että vetäjä "pyrkii" kaatumaan autosta pois päin, ja pyrkii pitämään vartalon jännityksen yllä ettei painu kasaan. Olipas selkeätä, mutta siis jos ajatellaan, että maassa on köysi kiinni, ja sitten siitä yritetään kiskoa sitä köyttä seisaaltaan (köysi kiinni esim.käsissä). Kun sitä köyttä sitten kiskotaan jossain asennossa, niin aiheutuuko siihen köyteen täysin sama voima, kuin aiheutuisi jos kiskoja olisikin täysin jäykkä kappale (saman massainen ja kokoinen), eli mitään lihastyötä ei tapahtuisi.

Toivottavasti edes joku ymmärsi mitä haen...
kitoos.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Voima on vektorisuure, joten woimamihen kiskoessa jalkojen aiheuttama voima - joka suuntautuu viistosti jalat-pää-akselin suuntaisesti - voidaan jakaa kahdeksi komponentiksi. Toinen komponentti on köyden suuntainen ja kiskoo autoa eteenpäin. Toinen komponentti on maan vetovoiman suuntainen.

Tokihan woimamiehen tilalla voisi olla jokin kuollut kappale, joka kaatuu ja vetää autoa. Kuollut objekti ei vaan pruukaa itsekseen nousta takaisin ylös, joten työtä tekee vain kappaleen potentiaalienergia, kunnes se loppuu ts. kappale on kyljellään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Voiman ymmärtämiseksi on todella helpointa käsitellä sitä vektorina. Vaikkapa 3D millimetripaperille on mukava piirrellä asiaa havainollistaekseen suureen ja suunnat suhteessa. Jottei menisi sekaisin kanattaa muuntaa varsinkin alan oppikirjoissa esiintyvät, ja niitä jotkut opettajat laskuesimerkeissään suosivat yksiköt SI-järjestelmään. Nämä sinänsä hienot harjoitukset ovat monesti käännetty typerästä englanninkielestä saksaksi tai venäjäksi. Kiinaa esiintyy harvemmin. Numerot ovat samoja ja niillä selviää pitkälle. Barrelia/neliötuuma on suosittu voiman yksikkö. Sen kääntämiseksi SI:hin kannaattakin opetella ulkoa kerroin, Rungvistin kerroin, löytynee taulukkokirjoista.

Tuosta kysymyksestä tulee mieleen naapurin psykopaatti, jonka vakiokysymys aina päihtyessään on: "Työntääkö hevonen, vai vetää". Ja joka saatanan kerta kun yrittää vastata: "Että riippuu tarkastelupisteestä", ehättää ennakoivasti sanomaan minun olevan väärässä: "Et sinä insinööri tuotakaan tiennyt, hevonen työntää, ei vedä".

Tähän esittämääsi ongelmaan en voi tuoda valaistusta ennen kuin luen sen tarkemmin. Palstan fyysikot ottanevat siihen kantaa. Bosonikin vastasi sanoilla jotka mahdollistavat myöhemmät tulkinnat, "periaatteessa". Tuo minunkin näkemykseni hevosen osuudesta on hyvin tulkinnanvarainen.

Edit: Suomenkielen käyttö laskuesimerkeissä osoitaa antajansa tietämättömyyttä.

Lierikki Riikonen

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat