Seuraa 
Viestejä45973

"Venäläinen mafia"-K U P L A on puhjennut.

Poliitikot ja poliisi pelottelivat kymmenen vuotta sitten kansalaisia itämafialla.
Tutkija Johan Bäckmanin mukaan kyse oli niin sanotusta valitusta traumasta, joka aiheutti poliittisen paranoian.

http://yle.fi/poliisitv/raportit.php?si ... jarjestrik

http://www.youtube.com/watch?v=FG_bACkcDL8
http://www.youtube.com/watch?v=dlGdisZfFBU

Kommentit (9)

YK, Yhdistytyneiden Kansakuntien kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastainen yleissopimus, Palermo 2000:

"On arvioitu, että Venäjän mafia koostuu yli 5000 järjestäytyneestä rikollisryh... Wikin mukaan vuonna 1996 ryhmiä oli jo noin 8 000, joissa kussakin jäsenmäärä vaihteli 50 ja tuhannen välillä. Vuonna 1998 Venäjän hallituksen arvioiden mukaan mafia kontrolloi 40 % yksityisestä liiketoiminnasta ja 60 % valtionyhtiöistä. Arvioiden mukaan tuolloin myös 80 % Venäjän pankeista oli mafian käsissä."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_mafia

http://action.web.ca/home/catw/attach/Palermo.pdf

http://www.digitoday.fi/tietoturva/2004 ... 0413947/66

"Ruotsalainen Computer Sweden kertoo, että Nordean tileiltä rahaa ovat varastaneet venäläiset tahot, joita Ruotsin mediassa mafiaksi kutsutaan.

Yhteensä rahaa on lähtenyt 8 miljoonaa kruunua eli lähes miljoona euroa. Computer Sweden -lehden tiedot perustuvat Ruotsin poliisin antamaan informaatioon ja Nordeasta hämäryydet on ainakin osittain vahvistettu."

http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1097990

The Eurasian Politician - Issue 4 (August 2001)

Venäjän salainen palvelu ja mafia
Vladimir Ivanidze
Käännös: Anssi Kullberg
Lähde: Riippumaton tiedotuskeskus "Glasnost"

http://users.jyu.fi/~aphamala/pe/issue4/ivani-fi.htm

"Venäjä taas on kulkenut koko ajan huonompaan suuntaan, Edelbacher rajavartiolaitoksesta arvioi."

http://www.raja.fi/rvl/periodic.nsf/vwD ... C20032725D

Mitä Venäjän mafia on?

Helsinki 19.12.1997
Tiedotusvälineille
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisu 150

Miten se voi vaikuttaa Suomeen?

Bäckman Johan

http://www.optula.om.fi/4507.htm

Monet sanoavat pietarilaisen Backmanin olevan putinisti:

"Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalaisen arviossa Bäckmanin luonnehditaan olevan "analyyttinen, sanansa huolella – – nootittava tutkija" ja kirjan puolestaan "kaunokirjallisestikin luettava".[9] SKP:n Tiedonantajassa julkaistun arvion mukaan kirja on "tosiasioihin perustuva dokumenttiromaani"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Saatana_saapuu_Helsinkiin

2006

Väitöskirja purkaa myyttiä ”itämafiasta”
31.5.2006
http://www.valt.helsinki.fi/ajankohtaista/post249.htm

Johan Bäckman selvittää 3.6. tarkastettavassa sosiologian väitöskirjassaan, mistä Venäjän ja Viron järjestäytyneessä rikollisuudessa on kysymys.

Itämafia - Uhkakuvapolitiikka, rikosilmiöt ja kulttuuriset merkitykset -väitöskirjan mukaan uhkakuvat Suomeen vyöryvästä itämafiasta ja ulkomailta johdetusta järjestäytyneestä rikollisuudesta ovat vääriä. Bäckman kytkee nämä uhkat 1990-luvun amerikkalaisiin mielikuviin, joissa venäläinen mafia korvasi kommunismin. "Venäjän mafia" oli salaliittoteoria, jota poliisi, media, tutkimus ja elokuvateollisuus hyödynsivät muuttaen faktan ja fiktion rajan häilyväksi.

Venäjän ja venäläisten vaikutus Suomen rikollisuustilanteeseen on Bäckmanin mukaan hyvin vähäinen, ellei olematon. Hän ei löytänyt tutkimuksessaan juuri minkäänlaista venäläisten vaikutusta rahanpesu-, henki- tai väkivaltarikoksissa. Ulkomaalaisia tekijöitä on ollut mukana maksukorttipetoksissa ja tietokonerikoksissa, mutta Suomen autovarkausrikollisuus, huumerikollisuus ja paritusrikollisuus näyttivät olleen suomalaisten rikollisten hallinnassa virolaisten toimiessa usein avustajina.

Venäjällä kuoli ainakin 5 000 ihmistä palkkamurhan uhrina vuosina 1992–2001, mutta palkkamurhien osuus Venäjän kaikesta henkirikollisuudesta on väitöskirjan mukaan kuitenkin vähäinen, eikä palkkamurhien taustalla yleensä ole "mafiaa".

Bäckmanin mukaan Viron poikkeuksellisella rikollisuustilanteella oli Venäjää huomattavasti kielteisempi vaikutus Suomen rikollisuustilanteeseen ja suomalaisten diplomaattien ja turistien turvallisuuteen 1990-luvulla. Virossa henkirikokset ja pommiräjähdykset olivat paljon yleisempiä kuin Venäjällä.

Venäjää Bäckman ei pidä erityisen väkivaltaisena maana. Tilastollisen vertailun mukaan Suomessa tapahtui 1990-luvulla enemmän henki- ja väkivaltarikoksia kuin Pietarissa, vaikka esimerkiksi Suomen oikeusministeriön julkaisuissa Venäjän henkirikollisuutta väitetään Suomeen verrattuna kymmenkertaiseksi. Bäckmanin mukaan Venäjän rikostilastoja luetaankin usein väärin.

Bäckman pitää huolestuttavana sitä, että Suomen media leimaa venäläiset rikollisiksi ja mafiaksi. Euroopan neuvoston rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio onkin moittinut Suomen mediaa venäläisvastaisesta rasismista. Hän väittää myös järjestäytyneen rikollisuuden käsitettä epätieteelliseksi ja rikosoikeudellisesti toimimattomaksi sekä vaikutuksiltaan kyseenalaiseksi.

Bäckmanin väitöskirja perustuu 151 asiantuntijahaastatteluun, tilastoihin, asiakirjoihin, tutkimuskirjallisuuteen ja lehdistömateriaaliin.

Väitöstilaisuuden tiedot löytyvät yliopiston tapahtumakalenterista.

Teksti: Niina Haasola
Kuva: Johan Bäckmanin väitöskirjan kansi / Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksia
31.5.2006

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomen ja Venäjän välisissä talousrikosilmiöissä Suomen valtio ja suomalaiset yritykset saivat 1980-2000-luvuilla merkittävää hyötyä Neuvostoliiton ja Venäjän valtioihin kohdistuvilla petoksilla. Viron tilanne oli 1990-luvulla Venäjään verrattuna erittäin vaikea, mikä ilmeni Viron poliisi- ja oikeusviranomaisten lamaantumisena, poliisien ja suojeluskuntalaisten rikollisuutena, pommiräjähdyksinä, "jääkärikriisiksi" kutsuttuna kapinana suojeluskunnassa ja Itä-Virumaan "verisyksynä" eli terrorina. Viron tilanteella oli voimakas vaikutus Suomen rikollisuustilanteeseen ja suomalaisten diplomaattien turvallisuuteen.
Suomen uhkakuvapolitiikan jatkumossa Venäjä ja venäläiset kuitenkin esitettiin korostuneen vaaran lähteiksi.

https://oa.doria.fi/handle/10024/3407

"Johan Bäckman selvittää 3.6. tarkastettavassa sosiologian väitöskirjassaan, mistä Venäjän ja Viron järjestäytyneessä rikollisuudessa on kysymys."

Kyseinen vitsikirja ei menisi läpi missään muussa yliopistossa kuin Suomen ja Venäjän (tai sen liittolaisten).

Jos se vertaisarvioitaisiin...

Nagarjuna
"Johan Bäckman selvittää 3.6. tarkastettavassa sosiologian väitöskirjassaan, mistä Venäjän ja Viron järjestäytyneessä rikollisuudessa on kysymys."

Kyseinen vitsikirja ei menisi läpi missään muussa yliopistossa kuin Suomen ja Venäjän (tai sen liittolaisten).

Jos se vertaisarvioitaisiin...


Kerro meille miten asiat todellisuudessa ovat.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat