Seuraa 
Viestejä45973

Kertokaa mitä itse muistatte Tshernobylin onnettomuuden ajoilta? Itse muistan hyvin sen, että Unkarilaista nektaria oli yhdessä kaupassa sen jälkeen myytävänä erittäin halpaan hintaan, mutta jätin sen kuitenkin ostamatta, onnettomuuden vuoksi. Muuta omakohtaista muistikuvaa ei juuri nyt asiasta ole-

Tshernobyl on tuottanut paljon tarinoita ja kirjallisuutta. Niistäkin voi keskustella näin Tshernobyl-onnettomuuden vuosipäivän taas hiljalleen lähestyessä. Tsehrnobyl-faktaa olen koonnut ketjuun "Tshernobyl-faktaa"
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=17038

Kirjasta Tshernobylistä nousee rukous (Svetlana Aleksijevitsh) kertoo Verkkouutiset mm. näin:

Verkkouutiset
...
Aviomiehenne on ydinreaktori

Kirjailija muistutti julkistamistilaisuudessa, että Tshernobylin jälkeisessä maailmassa käsitteet "lähellä" tai "kaukana" ovat menettäneet merkityksensä.

- Jolleivat palomiehet olisi sammuttaneet reaktoripaloa, olisi ongelma koskenut koko maailmaa. Radioaktiivisuushan levisi Ruotsiin ja Kiinaan asti. Teilläkin olisi juotu rauhassa kahvia, kun (radioaktiivinen) pilvi olisi levinnyt ylle, Aleksijevitsh sanoi. Pripjatin palokunta lähti sammuttamaan reaktoripaloa tavallisissa tamineissa.

- Eihän hän ole ihminen vaan (ydinreaktori), sairaalan väki varoitti säteilysairaan palomiehen vaimoa, joka hoiti aviomiestään loppuun asti vaarasta välittämättä. Hautausmaalla miehen arkun päälle laskettiin säteilysuojaksi betonilevy.

Tuhannet sotilaat komennettiin peittämään vaarallista reaktoria varusteinaan sideharsosta tehdyt hengityssuojaimet ja kumitakit. Sotilaat jatkoivat työtään säteilevän reaktorin katolla sittenkin, kun länsivalmisteiset robotit ja nosturit "kuolivat" säteilyn halvaannuttamina.

- Kaveri kuoli turvonneena kuin tynnyri. Naapuri... nosturinkuljettaja muuttui hiilenmustaksi ja kuivui lapsen kokoiseksi, raivaaja, 26-vuotias invalidi muisteli kirjailijalle toveriensa loppua.

Moni ei ymmärtänyt, miksi näkymätöntä säteilyä pitäisi pelätä tai miten siltä pitäisi suojautua: muoviin kiedottu lehmä laidunsi radioaktiivisella pellolla vieressään eukko, joka hänkin oli muovin sisällä, ympäristönsuojelutarkastaja kertoo kirjassa.
...
http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Ark ... et1700.htm

Nuo pienetkin pätkät saattaa olla järkyttävää luettavaa - tuollaista ei kukaan toivo kenenkään kokevan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat