Seuraa 
Viestejä12896

[size=150:otcbv94c]Länsimaalaisittain pysähtynyt Kuuba teki pioneeriennätyksen[/size:otcbv94c]
[size=75:otcbv94c](Helsingin Sanomat otsikoi 20.2. Kuubaa "pysähtyneeksi maaksi" --- siellä ei saa esim. kuluttaa lisääntyvästi, eikä "esittää" materiaalista ylivoimaa näyttötaloutena - ainakaan kaikki)[/size:otcbv94c]

[ ... Fidel Castro on karismaattinen kansallinen ikoni, joka pysäytti kulutustalouden, ihmiset ja USA:n. Amerikkalaisten tukema maihinnousu Sikojen lahdella lyötiin kansallisella joukkohegemonialla ja vallankumouksen yhteenkuuluvuudella. Kuubassa aloitettiin "uusi uljas aikakausi", jossa kaikille riittäisi niukasti, mutta sitäkin enemmän tunnetta osallistumisesta idealistiseen päämäärään, jota ei koskaan ehkä saavutettaisi? ... ]

Kuuban isä ja loputon "Kekkonen" hellitti ja jättää vallan. Hän poistuu voittamattomana, kuten teki omiensa myrkyttämä Josif Stalin kommunistisessa Neuvostoliitossa. Castroa ei myrkytetty omien toimesta, vaan hänen ideologiaansa yritti myrkyttää markkina- ja materiaalisen näyttötalouden veturi USA, joka saarsi kaupallisesti saarinaapuriaan vuosikymmenet, ... eikä koe taloussaarron purulle kiirettä vieläkään*)

USA:ssa pyörähti Castron aikana moni presidentti. John F. Kennedy teki kaksi kuolematonta päätöstä, joiden tavoitteina oli nujertaa vastapuoli. Toinen päätöksistä oli Kuun valloitus ennen Neuvostoliittoa ja toinen oli Kuuban kauppasaarto. Kuubaa USA ei nujertanut, mutta Neuvostoliitto kaatui. Kennedy murhattiin ja Castroa yritettiin murhata monesti, onnistumatta ..oliko teon ja yritysten takana yksi ja sama taho?

Castro oli juristi ja vallankumouksellinen - hänellä oli hyvä ystävä, legendan maineeseen kiirinyt Che Quevara, jonka Fidel mielellään pyhimykseksi julistaisi. Che edusti ja edustaa vielä tänäänkin arvoja, joissa päämäärä pyhittää keinot, joihon ihmiskunnan vallitsevan materiaalisen ahneuden vuoksi emme toistaiseksi pääse. Che edusti puhdasta "rauhattoman veren" muutosvoimaa - joka keräsi sankoin joukoin ihmisiä ympärilleen, jossa halu kuulua joukkoon tiivistyi. Che oli tavallaan aikansa Robin Hood.

Länsimaalainen markkinatalous lepää materiaalisen näyttötalouden ilmentymänä, jossa kyky ostaa, kuluttaa ja osoittaa taitoaan ilmennetään kasvavina välineinä ja tunusmerkistöinä kyvystä olla enemmän kuin vertailukohde (vertailutalous). Castron Kuubassa arvoina olivat ja ovat toki vieläkin ilmainen asunto, halvat peruselintarvikkeet ja erinomainen koulutus, joka ei maksa mitään.

Kuubalaisen vallankumousaktivistin halu oli osoittaa näyttötaloutta henkisinä ja urheilullisina suorituksina. Kuubassa viljeltiin eläinkunnasta tuttua niukkuuden lakia keskittyen jatkuvan vallankumouksen kautta maaliin, jossa materiaalisilla rvoilla ei olisi niin suurta painoarvoa. Vallankumous jäänee Castrolta kesken, koska markkinamekanismi kulutusmandroineen on jo levinnyt osin kuubalaisten odottaviin mieliin ja vieläpä kommunistiseen Kiinaankin.

Kapitalismin ja pääomatalouden merkkipylväät ovat parhaimmillaan ironisesti kotoisin Kuubasta. Havannalaiset ovat koristaneet mahtaviempien kulutusvoimakäyttäjien suupieliä vuosikymmenet, kuten nyt alemmilla tasoilla samaa ilmentävät tupla- ja triplapakoputket seurailijoiden autojen takalistoa.

USA yritti kaikkensa pakottaakseen Kuuban ja Castron polvilleen, onnistumatta. Kuubalainen kansanluonne on kuitenkin iloista, laulavaa ja siihen tyytyväistä kansaa keskimäärin, mitä tarjolle on pantu. Muistettakoot monet kuubalaisten huippusuoritukset mm. Olympialaisissa. Välillä on medioissa haluttu löytää olemattomia mahtiomistuksia Castron salaisilta tileiltä. Länsimaalaiset parjauskampanjat ovat aina vetäneet vesiperän. Castroa ei markkinat voittaneet, vaan sairaus, johon kulutusvimmaisinkin markkinapauhaaja kaatuu ennemmin tai myöhemmin. Castro tullaan hautaamaan legendana, uuden tien avaajana näkymälle, missä kulutus ja kasvu ei voi loputtomiin jatkua. Castro jää enemmän historiaan kuin moni hänen aikalaispresidentti USA:sta.

Lopultakin ihmiset omassa itsellisessä vallankumouksessaan ympäri maailman tulevat huomaamaan mitä tarkoittaa loputtoman kulutusmanipuloinnin merkitys meille itsellemme ja vääjäämättömälle niukkuuden määrälle. Terve mieli ja vahva identiteetti omista henkilökohtaisista voimavaroista asettavat meidät paremmin kestämään materiaalisen niukkuuden. "Puute" aloittaa filosofisen tarkastelun ympäristön tilasta, muutoksista ja tavasta elää herkemmin harmoniassa, jossa arvo kohtaa muussakin kuin materiaalisessa pahoin- ja hyvinvoinnissa.

Fidel Castro oli pioneeri ajassansa, hän jää voittamattomana historiaan. Fidelin järjestelmä tarjosi sellaista vuosikymmenet kansalleen, jota mm. meillä Suomessa ollaan alettu arvostamaan, vakaata perustoimeentuloa, ilmaista terveydenhoitoa, veloituksetonta huippukoulutusta ja arvomaailmaa, jossa ympäristö saa sille kuuluvan osansa. Huominen historiankirjoitus näyttänee vallankumousaktivistin aikaansaannokset hyvyydessään suurempina kuin ne väistämättömät teot vaakakupin varjoisalla puolella, joilla puolustettiin loputonta vallankumousfilosofiaa. Kuinka paljon paavinkin tuomitsema USA:n kauppasaarto ahdisti peruskuubalaisia --- jääkin sitten tutkijoiden harteille.

*)
[size=75:otcbv94c](tässä on väistyvälle USA:n presidentti George W. Bush´lle oiva paikka jättää nimensä hyvässäkin historiaan, jottei häntä vain epäonnistuneesta Irakista muistettaisi)[/size:otcbv94c]

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma@blogspot.com

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (37)

On se kumma että kaikenmaailman murhamiehiä ja diktaattoreita idolisoidaan.

Suomessa on sekatalous ja kaikki nuo "vallankumoukselliset" asiat on jo toteutettu kaikissa hyvinvointivaltioissa ja pistetty liikkeelle paljon ennen Kuubaa. Ero suomen ja Kuuban välillä on se, että suomessa nämä palvelut oikeasti toimivat ja Kuubassa ilmainen terveydenhuolto tarkoittaa lähinnä sitä että lääkäriltä saa joko aspiriinia tai bacimysiinä.

Jos olet kuolemassa syöpään, niin on parempi olla dollareita taskussa.

Samaten, sananvapaus tarkoittaa sitä että saat sanoa vapaasti mitä vain kunhan se ei asetu poikkiteloin virallisen politiikan kanssa. Lehdistönvapaudesta ei ole tietoakaan ja ilmainen "huippukoulutus" kuulostaa lähinnä vitsiltä, ellei oteta huomioon jotain mannekiinikouluja.

Since 1992, 36 out of 39 license requests from U.S. companies and their subsidiaries for sales of medical items to Cuba have been approved. The dollar amount of these sales is over $1,600,000. Furthermore, the U.S. government licensed more than $227 million in humanitarian donations of medicines and medical supplies to Cuba between 1993 and 1997. There are other factors beside the embargo explaining the lack of imports, in particular Cuba's lack of hard currency.

Kuuban leikkiraha ei tahdo kelvata maailmalla, kun sillä ei oikeastaan ole mitään arvoa takanaan. Sama homma kuin entisessä Neuvostoliitossa jossa rahalla oli sekä virallinen että käytännön arvo.

Veikko
On se kumma että kaikenmaailman murhamiehiä ja diktaattoreita idolisoidaan.Jep, oon kanssa ihmetellyt mitä noiden Bushin hallinnon ihannoijien päissä liikkuu. Muita kait täällä ei niin kovasti ole tosissaan ihannoitu, vai?


Suomessa on sekatalous ja kaikki nuo "vallankumoukselliset" asiat on jo toteutettu kaikissa hyvinvointivaltioissa ja pistetty liikkeelle paljon ennen Kuubaa.Sillon kun nuo asiat suomessa toimivat sillä tasolla kuin kuubassa(väitetään) toimivan, niin täällä taisi olla lähempänä sosialismia kuin sekataloutta. Nykyään täällä alkaa olla lähempänä kapitalismia kuin sekataloutta, vaan eipä ole ollut terveydenhuoltokaan ilmaista enään aikoihin, eikä näytä entisestään ainakaan halventuvan se.

Ero suomen ja Kuuban välillä on se, että suomessa nämä palvelut oikeasti toimivat ja Kuubassa ilmainen terveydenhuolto tarkoittaa lähinnä sitä että lääkäriltä saa joko aspiriinia tai bacimysiinä.Me ei ollakkaan oltu yli puolta vuosisataa kauppassaartorenkaan sisäpuolella eristyksissä.


Jos olet kuolemassa syöpään, niin on parempi olla dollareita taskussa.

Meinaatko viedä ne mukanasi tuonpuoleiseen?


Samaten, sananvapaus tarkoittaa sitä että saat sanoa vapaasti mitä vain kunhan se ei asetu poikkiteloin virallisen politiikan kanssa. Lehdistönvapaudesta ei ole tietoakaan jaPaljon mahdollista..


ilmainen "huippukoulutus" kuulostaa lähinnä vitsiltä, ellei oteta huomioon jotain mannekiinikouluja.

Hyvä vitsi kumminkin, siinä mielessä nimittäin että, kovasti riittää vientiin asti tietotaitoa lääketieteen, biotieteiden ja vaihtoehtoisten energiatietämyksen saralla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuubalaisen lääkärin keskiansio on 15 dollaria kuussa. Sen takia siellä on aika pitkälle levinnyt musta pörssi terveyspalveluissa ja muissakin tuotteissa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sociolismo

Tuo sosialismin ihmevaltio toimii lähinnä sen takia, että kansalaiset itse toimivat järjestelmän ohi ja pitävät yllä omaa maanalaista markkinatalouttaan.

Periaatteessa järjestelmä on ihan samanlainen kuin länsimaissakin: siinä on omat välittäjät, tukkukauppiaat, meklarit ja markkinamiehet. Ainut ero on, että se tapahtuu sosiaalisten kontaktien kautta vähän hys hys meiningillä.

Kuubassa on käytännössä luokkayhteiskunta, jossa perhetausta vaikuttaa opintomahdollisuuksiin ja työpaikan saantiin. Valtio pitää sinusta kirjaa lapsesta asti ja siihen kirjataan myös vanhempien ja ystävien tiedot, jotka vaikuttavat siihen kuinka pitkälle pääset etenemään yhteiskunnassa:

In primary school the so-called "Cumulative School File." is introduced. This is a little like a report card, but it is not limited to academic achievements. It measures "revolutionary integration," not only of the student but also of his family. This file documents whether or not the child and family participate in mass demonstrations, or whether they belong to a church or religious group. The file accompanies the child for life, and is continually updated. His university options will depend on what that file says. If he does not profess a truly Marxist life, he will be denied many career possibilities.Lisäksi "ilmaisesta" opetuksesta. Alakoululaiset tekevät kuukauden vuodesta orjatyötä maksaakseen opetuksensa. Yliopisto-oppilaat käyvät orjatyössä kolme vuotta.

Critics also dispute that education is "free", since from the time a young person reaches seventh grade until he or she completes twelfth grade, he or she is required to spend 30 days without pay each year working on the land. Later, university graduates have to do "social service", a period of some three years work carried out by the graduate wherever he is sent.Mielipide-eroista joutuu vankilaa:

The Code for Children, Youth and Family provides for a three-year prison sentence for any parent who teaches a child ideas contrary to communism. The code states: No Cuban parent has the right to "deform" the ideology of his or her children, and the state is the true "Father." Article 8 of that same code reads, "Society and the state work for the efficient protection of youth against all influences contrary to their Communist formation."

Arvioiden mukaan Kuubassa on tehty 15,000 - 17,000 poliittista teloitusta tähän päivään mennessä ja muita hallituksen toimista johtuvia kuolemia olisi noin 35,000 - 76,000 kappaletta.

Siitä lisää vaikkapa Wikipediassa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Rights_in_Cuba

Että tällaisia velikultia sitä Ilkka Luoma ja muut Che'n kaverit idoliseeraavat. Guevara itsekin oli entinen sotilas ja oikein tykkäsi pistää ihmisiä päiviltä. Tietyllä perverssillä tavalla ajateltuna Kuuba olisi aika mukava yhteiskunta. Ei tarvitse miettiä itse mitään, senkun opiskelee vaan ja toistaa puolueen mantraa suu messingillä, ja sitten menee töihin minne puolue osoittaa, vähän niinkuin muurahaiset. Pitää vaan muistaa olla valittamatta jos välissä puolue unohtaa toimittaa ruokaa ja lääkkeitä, tai pistää vankilaan kun sattuu puhumaan väärien ihmisten kanssa.

Mutta niinhän se on kaikissa sosialistisissa ja kommunistisissa talouksissa: kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Toiset ovat vain tasa-arvoisempia kuin toiset.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä12896
Veikko
Kuubassa on käytännössä luokkayhteiskunta, jossa perhetausta vaikuttaa opintomahdollisuuksiin ja työpaikan saantiin:

In primary school the so-called "Cumulative School File." is introduced. This is a little like a report card, but it is not limited to academic achievements. It measures "revolutionary integration," not only of the student but also of his family. This file documents whether or not the child and family participate in mass demonstrations, or whether they belong to a church or religious group. The file accompanies the child for life, and is continually updated. His university options will depend on what that file says. If he does not profess a truly Marxist life, he will be denied many career possibilities.Lisäksi "ilmaisesta" opetuksesta:

Critics also dispute that education is "free", since from the time a young person reaches seventh grade until he or she completes twelfth grade, he or she is required to spend 30 days without pay each year working on the land. Later, university graduates have to do "social service", a period of some three years work carried out by the graduate wherever he is sent.Mielipide-eroista joutuu vankilaa:

The Code for Children, Youth and Family provides for a three-year prison sentence for any parent who teaches a child ideas contrary to communism. The code states: No Cuban parent has the right to "deform" the ideology of his or her children, and the state is the true "Father." Article 8 of that same code reads, "Society and the state work for the efficient protection of youth against all influences contrary to their Communist formation."Arvioiden mukaan Kuubassa on tehty 15,000 - 17,000 poliittista teloitusta tähän päivään mennessä ja muita hallituksen toimista johtuvia kuolemia olisi noin 35,000 - 76,000 kappaletta.

Siitä lisää vaikkapa Wikipediassa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Rights_in_Cuba

Että tällaisia velikultia sitä Ilkka Luoma ja muut Che'n kaverit idoliseeraavat. Guevara itsekin oli entinen sotilas ja oikein tykkäsi pistää ihmisiä päiviltä. Tietyllä perverssillä tavalla ajateltuna Kuuba olisi aika mukava yhteiskunta. Ei tarvitse miettiä itse mitään, senkun opiskelee vaan ja toistaa puolueen mantraa suu messingillä, ja sitten menee töihin minne puolue osoittaa, vähän niinkuin muurahaiset. Pitää vaan muistaa olla valittamatta jos välissä puolue unohtaa toimittaa ruokaa ja lääkkeitä, tai pistää vankilaan kun sattuu puhumaan väärien ihmisten kanssa.

....

sosiaalinen yhteiskuntatyö vastapainona ilmaiselle koulutukselle tekisi varmaan hyvää meille kaikille länsimaalaisille, joille kaiken pitää tulla käteen kuin manulle illallinen

Asioita voidaan tarkastella monelta näkökulmalta - netti on pullollaan "tietoa", jota tarjoillaan totena - mm. Che oli aito vallankumouksellinen, kuten totesinkin "levoton veri", mutta palkkasotilas hän ei ollut ymmärtämällämme tavalla. Muuten Che kuin Fidel olivat varakkaista perheista, heillä oli yhteinen hengen palo, juuri nämä saavat aikaiseksi muutoksia, ja tapahtumia, kuten nyttemmin Fidelin osalta kiistatta näemme - oli edellä aikaansa. Länsimaalainen kulutusjuhlallinen rappio rapauttaa koko ympäristön tuhoten kaikkien elinmahdollisuuden, kuten oli muuten suunta Neuvostoliitossakin, onneksi siellä oli ja on suuret pinta-alat...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

....

sosiaalinen yhteiskuntatyö vastapainona ilmaiselle koulutukselle tekisi varmaan hyvää meille kaikille länsimaalaisille, joille kaiken pitää tulla käteen kuin manulle illallinen
Luulisi nyt jokaisen länsimaisen ihmisen tajuavan, että joka ei tee työtä elantonsa puoleen, ei myöskään syö muiden ruokia. Näissä järjestelmissä ei ole mitään muuta eroa kuin se, että länsimaissa jokainen syö oman työnsä hedelmiä ja sosialismissa hyödyn ottaa puolue-eliitti ja jättää rippeet kansalle.

Länsimaalainen kulutusjuhlallinen rappio rapauttaa koko ympäristön tuhoten kaikkien elinmahdollisuuden, kuten oli muuten suunta Neuvostoliitossakin, onneksi siellä oli ja on suuret pinta-alat...

Länsimainen "rappio" näyttää varsin hyvältä verrattuna sosialismin tuomaan rappioon. Et kykene osoittamaan yhtään kommunistista valtiota jolla olisi edes näennäistä halua huolehtia ympäristön tilasta. Ne ovat kaikki käytännön diktatuureja joissa koko valtiokoneisto on valjastettu palvelemaan puolue-eliittiä ja tavallinen kansalainen on karjaa.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä12896

Paljon puhuttu ohjuskriisi Kuubassa 1960-luvun alussa muistuttaa hienokseltaan jenkkien nyt aikomien ohjusten vientiä Puolaan ja Slovakiaan. Miksi Venäjä ei saa ilmaista suuttumustaan kun heidän takapihalleen tuodaan ohjuksia, joihin voidaan kätevästi vaihtaa erilaisia kärkiä, nostihan jenkitkin maapallon maailmansodan partaalle "pakottaessaan" neuvostoliittolaiset laivoineen pois kansainvälisiltä vesiltä väitteellä, että ne olivat uhka amerikkalaisille.... Tämän casen Kuuba hoiti hyvin, pieneltä osalta... ja N:liitto vetäytyi, pitäisikö nyt USA:n vetäytyä aikomastaan Puolan ja Slovakian atomiaseistamisesta....

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Paljon puhuttu ohjuskriisi Kuubassa 1960-luvun alussa muistuttaa hienokseltaan jenkkien nyt aikomien ohjusten vientiä Puolaan ja Slovakiaan. Miksi Venäjä ei saa ilmaista suuttumustaan kun heidän takapihalleen tuodaan ohjuksia, joihin voidaan kätevästi vaihtaa erilaisia kärkiä, nostihan jenkitkin maapallon maailmansodan partaalle "pakottaessaan" neuvostoliittolaiset laivoineen pois kansainvälisiltä vesiltä väitteellä, että ne olivat uhka amerikkalaisille.... Tämän casen Kuuba hoiti hyvin, pieneltä osalta... ja N:liitto vetäytyi, pitäisikö nyt USA:n vetäytyä aikomastaan Puolan ja Slovakian atomiaseistamisesta....

Tämä nyt ei liity aiheeseen mitenkään. Tarkastelun kohteenahan on Kuuban ja Castron "pioneeriset ennätykset".

Castro on pioneeri ainoastaan siinä, että hän on tähänastisista kommunistisista johtajista tapattanut lukumääräisesti vähiten omia kansalaisiaan.

Boris Jeltsin ja muut myöhemmän ajan neuvostojohtajat olisivat muuten hyviä ykkösiä, mutta Neuvostoliitossa oli niin paljon populaa, että sama määrä ihmisiä kuoli nälkään heidän aikanaan ilman että kukaan edes huomasi.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä12896
Veikko
Ilkka Luoma
Paljon puhuttu ohjuskriisi Kuubassa 1960-luvun alussa muistuttaa hienokseltaan jenkkien nyt aikomien ohjusten vientiä Puolaan ja Slovakiaan. Miksi Venäjä ei saa ilmaista suuttumustaan kun heidän takapihalleen tuodaan ohjuksia, joihin voidaan kätevästi vaihtaa erilaisia kärkiä, nostihan jenkitkin maapallon maailmansodan partaalle "pakottaessaan" neuvostoliittolaiset laivoineen pois kansainvälisiltä vesiltä väitteellä, että ne olivat uhka amerikkalaisille.... Tämän casen Kuuba hoiti hyvin, pieneltä osalta... ja N:liitto vetäytyi, pitäisikö nyt USA:n vetäytyä aikomastaan Puolan ja Slovakian atomiaseistamisesta....Tämä nyt ei liity aiheeseen mitenkään. Tarkastelun kohteenahan on Kuuban ja Castron "pioneeriset ennätykset".

Castro on pioneeri ainoastaan siinä, että hän on tähänastisista kommunistisista johtajista tapattanut lukumääräisesti vähiten omia kansalaisiaan.

Boris Jeltsin ja muut myöhemmän ajan neuvostojohtajat olisivat muuten hyviä ykkösiä, mutta Neuvostoliitossa oli niin paljon populaa, että sama määrä ihmisiä kuoli nälkään heidän aikanaan ilman että kukaan edes huomasi.

................

kyllä se vaan kuuluu - verrantona. Kuuba hyväksyi ohjukset, mutta Puola ja Slovakia eivät ainakaan vielä. Castro ymmärsi tilanteen halusi varmentaa suojaa viisastuneena Sikojen lahden hyökkäyksestä, jonka rahoitti ja manoveerasi CIA...

Paljonko on Irakissa murhautettu siviilejä USA valheellisten syiden vuoksi aloittaman suvereenin valtion vyörytyksen jälkeen? - tämä ei toki kuuluu asiaan, mutta vastineeksi edelliseen....

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä12896
Veikko
Ilkka Luoma

....

sosiaalinen yhteiskuntatyö vastapainona ilmaiselle koulutukselle tekisi varmaan hyvää meille kaikille länsimaalaisille, joille kaiken pitää tulla käteen kuin manulle illallinen
Luulisi nyt jokaisen länsimaisen ihmisen tajuavan, että joka ei tee työtä elantonsa puoleen, ei myöskään syö muiden ruokia. Näissä järjestelmissä ei ole mitään muuta eroa kuin se, että länsimaissa jokainen syö oman työnsä hedelmiä ja sosialismissa hyödyn ottaa puolue-eliitti ja jättää rippeet kansalle.

Länsimaalainen kulutusjuhlallinen rappio rapauttaa koko ympäristön tuhoten kaikkien elinmahdollisuuden, kuten oli muuten suunta Neuvostoliitossakin, onneksi siellä oli ja on suuret pinta-alat...Länsimainen "rappio" näyttää varsin hyvältä verrattuna sosialismin tuomaan rappioon. Et kykene osoittamaan yhtään kommunistista valtiota jolla olisi edes näennäistä halua huolehtia ympäristön tilasta. Ne ovat kaikki käytännön diktatuureja joissa koko valtiokoneisto on valjastettu palvelemaan puolue-eliittiä ja tavallinen kansalainen on karjaa.

....

Kuubassa on yksi pienimmistä ekologisista jalanjäljistä per capita - toki suotuisa ilmastosijainti antaa tasoitusta. Kuubassa ei ole ympäristöhaittoja siinä laajuudessa, mitä kaikissa länsimaissa on vähintäänkin ollut ja osin on vieläkin...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

Kuubassa on yksi pienimmistä ekologisista jalanjäljistä per capita - toki suotuisa ilmastosijainti antaa tasoitusta. Kuubassa ei ole ympäristöhaittoja siinä laajuudessa, mitä kaikissa länsimaissa on vähintäänkin ollut ja osin on vieläkin...

Näinhän siinä käy, kun ihmiset elävät virallisesti 15 dollarilla kuukaudessa.

Kukaan ei laske kuinka paljon vahinkoa pimeän kaupan kautta kiertävät tuotteet tekevät, eikä kukaan pidä kirjaa jos joku sattuu polttamaan autonrenkaita läpimikseen. sellaisista asioista ei vaan välitetä kun elintaso on niin alhainen että perus hygieniatarvikkeetkin, kuten shampoo, pitää hankkia mustasta pörssistä.

Ei ole hiilidioksidikuormitusta, kun ei ole sähköä eikä hiilivoimaloita. Vanhat öljyt autosta saattaa joskus lipsahtaa maahan, mutta kuka niitä laskee.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä12896
Veikko
Ilkka Luoma

Kuubassa on yksi pienimmistä ekologisista jalanjäljistä per capita - toki suotuisa ilmastosijainti antaa tasoitusta. Kuubassa ei ole ympäristöhaittoja siinä laajuudessa, mitä kaikissa länsimaissa on vähintäänkin ollut ja osin on vieläkin...
Näinhän siinä käy, kun ihmiset elävät virallisesti 15 dollarilla kuukaudessa.

Kukaan ei laske kuinka paljon vahinkoa pimeän kaupan kautta kiertävät tuotteet tekevät, eikä kukaan pidä kirjaa jos joku sattuu polttamaan autonrenkaita läpimikseen. sellaisista asioista ei vaan välitetä kun elintaso on niin alhainen että perus hygieniatarvikkeetkin, kuten shampoo, pitää hankkia mustasta pörssistä.

Ei ole hiilidioksidikuormitusta, kun ei ole sähköä eikä hiilivoimaloita. Vanhat öljyt autosta saattaa joskus lipsahtaa maahan, mutta kuka niitä laskee.

.....

Palkassa oleellisempi arvo on ostovoima, 15 dollaria voi merkitä meillä verrantona peruselintarvikkeissa ehkä 50-150 euroa, ruoan saanto Kuubassa on enemmistölle turvattu. Meillä Suomessa on hämmästyttävän suuret jonot leivän edessä... nämä asiat ovat Suomessakin arkipäivää monille - EU, Kirkko ja avustusjärjestöt jelppivät... Kiinassa keskipalkka on 80-100 dollaria (koko maassa) - Suomessa lienee noin 2.200e.... Kuubassa on myös omat avustusjärjestöt - kirkko, jne...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

Palkassa oleellisempi arvo on ostovoima, 15 dollaria voi merkitä meillä verrantona peruselintarvikkeissa ehkä 50-150 euroa, ruoan saanto Kuubassa on enemmistölle turvattu. Meillä Suomessa on hämmästyttävän suuret jonot leivän edessä... nämä asiat ovat Suomessakin arkipäivää monille - EU, Kirkko ja avustusjärjestöt jelppivät... Kiinassa keskipalkka on 80-100 dollaria (koko maassa) - Suomessa lienee noin 2.200e.... Kuubassa on myös omat avustusjärjestöt - kirkko, jne...

15 dollaria on 15 dollaria. Sillä saa sen minkä 15 dollarilla mistä tahansa muusta maasta saa.

Tietenkin Kuubalaisille se raha ei ole dollareina, vaan pesoina jotka ovat muun maailman mielestä täyttä leikkirahaa ihan sen takia, että Kuuballa on niin paljon pesoja ja niin vähän todellista kansantuotetta jolla perustella valuutan arvo*. Mistäpä sitä tulisikaan, kun Kuuban pääasiallinen vientituote näyttää olevan ihmiset**, joita löytyy muualtakin maailmasta yli 6,2 miljardia kappaletta.

Tämän takia kuubalainen lääkäri ei saa palkallaan mitään muuta kuin sisämarkkinolle tuotettuja tavaroita, joiden myyntiä ja hintaa hallinnoi valtio, eli käytännössä sillä rahalla ei voi ostaa mitään. Ei ole tuotteita mitä ostaa, paitsi niitä joita opiskelijat ja muut ovat pakkotyössä tehneet.

Kiinalla ei tätä ongelmaa ole, koska sillä on yli miljardin ihmisen sisämarkkinat ja valtavat maa-alueet joilla tuottaa kaikki tarvitsemansa tuotteet sisäisesti. Siltikin siellä pakotettu talous näyttää rumaa päätään, kun ihmisille ei paikoin saada toimitettua ruokaa ja luonto on raiskattu pitkin ja poikin.

Miltä sinusta tuntuisi jos kävelisit Suomessa kauppaan lompakko täynnä markkoja, mutta kaupan hyllyllä ei olisi muuta kuin perunaa, valtion virallista kolmoskaljaa ja lenkkimakkaraa? Vieressä olisi kauppa, josta saa ostettua dollareilla vaikkapa sinihomejuustoa, tuorepastaa ja jauhelihaa, mutta taskussasi olevien markkojen todellinen arvo ei riitä edes kaupan edessä olevaan purukumi-automaattiin. Tämä on juuri se syy miksi Kuubassa musta pörssi rehottaa ja tavaroita vaihdetaan päittäin.

Mutta kiva kun jotkut jaksaa fanittaa näitä dystopioita. Hyssytellään ja hieman punastuen ryitään että "noh noh, pojat ovat poikia" kun isä aurinkoinen päästää lyijyä läpi kansanvihollisista, ja sitten toisaalla huudetaan plakaatti kourassa murhaa, tappoa ja polttopulloa kun läntisen maan edustaja sotii. Kaksoisajattelua kerrassaan.

Ja jotkut härskeimmistä vielä kehtaavat siteerata Orwellia muka kritiikkinä länsimaista yhteiskuntaa kohtaan: "Sota on rauhaa, vapaus on orjuutta". Ammattilaisvinkkinä voi sanoa, että Orwell kirjoitti nuo sanat kuvaamaan kuvitteellista Ingsoc-puoluetta. Tarviiko edes mainita mitä aatesuuntaa siinä kritisoitiin?

Ps. Kuuban virallinen doktriini opettaa että Jumala ei ole olemassa, joten miten ihmeessä siellä muka voi toimia kirkko?

*(Valuutta on kuin velkakirja. Se on lupaus siitä, että rahan saaja voi myöhemmin lunastaa rahan arvon itselleen. Kaikki näkevät ettei Kuuba voi ikinä lunastaa takaisin kaikkia pesojaan, joten sen valuutta on käytännössä kuin paskapaperia)

**(Oikeasti - Yksi Kuuban vientituotteista ovat ihmiset. Kuuba vaihtaa lääkäreitä Venezuelalaiseen öljyyn. Siitä vaan opiston penkille, jos haluat kouluttautua kauppatavaraksi... tai ethän sinä itse sitä päätä vaan puolue.)

Veikko

Tämän takia kuubalainen lääkäri ei saa palkallaan mitään muuta kuin sisämarkkinolle tuotettuja tavaroita, joiden myyntiä ja hintaa hallinnoi valtio, eli käytännössä sillä rahalla ei voi ostaa mitään. Ei ole tuotteita mitä ostaa, paitsi niitä joita opiskelijat ja muut ovat pakkotyössä tehneet.

Ps. Kuuban virallinen koululaitos opettaa että Jumala ei ole olemassa, joten miten ihmeessä siellä muka voi toimia kirkko?

Tässä on syytä huomata, että Kuubassa lääkärit ovat siitä tavanomaisesta nominaalipalkastaan huolimatta siinä hyvässä asemassa, että heillä on kaikki mahdollisuudet pyörittää turistipesoilla talouttaan. Tämä lieneekin eräs täky, jolla nuoria on hokuteltu ja edelleenkin houkutellaan kyseiseen ammattiin ja sitä kautta vientituotteiksi. Tällainen harmaatalous ei tietenkään kokonaisuuden kannalta ole mitenkään hyväksi, mutta tähän se valtion ääretön köyhyys on ajanut. Kuubassa on myös muutama muu ammattikunta samankaltaisessa tilanteessa.

Kuubassa on koko vallankumouksen aikana toiminut kirkko ja Kuuban kansa onkin syvällisesti uskonnollista. Uskonnonvapaus Kuubaan julistettiin virallisesti noin 20 vuotta sitten. Vertaa esim. itänaapurimme ortodoksikirkkoa, joka selvisi melkoisen hyvin tosin hieman nyökkäilen 50 vuoden alistuksestaan. Kannattaa ottaa asioista hieman selvää ennen kuin niitä julistaa, tämä etenkin jos omat tiedot ovat hatarat ja pelkästään mutu-pohjaisia!

Veikko

Luulisi nyt jokaisen länsimaisen ihmisen tajuavan, että joka ei tee työtä elantonsa puoleen, ei myöskään syö muiden ruokia. Näissä järjestelmissä ei ole mitään muuta eroa kuin se, että länsimaissa jokainen syö oman työnsä hedelmiä ja sosialismissa hyödyn ottaa puolue-eliitti ja jättää rippeet kansalle.

Tässä systeemit kusee juuri länsimaiden nilkoille, jos tarkistellaan suhdetta nimenomaan Kuubaan. Länsimaista erinäiset tahot (motiivi?) ovat lukuisia kertoja yrittäneet todistaa että asia Kuuban ja erityisesti juuri Castron osalta olisi näin, turhalla menestyksellä. Spekulaatio asiasta on toki jäänyt leijumaan ilmaan, ja ehkä asia onkin näin, mutta kukaan sitä ei tietääkseni(korjaa jos väärässä, lähteen kera) vieläkään ole onnistunut toteen nättämään.

Länsimaisessa systeemissä taas on suuri joukko isokenkästä eliittiä joka ei todellakan tee työtä elantonsa eteen, eikä näin ollen todellakaan syö oman työnsä hedelmiä, muistutuksena viimeaikaiset Nokia ja Stora Enso. Suurin osa pörssin suursijoittajista kun ei todellakaan ole aloittanut tyyliin kuokka ja suo, siis omalla työllä, vaan kyllä se rahan valta on periytynyttä, ihan totta! (ei, en ole katkera, tämä vain on tosiasia.)

Ja mitä tulee asian tajuamiseen, suurin osa länsimaisista ihmisistä ei todellakaan tajua että suuri osa voi syödä muiden ruokia, ja tajuavista suurin osa ei sitä voi ymmärtää, luulisin.

OzziXX

Länsimaisessa systeemissä taas on suuri joukko isokenkästä eliittiä joka ei todellakan tee työtä elantonsa eteen, eikä näin ollen todellakaan syö oman työnsä hedelmiä, muistutuksena viimeaikaiset Nokia ja Stora Enso. Suurin osa pörssin suursijoittajista kun ei todellakaan ole aloittanut tyyliin kuokka ja suo, siis omalla työllä, vaan kyllä se rahan valta on periytynyttä, ihan totta! (ei, en ole katkera, tämä vain on tosiasia.)

Ja mitä tulee asian tajuamiseen, suurin osa länsimaisista ihmisistä ei todellakaan tajua että suuri osa voi syödä muiden ruokia, ja tajuavista suurin osa ei sitä voi ymmärtää, luulisin.

Tämä on ihan totta ja osaltaan valitettavaakin, ja silti toisesta näkökulmasta katsottuna melko välttämätöntä, kun ottaa huomioon että kuka ne kaikki suuret investoinnit, tehtaat, infrastruktuurit ja työpaikat ylipäätään luo. Kummassakin järjestelmässä varallisuus kerääntyy aina harvoille, koska tasaisesti levitettynä siitä olisi vähemmän hyötyä kaikille. Lopulta kaikkein varakkaimpia on kuitenkin niin pieni osa kansasta, ettei se ainakaan suomessa juurikaan alenna tavallisen kansalaisen keskimääräistä palkkatasoa.

Esimerkiksi, jos joku taho haluaisi rakentaa sillan joen yli, se tarvitsisi siihen paljon resursseja. Mikäli kellään yksittäisellä taholla ei ole tarvittavia resursseja, pitäisi rakentajan käydä kiertämässä hattu kädessä kaikki ihmiset läpi ja perustella erikseen jokaiselle että mihin sitä rahaa tarvitaan. Helposti kävisi niin, että koko siltaa ei koskaan rakennettaisi. Tämän takia myös kommunismissa yksi taho pyrkii olemaan toimeenpanevana elimenä ja nimenomaan valtio on se joka rahoittaa kaikki hankkeet.

Siinä mielessä kommunismilla ja kapitalismilla ei ole juurikaan eroa. Pääasiallinen eroavaisuus on siinä, että toinen järjestelmä on pohjimmiltaan autoritäärinen ja nimenomaan tiettyjen ryhmien edun mukainen, kun taas toisessa voi ainakin periaatteessa kuka tahansa nousta ryysyistä rikkaaksi ja toisaalta taas rikkaasta ryysyläiseksi.

Kyseessä on periaatteellinen ero suunnitelmatalouden ja dynaamisen vapaan talouden välillä. Voidaan väittää, että suunnitelmatalous on aina heikompi vaihtoehto, koska se ei pysty vastaamaan markkinoiden muuttuviin olosuhteisiin juuri millään lailla. Esim. Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmien takia kuoli muutamia miljoonia kun resursseja ohjattiin väärin ja ruoantuotanto kärsi.

Markkinataloudessa tarvitaan tehokasta kontrollia etteivät markkinat monopolisoidu, muutu kartelleiksi tai korruptoidu. Demokratia pitää valtion kautta markkinat kurissa ja toisaalta markkinat pitävät painostuksellaan kansan kurissa niin ettei enemmistö ala sortamaan perusteettomasti esimerkiksi yksityisyrittäjiä, sillä se olisi kaikille epäedullista.

Kommunismissa taas tarvittaisiin joku valvomaan itse kommunisteja, mutta koska valtiolla on kaikki kontrolli, se voi tehdä ihan mitä se ikinä haluaa. Kaikissa kommunistisissa maissa mitä tähän mennessä on ollut, on valtio noussut itsetarkoitukseksi kansan ohi, sillä ne jotka valtaa pitävät eivät siitä halua luopua vaikka se tietäisi köyhyyttä ja kurjuutta kaikille muille.

Valitettavasti täällä suomessa valtio alkaa olla liikaa sosialisoitunutta että se enää ymmärtäisi toimivansa pelkästään kansan äänitorvena. Hallitus alkaa kuvitella että se tietää paremmin kuin kansa itse, mitä kansa haluaa ja mikä sille on parasta, ja kaikkein tärkeintä: mikä hallitukselle itselleen on parasta.

Samaan aikaan kun hallituspuolueet pelaavat omaan pussiinsa, markkinat pääsevät rellestämään lähes miten haluavat koska valtapeliä on helppo pelata rahalla ja rahan valta hyötyy siitä näennäisdemokratiasta joka syntyy kun puolueet unohtavat tarkoituksensa.

Ayn Randilla, vaikka olikin surkea kirjailija ja olematon yhteiskuntatieteilijä, oli eräs kuolematon pointti jonka varmaan monet aiemmatkin ovat huomanneet:

Kun yhteiskunta rankaisee tuottavimpia jäseniään ottamalla pois heidän työnsä tulokset pelkästään enemmistön oikeudella, nämä henkilöt joko luovuttavat tai lähtevät.

Se että jollain on paljon rahaa ei tarkoita etteikö hän olisi sitä ansainnut. Se että jollain on miljoona euroa ei tarkoita että hänellä olisi varaa mässäillä miljoonalla eurolla. Tuo raha muuttuu työkaluksi, jolla rahoitetaan sijoituskohteita ja yrittäjiä ja pidetään yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

Tämä ei vaan tule aina mieleen sellaiselle ihmiselle, jonka aivot ovat jumittuneet 1900 luvun alkuun. Useimmat kuvittelevat että rikkaiden omaisuus on pankkitilillä makaamassa ja heidän ei tarvitse muuta kuin nostaa Ottomaatista rahaa ja tuhlailla koko elämänsä turhuuksiin.

Toope
Seuraa 
Viestejä30677
Veikko
Kun yhteiskunta rankaisee tuottavimpia jäseniään ottamalla pois heidän työnsä tulokset pelkästään enemmistön oikeudella, nämä henkilöt joko luovuttavat tai lähtevät.

Se että jollain on paljon rahaa ei tarkoita etteikö hän olisi sitä ansainnut. Se että jollain on miljoona euroa ei tarkoita että hänellä olisi varaa mässäillä miljoonalla eurolla. Tuo raha muuttuu työkaluksi, jolla rahoitetaan sijoituskohteita ja yrittäjiä ja pidetään yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

Tuo on hyvä huomio. Jonkun rikastuminen ei tarkoita sitä, että joku toinen köyhtyisi, vaikka näin usein ajatellaan. Tietenkin vauraiden pitää maksaa veroja kuten muidenkin, mutta sosialidemokraattinen yhteiskunta on ehkä mennyt pohjoismaissa liian pitkälle. Liian korkea verotus ei tuota yrittäjälle hänen hakemaansa voittoa, joten hän ei ehkä lähde yrittäjäksi. Tämä on tappio ennen kaikkea yhteiskunnalle.

Samoin ne ihmiset, joilla on ylimääräistä rahaa, eivät yleensä todellakaan makuuta rahojaan pankkitileillään, vaan sijoittavat ne eteenpäin.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Veikko
Kuubalaisen lääkärin keskiansio on 15 dollaria kuussa. Sen takia siellä on aika pitkälle levinnyt musta pörssi terveyspalveluissa ja muissakin tuotteissa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sociolismo

Tuo sosialismin ihmevaltio toimii lähinnä sen takia, että kansalaiset itse toimivat järjestelmän ohi ja pitävät yllä omaa maanalaista markkinatalouttaan.

Periaatteessa järjestelmä on ihan samanlainen kuin länsimaissakin: siinä on omat välittäjät, tukkukauppiaat, meklarit ja markkinamiehet. Ainut ero on, että se tapahtuu sosiaalisten kontaktien kautta vähän hys hys meiningillä.

katso vaikka michael mooren leffa sicko, ja näet kuka kusettaa ja ketä.

Ilkka Luoma
[size=150:8q3norq0]Länsimaalaisittain pysähtynyt Kuuba teki pioneeriennätyksen[/size:8q3norq0]
[size=75:8q3norq0](Helsingin Sanomat otsikoi 20.2. Kuubaa "pysähtyneeksi maaksi" --- siellä ei saa esim. kuluttaa lisääntyvästi, eikä "esittää" materiaalista ylivoimaa näyttötaloutena - ainakaan kaikki)[/size:8q3norq0]

[ ... Fidel Castro on karismaattinen kansallinen ikoni, joka pysäytti kulutustalouden, ihmiset ja USA:n. Amerikkalaisten tukema maihinnousu Sikojen lahdella lyötiin kansallisella joukkohegemonialla ja vallankumouksen yhteenkuuluvuudella. Kuubassa aloitettiin "uusi uljas aikakausi", jossa kaikille riittäisi niukasti, mutta sitäkin enemmän tunnetta osallistumisesta idealistiseen päämäärään, jota ei koskaan ehkä saavutettaisi? ... ]

Kuuban isä ja loputon "Kekkonen" hellitti ja jättää vallan. Hän poistuu voittamattomana, kuten teki omiensa myrkyttämä Josif Stalin kommunistisessa Neuvostoliitossa. Castroa ei myrkytetty omien toimesta, vaan hänen ideologiaansa yritti myrkyttää markkina- ja materiaalisen näyttötalouden veturi USA, joka saarsi kaupallisesti saarinaapuriaan vuosikymmenet, ... eikä koe taloussaarron purulle kiirettä vieläkään*)

USA:ssa pyörähti Castron aikana moni presidentti. John F. Kennedy teki kaksi kuolematonta päätöstä, joiden tavoitteina oli nujertaa vastapuoli. Toinen päätöksistä oli Kuun valloitus ennen Neuvostoliittoa ja toinen oli Kuuban kauppasaarto. Kuubaa USA ei nujertanut, mutta Neuvostoliitto kaatui. Kennedy murhattiin ja Castroa yritettiin murhata monesti, onnistumatta ..oliko teon ja yritysten takana yksi ja sama taho?

Castro oli juristi ja vallankumouksellinen - hänellä oli hyvä ystävä, legendan maineeseen kiirinyt Che Quevara, jonka Fidel mielellään pyhimykseksi julistaisi. Che edusti ja edustaa vielä tänäänkin arvoja, joissa päämäärä pyhittää keinot, joihon ihmiskunnan vallitsevan materiaalisen ahneuden vuoksi emme toistaiseksi pääse. Che edusti puhdasta "rauhattoman veren" muutosvoimaa - joka keräsi sankoin joukoin ihmisiä ympärilleen, jossa halu kuulua joukkoon tiivistyi. Che oli tavallaan aikansa Robin Hood.

Länsimaalainen markkinatalous lepää materiaalisen näyttötalouden ilmentymänä, jossa kyky ostaa, kuluttaa ja osoittaa taitoaan ilmennetään kasvavina välineinä ja tunusmerkistöinä kyvystä olla enemmän kuin vertailukohde (vertailutalous). Castron Kuubassa arvoina olivat ja ovat toki vieläkin ilmainen asunto, halvat peruselintarvikkeet ja erinomainen koulutus, joka ei maksa mitään.

Kuubalaisen vallankumousaktivistin halu oli osoittaa näyttötaloutta henkisinä ja urheilullisina suorituksina. Kuubassa viljeltiin eläinkunnasta tuttua niukkuuden lakia keskittyen jatkuvan vallankumouksen kautta maaliin, jossa materiaalisilla rvoilla ei olisi niin suurta painoarvoa. Vallankumous jäänee Castrolta kesken, koska markkinamekanismi kulutusmandroineen on jo levinnyt osin kuubalaisten odottaviin mieliin ja vieläpä kommunistiseen Kiinaankin.

Kapitalismin ja pääomatalouden merkkipylväät ovat parhaimmillaan ironisesti kotoisin Kuubasta. Havannalaiset ovat koristaneet mahtaviempien kulutusvoimakäyttäjien suupieliä vuosikymmenet, kuten nyt alemmilla tasoilla samaa ilmentävät tupla- ja triplapakoputket seurailijoiden autojen takalistoa.

USA yritti kaikkensa pakottaakseen Kuuban ja Castron polvilleen, onnistumatta. Kuubalainen kansanluonne on kuitenkin iloista, laulavaa ja siihen tyytyväistä kansaa keskimäärin, mitä tarjolle on pantu. Muistettakoot monet kuubalaisten huippusuoritukset mm. Olympialaisissa. Välillä on medioissa haluttu löytää olemattomia mahtiomistuksia Castron salaisilta tileiltä. Länsimaalaiset parjauskampanjat ovat aina vetäneet vesiperän. Castroa ei markkinat voittaneet, vaan sairaus, johon kulutusvimmaisinkin markkinapauhaaja kaatuu ennemmin tai myöhemmin. Castro tullaan hautaamaan legendana, uuden tien avaajana näkymälle, missä kulutus ja kasvu ei voi loputtomiin jatkua. Castro jää enemmän historiaan kuin moni hänen aikalaispresidentti USA:sta.

Lopultakin ihmiset omassa itsellisessä vallankumouksessaan ympäri maailman tulevat huomaamaan mitä tarkoittaa loputtoman kulutusmanipuloinnin merkitys meille itsellemme ja vääjäämättömälle niukkuuden määrälle. Terve mieli ja vahva identiteetti omista henkilökohtaisista voimavaroista asettavat meidät paremmin kestämään materiaalisen niukkuuden. "Puute" aloittaa filosofisen tarkastelun ympäristön tilasta, muutoksista ja tavasta elää herkemmin harmoniassa, jossa arvo kohtaa muussakin kuin materiaalisessa pahoin- ja hyvinvoinnissa.

Fidel Castro oli pioneeri ajassansa, hän jää voittamattomana historiaan. Fidelin järjestelmä tarjosi sellaista vuosikymmenet kansalleen, jota mm. meillä Suomessa ollaan alettu arvostamaan, vakaata perustoimeentuloa, ilmaista terveydenhoitoa, veloituksetonta huippukoulutusta ja arvomaailmaa, jossa ympäristö saa sille kuuluvan osansa. Huominen historiankirjoitus näyttänee vallankumousaktivistin aikaansaannokset hyvyydessään suurempina kuin ne väistämättömät teot vaakakupin varjoisalla puolella, joilla puolustettiin loputonta vallankumousfilosofiaa. Kuinka paljon paavinkin tuomitsema USA:n kauppasaarto ahdisti peruskuubalaisia --- jääkin sitten tutkijoiden harteille.

*)
[size=75:8q3norq0](tässä on väistyvälle USA:n presidentti George W. Bush´lle oiva paikka jättää nimensä hyvässäkin historiaan, jottei häntä vain epäonnistuneesta Irakista muistettaisi)[/size:8q3norq0]

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma@blogspot.com

Sinun pyhimyksesi teloitti kaksi n 12 poikaa kun olivat varastaneet leipää nälkäänsä. Tarkoitan tietenkin Che Quevaraa.

Muuten kirjoituksesi noudattaa sitä samaa paskaa mitä olet suoltanut nettiin, sen takia en viitti alkaa sitä kommentoimaan.

Piru perikööön psykiatrisen avosairaanhoidon!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat