Maapallo repeää lihansyöntiin

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Vaikka ei välittäisi pätkän vertaa eläinten kohtelusta eikä omasta terveydestään, kannattaa kasvisruokaa valita ympäristösyiden vuoksi.

Maapallolla ei ole koskaan ollut niin paljon sikoja, nautoja, kanoja ja lampaita kuin nykyisin. Lihaa tuotetaan vuosittain viisinkertainen määrä verrattuna vuoteen 1950, asukasta kohden määrä on kaksinkertaistunut. Suomalainen söi lihaa 1930-luvun alussa keskimäärin 25 kg henkeä kohden vuodessa, 50 kg vuonna 1970 ja 73 kg vuonna 2005. Nykyisistä maapallon asukkaista kaksi miljardia käyttää ruokavaliossaan runsaasti eläinkunnan tuotteita ja neljä miljardia elää pääasiassa kasvisruoalla.

Kasvisruoka on yleisesti ottaen huomattavasti sekaravintoa ekotehokkaampaa purtavaa. Lihan, kalan, maidon ja munien tuottaminen tuhlaa energiaa, aiheuttaa suuret kasvihuonepäästöt, vie kohtuuttomasti pinta-alaa ja rehevöittää vesistöjä. Worldwatch Instituutin mukaan yhden naudanlihakilon tuottaminen vastaa kasvihuonekaasupäästöiltään noin sadan kilometrin autolla ajamista.

Jos eläinkunnan tuotteiden kulutus vähenee, pienenevät maatalouden aiheuttamat ympäristöongelmat olennaisesti. Reilu neljäsosa maapallon maapinta-alasta on tällä hetkellä valjastettu eläintalouden tarpeisiin - joko laitumeksi tai rehun kasvattamiseen. Länsimainen teollinen maatalousjärjestelmä on ekologisesti kestämätön. Lihan ja muiden eläinkunnan tuotteiden halpuus on illuusio, sillä tuotannon todelliset kustannukset, kuten ympäristölle aiheutetut vahingot ja maataloustuet, eivät näy jauhelihapaketin hinnassa

Lihansyönnin vähentäminen tai lopettaminen on tehokas keino vähentää ilmastorasitusta. Yhdysvaltalaisen sekasyöjän ruokavalion on laskettu tuottavan vuodessa 1500 kg enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin vegaanien. Vastaava määrä hiilidioksidia vapautuu noin 8600 km ajamisesta tyypillisellä suomalaisautolla. Ruokavalioiden ero on merkittävämpi kuin ero eri autotyyppien välillä, sillä vaihtaminen normaalista bensiiniautosta hybridiautoon säästäisi vuodessa tonnin hiilidioksidia.

FAO:n julkaiseman selvityksen mukaan karjankasvatus on maailmanlaajuisesti kaikkiaan liikennettäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen (hiilidioksidi, typpidioksioksidi, metaani) lähde. Tulokseen päästiin ottamalla karjatalouden kontolle myös siihen liittyvän viljelyn vaatima energiankulutus, tuotteiden kuljetus sekä karjatalouden vuoksi hakattavien metsien aiheuttamat päästöt.

Suomen metaanipäästöistä reilu kolmannes on peräisin karjataloudesta: metaania syntyy lehmien märehtimisen seurauksena ja sitä vapautuu myös eläinten lannasta. Maailmanlaajuisesti karja on merkittävin metaanilähde.

Sivut

Kommentit (212)

Vierailija

Jos ihminen söis tarvittavan energiamäärän pelkästään ituja popsimalla, niin tarvittaisiin n.5kg rehuja päivittäin. Pierumäärä olis myös valtava,koska kasvisravinto ei sula suolistossa kaasutta. Tästäpä uusi energialähde korvaamaan ydinvoimaa

Vierailija

Kun luonnonvaraiset eläimet on jo tapettu sukupuuttoon niin pitäisikö kotieläimetkin hävittää. Olisikohan syy dinosauruksien sukuputtoon kuolemisessa liialliset päästöt. Pohjois-Amerikassa oli ennen eurooppalaisten tuloa arviolta 50 miljoonaa biisonia plus muut eläimet ja luonto kukoisti. Voisiko ihmiseen siirtää märehtijän ruuansulatuksen, mutta muuttaisiko se tilannettaa päästöjen osalta. Olen ehdottomasti eläinrääkkäystä vastaa se ei ole kenenkään etu. Eläimet syövät eläimiä eivätkä näe siinä eettistä ongelmaa, pitäisikö minun.

Vierailija

Ongelman laajuus johtuu vain liian suuresta määrästä ihmisiä. Lihaa syömään tottuneet eivät mielellään haluaisi lopettaa, eikä pakottaminenkaan ole helppoa.

Pitää vähentää ihmispopulaation kokoa.

Vierailija

Deinonychus antirrhopus kirjoitti:

Pitää vähentää ihmispopulaation kokoa.

Puhutpa asiaa. Tässä ratkeaisivat monet biosfäärin ongelmat. Vielä kun ryhdyttäisiin ihmissyöntiin . Olisikohan ihmisliha maukasta?

Ja takaisin asiaan. Riistaruoka on varsinaista luomuruokaa, ainakin kotona Lapissa. Kävelet takapihalle, ammut elikon (tai pyydät ansalangalla) ja raahaat kotia syötäväksi.

Ampumistapauksessa elikko kokee armeliaan lopun, jos verrataan elävältä syömiseen ja kuolemiseen luonnonvaraisten saalistajien kynsissä joiden saalistustoimintaa eivät ohjaa eettiset periaatteet.

Karjankasvatukseen liittyvät ongelmatkin lähes loistavat poissaolollaan, elikko kun laiduntaa luonnossa käyttäen ravintonaan ihmiselle kelpaamattomia kasveja.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Sakarias
Deinonychus antirrhopus kirjoitti:
Pitää vähentää ihmispopulaation kokoa.

Puhutpa asiaa. Tässä ratkeaisivat monet biosfäärin ongelmat. Vielä kun ryhdyttäisiin ihmissyöntiin .

P. Linkolan mukaan tämäkin on vain ajan kysymys.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
ivu

Lihansyönnin vähentäminen tai lopettaminen on tehokas keino vähentää ilmastorasitusta.

Lihansyöntiä ei tarvitse lopettaa, mutta sitä pitäisi ehdottomasti merkittävästi vähentää.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Reiska
Seuraa 
Viestejä5100
Liittynyt6.5.2007
ivu

Lihan, kalan, maidon ja munien tuottaminen tuhlaa energiaa, aiheuttaa suuret kasvihuonepäästöt, vie kohtuuttomasti pinta-alaa ja rehevöittää vesistöjä.

Eikös veistöjen rehevöityminen johdu siitä kun peltoja lannoitetaan ja näitä lannoitteita pääsee vesistöhin sateen mukana??

Ja mitäs tehdään sille suurimmalle osalle kasvia, jota ihminen ei syö?? Tunkioon maatumaan vai poltetaan??

Per se

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Reiska
ivu

Lihan, kalan, maidon ja munien tuottaminen tuhlaa energiaa, aiheuttaa suuret kasvihuonepäästöt, vie kohtuuttomasti pinta-alaa ja rehevöittää vesistöjä.



Eikös veistöjen rehevöityminen johdu siitä kun peltoja lannoitetaan ja näitä lannoitteita pääsee vesistöhin sateen mukana??

Myös eläinten rehu kasvatetaan pellossa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Reiska
Seuraa 
Viestejä5100
Liittynyt6.5.2007
Aweb
Reiska
ivu

Lihan, kalan, maidon ja munien tuottaminen tuhlaa energiaa, aiheuttaa suuret kasvihuonepäästöt, vie kohtuuttomasti pinta-alaa ja rehevöittää vesistöjä.



Eikös veistöjen rehevöityminen johdu siitä kun peltoja lannoitetaan ja näitä lannoitteita pääsee vesistöhin sateen mukana??



Myös eläinten rehu kasvatetaan pellossa.

Tiedän. Mutta eikö ole väärin syyttää elukoit koko hoidosta??

Per se

Vierailija
Aweb
ivu

Lihansyönnin vähentäminen tai lopettaminen on tehokas keino vähentää ilmastorasitusta.




Lihansyöntiä ei tarvitse lopettaa, mutta sitä pitäisi ehdottomasti merkittävästi vähentää.

Tästä olen samaa mieltä. Vaikka itse olenkin kasvissyöjä, kulutan kuitenki maitotuettita ja kananmunia (luomu). En kovin paljoa mutta kuitenkin.

Tätini esimerkiksi nauttii punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa, pari kertaa kalaa ja kanaa. Ei yhtään hassumpi järjestelmä.

Jonkinlaisena hyvin voinnin symbolinakin lihankulutusta pidetään...

Minulle joku urputti, ettei kaikkea karjaa voida vain lahdatakaan, saati "edes" puolia, kun yhtäkkiä porukka ryhtyykin kasvissyöjiksi. Taitaa koko idea olla siinä, että muutos tapahtuisi vähitellen.
Ihmiskunnan tapauksessa "vähitellen" tosin usein on liian hidasta...

Vierailija
Reiska
Aweb
Reiska
ivu

Lihan, kalan, maidon ja munien tuottaminen tuhlaa energiaa, aiheuttaa suuret kasvihuonepäästöt, vie kohtuuttomasti pinta-alaa ja rehevöittää vesistöjä.



Eikös veistöjen rehevöityminen johdu siitä kun peltoja lannoitetaan ja näitä lannoitteita pääsee vesistöhin sateen mukana??



Myös eläinten rehu kasvatetaan pellossa.



Tiedän. Mutta eikö ole väärin syyttää elukoit koko hoidosta??

Eihän heitä siitä syytetä, vaan ihmisiä jotka ko. tuotteita hyödyntävät... Ymmärtääkseni.
(Ei ole sen sian vika, että se syntyy sikalaan.)

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Radiant Dragon
Aweb
ivu

Lihansyönnin vähentäminen tai lopettaminen on tehokas keino vähentää ilmastorasitusta.




Lihansyöntiä ei tarvitse lopettaa, mutta sitä pitäisi ehdottomasti merkittävästi vähentää.



Tästä olen samaa mieltä. Vaikka itse olenkin kasvissyöjä, kulutan kuitenki maitotuettita ja kananmunia (luomu). En kovin paljoa mutta kuitenkin.

Tätini esimerkiksi nauttii punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa, pari kertaa kalaa ja kanaa. Ei yhtään hassumpi järjestelmä.

Kyllä minä lihaa syön lähes päivittäin, mutta eihän sen yhden annoksen tarvitse kilokaupalla olla. Ja mahdollisimman usein sen lihan kannattaa olla kalaa ja peräisin kotimaisesta järvestä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Vierailija

Ei hätää! kohta kasvatamme lihat laboratoriossa ruokkimalla soluja suoraan fotosynteesista saadulla energialla! eli kirjaimellisesti lihaa alkaa kasvamaan puissa

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat