Seuraa 
Viestejä45973

Maailmankaikkeuden geometria ja gravitaatio

Jatkoa viestistäni tässä ketjussa:

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... 1&start=75

Toisessa foorumissa, jossa keskustellaan Urantia-kirjasta (ja tällä hetkellä kosmologiasta) lähetin äsken seuraavan lyhyen yhteenvedon avaruuden geometriasta. Eri yhteyksissä nämä asiat ovat olleet esillä Tiede-foorumissa aikaisemmin:


m---o kirjoitti, Lisäys:

Tieteen näkemys maailmankaikkeudesta on alati muuttuva, löysin teorian joka todella lähellä Urantia-kirjan opetuksia. Tosin vuodelta 1922, jonka jälkeen on kehitetty alkurajähdys-teoria joka nyt yleisesti tunnustettu.

Name:
Friedmann universe of spherical space

Author & Date:
Alexander Friedmann 1922

Classification:

Spherical expanding space. k= +1 ; no Λ

REMARKS:
Positive curvature. Curvature constant k = +1
Expands then recollapses. Spatially closed (finite).
Friedmannin aika-avaruus on lähinnä vastakohta sille, mitä Urantia-kirja esittää! Hänen avaruus on suljettu, pallomainen ja sillä on positiivinen kaarevuus.

Maailmankaikkeuden geometria on kosmologian eräs tärkein peruskysymys. Useammat mallit ovat lähtöisin Einsteinin teorioista, joilla on erilaisia ratkaisuja riippuen mm siitä millainen massa maailmankaikkeudella oletetaan olevan.

Triviaali malli on sellainen euklidinen geometria, jolla ei ole kaarevuutta lainkaan. Tätä sanotan litteäksi (flat) avaruudeksi.

Muut tukijat ovat myös löytäneet ratkaisun, joka on avoin, hyperbolinen ja kaarevuus on negatiivinen! Tämä on Urantia-kirjan malli, joka sen lisäksi on värähtelevä. Kun hyperboloidin akselit muuttuvat avaruus joko laajenee tai supistuu.

Hyperbolinen avaruus on kaikkialla seuraavan mallin muotoinen:

UB Page-123: ”In attempting to imagine the volume outlines of these space reservoirs, you might think of an hourglass.” (= tiimalasi)

Tässä kuvassa olen hahmottanut U-kirjan mallia, jossa näkyy se ensimmäinen torusmainen vyöhyke jossa galaksiryhmät kiertävät:

Ulospäin keskuksesta mentäessä seuraa 4 suurenevaa galaksivyöhykettä, jotka ovat samankeskisiä.

Tällainen vyöhyke muodostuu litteän massan ympäri tiedemiesten laskujen mukaan:

http://kotisivu.dnainternet.net/adslfor/central.jpg

Tämän sisimmän vyöhykkeen jälkeen seuraa (myös astronomien laskujen mukaan) vyöhyke, joka on paljon korkeampi kuin mitä se on leveä. Nämä tiedemiesten laskut liittyvät hämmästyttävällä tavalla siihen, mitä Urantia-kirja kertoo keskusuniversumista ja sitä lähellä ympäröivistä massoista!

Olisiko kosmisen taustasäteilyn mittauksissa havaittavissa tällainen hyperbolinen muoto:

Tämä hieman linnunradan tasoa vasten vinossa oleva hyperbolinen muoto saattaa myös olla mittaustekninen? Joka tapauksessa Urantia-kirja ennustaa, että avaruudella on absoluuttisesta nollalämpötilasta poikkeava ja korkeampi arvo. Tämä asia todettiin radioastronomian avulla vasta 1960 luvulla. (Penzias ja Wilson)

Hyvin suuri massa saattaa aiheuttaa avaruuden kaarevuutta seuraavalla tavalla:

Lähteestä:


Schwarzschild wormhole:
http://casa.colorado.edu/~ajsh/schww.html

http://casa.colorado.edu/~ajsh/worm.gif

”The Schwarzschild metric admits negative square root as well as positive square root solutions for the geometry.

The complete Schwarzschild geometry consists of a black hole, a white hole, and two Universes connected at their horizons by a wormhole.”
R. A-H.: Lähetetty: 13.1.2008, 18:28:38 Viestin aihe: Urantia kirjan kosmologia

Maailmankaikkeuden rakenne Urantia-kirjan mukaan on ikäänkuin Maltan ristin muotoinen. Ristin ylä ja alahaarake muodostavat ns. läpäisemättömän avaruuden ja sivuhaarakkeet edustavat ns. läpäistyä avaruutta, jossa kaikki galaksit sijaitsevat.
Hyperbolisen avaruuden geometriasta syntyy myös tämä Urantia-kirjan mainitsema Malta ristin muoto:

UB Page-124:
The vertical cross section of total space would slightly resemble a
maltese cross, with the horizontal arms representing pervaded (universe) space
and the vertical arms representing unpervaded (reservoir) space.

(Koko avaruuden pystysuuntainen poikkileikkaus muistuttaa ehkä hieman Maltan ristiä, jonka vaakasuorat haarakkeet edustavat läpäistyä (universumi)avaruutta ja pystysuorat haarakkeet edustavat läpäisemätöntä reservi)avaruutta.)

Maltan-ristin muoto:


A positive curvature corresponds to the inverse square radius of curvature; an example is a sphere or hypersphere. An example of negatively curved space is hyperbolic geometry. A space or space-time without curvature (formally, with zero curvature) is called flat. For example, Euclidean space is an example of a flat space, and Minkowski space is an example of a flat space-time. There are other examples of flat geometries in both settings, though. A torus or a cylinder can both be given flat metrics, but differ in their topology. Other topologies are also possible for curved space. See also shape of the universe.

http://en.wikipedia.org/wiki/Curvature

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat