Seuraa 
Viestejä3331

Eilen Teemalta tuli kaksiosaisen dokumentin ensimmäinen osa teemasta Bipolaarinen mielialahäiriö.

Siinä tunnettu brittiläinen elokuvatähti tunnustaa kärsivänsä maanis-depressiivisestä oireyhtymästä. Ohjelmassa seurataan tähden ristiretkeä diagnoosin saloihin. Tavataan yllättäen myös useita murrosikäisiä, tai sitä lähestyviä nuoria joiden mielialat niinikään vaihtelevat vitusti.

Yllättävää sinänsä, mutta ei brittiläisen elokuvatähden kohdalla ehkä.

Taustalla on hyvä lääke, ja hyvää tarkoittava lääkefirma. Kuka epäilee, kyynikot.

Ohjelman ensimmäisen osan viesti oli selkeä: osta lääke jos murrosikää lähestyvä lapsesi tai vaihtoehtoisesti leikki-ikäinen lapsesi käyttäytyy kuin ei tietäisi mitä haluaa. Tosi outoa! Ei maksa paljoa, ja hyvä sylväys, lapsi säästyy kaikelta siltä mitä brittiläinen elokuvatähti on joutunut kestämään.

Kun sitä vitutti, se paiskoi tavaroita. Sitten on ne alakuloiset hetket. Mutta lääke auttaa.

Mitä näitä nyt on: DVDHD, Paniikkihäiriö, Bipolaarinen mielialahäiriö (maanis-depressiivinen hässäkkä), Kässändrä (tulossa?)...

Kiva kun on diagnoosisetiä jotka löytää hyviä sairauksia jo keksittyihin älyttömän hyviin lääkkeisiin.

"Jos sanon olevani väärässä siinä että Jumala on olemassa, väitän samalla Jumalan olevan väärässä, mitä hän taas ei voi olla. Olen siis oikeassa m.o.t." (LivingHeart)

Sivut

Kommentit (29)

Minunkin mielestäni ohjemassa annettiin aivan älytön kuva siitä, mitä maanisdepressiivisyys on. Lääkäri kertoi maanisuutta luokiteltavan taulukolla jossa 0-49 pistettä muistaakseni oli "oireeton mania." Oireeton mania!? Eli ihmisellä voidaan sanoa olevan sairaus, jonka oireita hänellä ei kuitenkaan ole. Somaattisessa lääketieteessä tällaisen osoittaminen on mahdollista, koska esim. syöpäkasvain ei aina aiheuta oireita. Syöpä voidaan havaita myös muilla tavoin, mm. laboratoriotesteillä ja erilaisilla kuvantamismenetelmillä. Mutta psykiatriset diagnoosit tehdään vain oireiden perusteella, siksi on mieletöntä alkaa väittämään oireetonta ihmistä sairaaksi, kun ei ole edes mitään mittausmenetelmiä, jolla sairauden olemassaolon voisi todistaa.

Maanisedepressiivisyys on todellisuudessa harvinainen mielisairaus, jota esiintyy ehkä n. prosentilla väestötasolla. Se on hyvin perinnöllinen sairaus, joten ei ole todennäköistä että se yhtäkkiä yleistyisi valtavasti. Paitsi jos kyseessä on lääkeyhtiön keksimä mediatemppu. Sairauden hoitoon käytetään raskaita maksatoksisia lääkkeitä, joten on todella epäeettistä ja törkeää tehdä tästä muotidiagnoosia. Viranomaisten pitäisi puuttua pahimpaan pseudoiluun, koska ylidiagnosointi loukkaa ihmisten oikeusturvaa ja voi vahingoittaa heidän terveyttään.

On ihan normaalia että murrosikäisen mielialat vaihtelevat, sellaistahan murrosikä on tavallisesti. Muotidiagnoosin idea onkin siinä, että jokainen ihminen voi löytää siitä jotain itseensä sopivaa. Netti on täynnä näitä psykologisia kyselytestejä, joiden kysymykset ovat niin tulkinnanvaraisia ja asiayhteydestään irrotettuja, että ainakin yksi kysymys saadaan sopivaan lähes jokaiseen ihmiseen. Sivusto on usein lääkeyhtiön sponsoroima. Yhdessä maniatestissä kysyttiin, "Oletko koskaan ollut erityisen iloinen". No kukapa ei joskus elämässään olisi ollut, vaikka syntymäpäivänään. Ei diagnostiset menetelmät saa olla sellaisia, että ne tuottavat valtavasti vääriä positiivisia tuloksia.

Täällä yksi maniatesti, kokeilkaa:

http://psychcentral.com/quizzes/

Sivulla on muitakin testejä, luulenpa että jokaiselle löytyy jotain.

Lääkefirmojen mainokset ovat todella syvältä. Lääkäri valkoisessa takissaan esittelee rohtoj ihmisille keksien vaivoja, joita ei muuten tietäisi olevankaan.
Jalat pitää rasvata verenkiertoa elvyttävällä voiteella, hartiat taas sen särkyyn erillisellä voiteella j.n.e. Näitä rohtoja käyttävät terveet ihmiset ilman reseptiä. Tehtaitten tuottavuus, osakkeiden arvo y.m. taloudelliset intressit siinä puhuu. Ihminen ei saisi surra todellista suruaan, vaan se on tukahdutettava tabletilla jos toisellakin, koska nykyaikana on oltava tehokas, sattuipa mitä vaan.

Eri asia on oikeasti sairaat, joille lääkäri määrää lääkkeitä sairauteen ja kipuun. Kivun lähde olisi kuitenkin ensin tutkittava, koska krooninen kipu on oire jostakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistetaampa ennen mutuiluja taas se fakta, että Bipolaarinen mielialahäiriö ja masennus ovat vakavia sairauksia, jotka hoitamattomana saattavat johtaa kuolemaan.
Suru on asia erikseen, eikä sillä ole mitään tekemistä näiden asioiden kanssa.

Sinänsä medikalisaatiossa saattaa kyllä piillä ongelmia, mutta tällainen mutuilu on jo kyllä haitallista ihan kaikille.

Enpäs
Muistetaampa ennen mutuiluja taas se fakta, että Bipolaarinen mielialahäiriö ja masennus ovat vakavia sairauksia, jotka hoitamattomana saattavat johtaa kuolemaan.
Suru on asia erikseen, eikä sillä ole mitään tekemistä näiden asioiden kanssa.

Sinänsä medikalisaatiossa saattaa kyllä piillä ongelmia, mutta tällainen mutuilu on jo kyllä haitallista ihan kaikille.

Juuri sitä tarkoitin!

Enpäs: Tottakai bibolaarinen häiriö on vakava, joskus psykoosin tasoinen mielisairaus, josta ei parane koskaan. Ei siis ikinä pääse terveen kirjoihin, vaan taipumus ja usein lääkityskin jatkuu loppuelämän. Juuri sen takia siitä ei saa tehdä muotidiagnoosia, koska ihmisiä ei saa luokitella mieleltään sairaiksi epätieteellisillä perusteilla. Tietoni ei perustu pelkkään mutuiluun, olen hiukan lukenut aiheesta. Mutta kyllä aiheeseen perehtymätön maallikkokin voi joskus ihan tervettä järkeä käyttämällä huomata, ettei luokittelu ole järkevää. Sairausluokittelu ja diagnoosien väliset rajathan ovat psykiatriassa hyvin sopimuksenvaraisia. Niitä voidaan helposti hiukan muokata sen mukaan, mitä halutaan painottaa ja mitä lääkettä markkinoida.

Vaari: Onko sinulla muuten jotain mielenterveysalan koulutusta?

Minusta tuo linkittämäni testi on mututiedettä pahimmillaan. Testasin kokeilumielessä, kuinka monella myönteisellä vastauksella saisi tulokseksi manian. Jos vastaa esimerkiksi, että on ollut erityisen iloinen, että on ajatellut seksiä ja osaa kertoa hauskoja vitsejä, tuloksesi tulee jo näillä vastauksilla lievä mania. Ihan niin kuin kukaan muu kuin harvinaista bibolaarihäiriötä sairastava ei voisi olla iloinen tai ajatella seksiä. Vitsien kertominenhan on sitten jo pakkohoidon peruste, niinkö?

Kokeile Enpäs tuota sivuston testiä, niin ymmärrät mitä tarkoitan.

Oikeasti tällaiset kyselytestit ovat epäeettisiä myös monien psykiatrien mielestä. Tutkija/psykiatri David Healy kertoi eräässä dokumentissa, kuinka lääkeyhtiöt sponsoroivat yleisöluentotilaisuuksia, joissa ihmisille jaetaan kyselykaavakkeita. Niitä he sitten täyttävät itse ja värväytyvät potilaiksi, vaikka tuollaiset itsearviontitestit eivät todellisuudessa riitä diagnoosin tekemiseen Healyn mukaan. Vielä tyhmempää on se, jos kysymykset on tarkoituksella laadittu niin epämääräisiksi, että niitä voi tulkita monella tavalla, eivätkä ne anna kuvaa siitä, mitä sairaus käytännössä tarkoittaa.

Harvinaisista sairauksista ei varsinkaan saisi tehdä muotia, sillä mt-ongelmissa oireet ovat usein samankaltaisia sekä yleisemmissä että harvinaisemmissa häiriöissä. ADHD eli tarkkaavaisuushäiriö voi aiheuttaa maniaa muistuttavaa käytöstä, mutta se on aivan eri sairaus. ADHD on neurologinen poikkeavuus ja hoito on erilaista kuin maniassa. Muoti-ilmiöt eivät ole siis hyvä juttu "oikeasti sairaidenkaan" kohdalla, koska he saattavat saada väärän diagnoosin siksi, että joku tietty psyykkinen ongelma on saanut tiedepiiressä ja mediassa julkisuutta, tai on psykiatrin henkilökohtainen suosikki tutkimuskohde, eikä erotusdiagnostiikkaa oteta silloin tarpeeksi huomioon.

Psykiatriassa on jotenkin aivan hämärtynyt käsitys siitä, millainen on ns. normaali ihminen. Myös normaalit ihmiset kokevat erilaisia tunteita, ovat iloisia, ujoja, joskus vihaisia tai surullisia, eivätkä aina ole täydellisiä kaikessa. Useimmat tavikset eivät myöskään ole tasaisen lahjakkaita, kuten älykkyydestä virheellisesti oletetaan, vaan ihmisillä on heikkouksia ja vahvuuksia.

Tosiasiassa edes psyykkisistä ongelmista kärsivät eivät niin kovin paljon eroa muista ihmisistä, ääritapauksia lukuunottamatta. Siksi rajanveto voi välillä olla vaikeaa. Mutta asia on niinpäin, että useimmat ihmiset ovat terveitä, eikä niin että melkein kaikki ovat sairaita, kuten nykyisin halutaan tulkita. Tällainen tulkinta voi olla tieteen metodien heikkoutta, joskin epäilen että se olevan aivan tahallista tieteen vääristelyä. Lääkeyhtiöiden on helppo puoskaroida juuri mielenterveyden alueella, kun sellaista kovaa tieteellistä faktaa sairauden/häiriön olemassaololle ei tarvita, mitä muussa lääketieteessä. Tarkoitan että muilla lääketieteeen aloilla sairauksien keksiminen ja huijaamisen läpivieminen on paljon vaikeampaa, kun pitää olla luotettavasti mitattavia biologisia havaintoja todisteina.

Psykiatriassa riittää että kuvailee tiettyjä ihmisen tunneskaalaan kuuluvia tunteita ja niistä johdattelevasti laaditun pisteytysjärjestelmän perusteella väitetään henkilöllä olevan häiriö. Vastuuntuntoiset psykiatrit eivät kai hyväksy diagnoosin perusteiksi vain jotain itsearviointikyselyä, mutta esim. USA:ssa potilaat saivat monissa tapauksissa sitä lääkettä, mitä heille oli televisiossa mainostettu ja mitä he lääkäriltään sitten pyysivät.

P.S Vielä tuosta mainitsemastani mututestistä. Miten ikinä se voi olla minkään diagnoosin kriteeri, osaako ihminen omasta mielestään kertoa hauskoja vitsejä?

Mutta jos siis tällainen Muoti-ilmiö on olemassa, niin sen lienee mahdollista ilmetä vain hoitohenkilökunnan keskuudessa ?
Eivät kai he moiseen sortuisi ? vitsi vitsi..

Kokeilkaa huviksenne linkittämääni sivustoa ja kertokaa, minkä häiriön saitte vai pysyittekö terveen kirjoissa.

tiäremiäs: Myös virheellinen dignoosi voi tuhota elämän.

väläys
Kokeilkaa huviksenne linkittämääni sivustoa ja kertokaa, minkä häiriön saitte vai pysyittekö terveen kirjoissa.

Kokeilin skitsofreniatestiä. Sain siitä yhden pisteen, joten terveiden kirjoissa olen. Ihan pyllystä nuo testit... olisin halunnut saada diagnoosin skitsofrenialle.

Minusta noissa -masennus ja muissa tunne-elämää kartoittavissa testeissä tulos riippuu paljon siitä, miten kysymyksiä tulkitsee. Mutta mistä Shriek sait sen yhden skitsopisteen? Minä sain siitä testistä tasan nolla pistettä. Huh !

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Sain 0 tuloksen skitsofrenia kyselystä. Noh, sepä ei tullut kovinkaan suurena yllätyksenä.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Katsoin kyseisen ohjelman. Minusta se oli oikein hyvä. Stephen Fry ( tv-sarjan jeeves) kuvasi varsin elävästi, miten pahasti maniassa oleva ihminen voi sotkea sekä omansa että muiden elämän.

Matka jenkkeihin niiden "bipolaaristen" veljesten tykö vain havainnollisti eroa kahden maan erilaisten diagnoosi- ja hoitokulttuurien välillä.

Bipolaarihäiriö on edelleen alidiagnosoitu Suomessa, etenkin sen kakkosmuoto, jossa depressio ja hypomaniakaudet vaihtelevat.

Bipo on ilmeisimmin täysin eri sairaus kuin unipolaarihäiriö eli depressio. Ainakin niiden kääkehoito poikkeaa toisistaan täysin. Virheellisesti depressiiviseksi daignosoitu voi depparilääkkeitä pamahtaa täyteen maniaan.

Ohjelman toinen osa esitetään tällä viikolla Teemalla. Kannattaa katsoa.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662
väläys
Kokeilepa Teräsnalle, olisitko parempi maniakandidaatti.

Voi perkele... ..komu testi:evil:

Aijaa tämä meni sitten perille..vaikka äsken näytti toista..

Sain mania testistä ton toiseksi ylimmän vaihtoehdon,38 eli Moderate/severe.. eli keski/vakava mania.
Mistä muka osasit arvata ton, että saatoin saada tosta suuremmat pisteet?

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat