Seuraa 
Viestejä45973

Tekstiiliteollisuus, elektroniikkateollisuus, prosessiteollisuus, metalliteollisuus... Mitä on enää jäljellä? Kun vielä suunnittelu ja tuotekehitys viedään Intiaan voimme sammuttaa Suomesta valot. Kenen vika tämä on? No Sinun vika, tietenkin!

Ihmiset valittavat kansainvälisten pörssiyhtiöiden ahneutta. Mikään ei riitä. Kymmenen %:n voitto pitää saada ensivuonna nousemaan 20 %:iin. Oma tuote on oltava kilpailukykyisempi ja halvempi kuin kilpailijan; luonnollisesti. Miksi yhtiöt eivät voisi tyytyä vähempään? Vähempään tyytymällä voisi muutama työpaikka säilyä teollistuneissa maissakin. No, he toimivat juuri samoin kuin sinäkin. Kun menet ruoka kauppaan, vertaat yksikköhintoja, jotta löytäisit halvimman; tai edes välttyisit ostamasta kalleinta. Oletko koskaan katsonut ostamasi halvan tuotteen valmistusmaata? Kyllä, jopa tuoretavara on tuotettu Virossa, Puolassa tai vastaavassa maassa.
Ostaessasi uutta kännykkää, autoa, vaatetta tai lehteä eli tekstiiliteollisuuden-, elektroniikkateollisuuden-, prosessiteollisuuden- tai metalliteollisuuden tuotteita, haet halvinta tai parasta hinta/laatusuhdetta. Riippumatta valmistusmaasta... Kaiken tuon teet vaikka sinulla olisi varaa ostaa eettisesti ”oikein” tuotettuja tuotteita.
Ja sen jälkeen kehtaat syyttää monikansallisia yhtiöitä Kiina-ilmiöstä!

Onko tälle siis mitään tehtävissä? Lähinnä samaan tapaan kuin yksilö voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Muuttamalla kulutustottumuksia. Tämä on hidas tie ja tuntuu yksittäisestä kuluttajasta lähinnä toivottomalta.
Eniten vaikutusvaltaa olisi osakesäästäjillä ja –sijoittajilla. Heidän ostopäätöksillä on suora vaikutus yhtiöiden osakekursseihin. Eettinen sijoittaminen onkin jo orastava trendi, jonka soisi yleistyvän.

Olisko taas aika kaivaa vanha ”avainlippu” naftaliinista. Hiemankin vanhemmat muistavat 70-luvun ”avainlippu” kamppanjan suomalaisen työn puolesta. Nyt sille voisi olla taas tarvetta...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat