Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ihmettelen vaan.

Sivut

Kommentit (25)

Kysymys on mielenkiintoinen.

Etelämantereella on 1/10 osaa maailman jäästä ja n. 70-80% makeasta vedestä sitoutunut jäähän. Isohan se on. Paljon isompi kuin Pohjoisnapajäätikkö.

Johtuiskoha osaltaan siitä, että etelänapa on mannerlaatta, kun taas pohjoisnapa on jäätikkö. Pohjoisnapaan vaikuttaa enemmän merivirrat. Tosin on Etelänapa kylmempikin. Reilun -80 °C lämpötilojakin mitattu. Johtuneeko sitten maapallon akselin kaltevuudesta vai mistä. No jospa asia nyt sitten täällä selviäis.

Se tuossa Etelänavassa kiinnostaa, että miten määritellään keskellä napaa itä ja länsi

Oma päätelmäni on, että kun maapallo on kallellaan kuitenkin, niin pohjoinen on lähempänä aurinkoa kuin etelä.. toisaalta en tiedä että onko etelänapa sitten jossain vaiheessa lähempänä aurinkoa kuin pohjoinen..

Niin, ilmastohihhulit lanseeraavat kuvaa Etelänavan reumoilta irtoavista
jäävuorista, keskeltä jäätikkö kasvaa. Tuosta prosessista on päästy perille vasta satelliittiaikana, kenties on aina ollut noin ... ?

Lassi
Kysymys on mielenkiintoinen.

Johtuiskoha osaltaan siitä, että etelänapa on mannerlaatta, kun taas pohjoisnapa on jäätikkö. Pohjoisnapaan vaikuttaa enemmän merivirrat. Tosin on Etelänapa kylmempikin. Reilun -80 °C lämpötilojakin mitattu. Johtuneeko sitten maapallon akselin kaltevuudesta vai mistä. No jospa asia nyt sitten täällä selviäis.

Suuri vaikutus Etelämantereen ilmastoon on sen eristäytyneisyydellä. Mantereelta ei ole maayhteyttä muille mantereille ja sitä kiertää länsituulet ja kylmä länsituultenvirta, jotka estävät tehokkaasti lämmön pääsyn Antarktikselle. Toisin on pohjoisella pallonpuoliskolla, jossa mantereiden jakaantuminen on erilainen ja virtausten mukana arktisille alueille pääsee lämpöä. Mielenkiintoista olisi tietää, miten paljon Antarktiksen (ja koko maapallon) ilmasto olisi erilainen, jos Etelämantereelta olisi maayhteys esim. Etelä-Amerikkaan.

"Oma päätelmäni on, että kun maapallo on kallellaan kuitenkin, niin pohjoinen on lähempänä aurinkoa kuin etelä..."

Tuo logiikka pettää vain siinä, että Maa on kallellaan suhteessa Aurinkoon. Siitä puolestaan seuraa se, että vuositasolla maapallo on yhtäpaljon kallellaan niin pohjois- kuin eteläsuunnassakin. Sen vuoksi esim. Australiassa on joulukuussa kovimmat helteet, meillä heinäkuussa.
Sitäpaitsi Maa on lähimpänä Aurinkoa joulukuussa, joten pohjoinen ei voi minkään logiikan mukaan olla lähempänä kuin etelä.

Oma arvaukseni on, että merivirtojen liikkeet aiheuttavat nuo jäämassojen erot navoilla. Golf-virta, esimerkiksi, on melkoinen lämpövarannon kuljettaja pohjoisille leveysasteille.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Denzil Dexter
Vastaus on yksinkertaisempi kuin luulette: Etelänavalla on aina pohjoistuuli, mikä tunnetusti kylmentää.

Niinpä tietenkin

Ja pohjoisnavalla on vastaavasti aina etelätuuli, joka on tunnetusti lämmintä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
Aslak
Miksikä maata ylhensä on pohjoisessa enemmän ku etelässä ?
Taasen etelässä meri on vallittevana. Miksi ?Se johtuu laattatektoniikasta. Maan kuori on jakautunut noin pariinkymmeneen mannerlaattaan, jotka liikkuvat toistensa suhteen. Satojen vuosimiljoonien aikana mantereet kuljeskelevat Maan pinnalla pitkiä matkoja, liittyen välillä toisiinsa ja hajoten uudelleen. Nyt vain sattuu olemaan sellainen hetki, kun etelänavan ympäristössä on veden ympäröimä manner, mutta pohjoisnavan ympäristössä mantereiden ympäröima meri. Vuosimiljoonien kuluessa tilanne muuttuu, kun Maan sisäiset virtaukset kuljettavat mantereita eri suuntiin. Suomikin (maamme alueelle kuuluva kallioperä) on seikkaillut historian saatossa monen otteeseen päiväntasaajana eudulla ja joskus etelänavan lähelläkin.

http://www.oulu.fi/astronomy/planetolog ... iikka.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mannerliikunnot
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pangaia

Entä ku navat vaihtavat paikkaansa, muuttuuko sitte kans jään suhe pohjasen hyväksi ? Tulleko tänne taas kolmikilometriset jäät ?

Maantieteelliset navat määrittää maapallon liikemäärämomenttivektori. Sen suunta vaihtelee suhteessa tähtiin vain vähän, ja siten navat eivät voi vaihtaa paikkaa. Magneettiset navat voivat, mutta magneettikentällä ei tiettävästi ole yhteyttä laattatektoniikkaan.

Jääkaudet voivat mahdolisesti tuoda muutaman kymmene tuhannen vuoden aikaskaalalla muutaman kilometrin tilapäisen jääkerroksen Pohjois-Europpaankin, mutta merkittävästi tilanne muuttuu vasta kun mantereet ajautuvat oleellisesti erilaiseen asemaan. Pitkällä aikavälillä Maan yleisin ilmastotyyppi on huomattavasti nykyistä lämpimämpi tila, jossa keskilämpötila on noin 20 astetta (kai merenpohjia myöten), ja Maassa ei ole merkittäviä jäätiköitä, edes napojen läheisyydessä.

Volitans
Denzil Dexter
Vastaus on yksinkertaisempi kuin luulette: Etelänavalla on aina pohjoistuuli, mikä tunnetusti kylmentää.Niinpä tietenkin

Ja pohjoisnavalla on vastaavasti aina etelätuuli, joka on tunnetusti lämmintä.


Lisäksi Etelänapa sijaitsee maapallon alapuolella, joten painovoima vetää jäitä sitä kohti.

happopää
Mielenkiintoista olisi tietää, miten paljon Antarktiksen (ja koko maapallon) ilmasto olisi erilainen, jos Etelämantereelta olisi maayhteys esim. Etelä-Amerikkaan.

Olen aina mietiskellyt tuota samaa. Lopputuloksena on, että maailman ilmasto muuttuisi totaalisesti. Etelämantereen kylmäkoneisto pysähtyisi, koska kylmät merivirrat eivät mannerta enää kiertäisi ja näin eristäisi. Koko länsituultenvirta (tosin heikompana) kääntyisi humboldinvirraksi ja Etelä-Amerikan länsi rannikon ilmasto muuttuisi varmaankin vielä kuivemmaksi. Atlantin lämpötila tasaantuisi joka aiheuttaisi muutoskia jokapuolella. Atlantin lämpötilojen tasaantuessa muuttuisivat myös syvävirtaukset, jotka vaikuttaisivat Tyynellämerellä asti... Spekulaatioita kaikki nämä, tarvittaisiin varmaan jokin supertietokone laskemaan hypoteesi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat