Seuraa 
Viestejä45973

Radiossa höpisi juuri joku päivystävä dosentti l. desantti Pylkkänen, joka ajan tavan mukaan "kumosi myyttejä". Mistä reiästä näitä pylkkeröitä sikiää ja miten ne pääsevät ääneen mediassa?

Mies tiesi vähän eikä ymmärtänyt sitäkään. Reposteltavana oli vuoden 1809 sota, joka irroitti Suomen Ruotsista. "Myytin" mukaan tämä suomalaisen valtiollisen kehityksen alku.

Toki tämä yksikertaistus ansaitsee kritiikkiä, sillä 'Suomen suuriruhtinaskunta' perustettiin juridisesti jo Kustaa Vaasan toimesta, kun tämä otti itselleen "Suomen Suuriruhtinaan" tittelin. Porvoon valtiopäivät, joilla Venäjän keisari teki diilin Suomen säätyjen kanssa ja perusti tänne itselleen lojaalin valtion, on historiallinen käännekohta, jonka aliarvioiminen ei ole oikeutettua. Kiinnostavaa, että vasemmistopöljäkkeet vähättelevät tätä Suomen ja Venäjän suhteiden historian molemmille osapuolille hienointa hetkeä, vaikka kaikki mitä tulee idästä on muuten herkkua?

Armfelt oli sivussa kehityksestä, kunnes venäläiset rekrytoivat tämän maastaan karkoitetun ja Ruotsin kruunun vainoaman hylkiön palvelukseensa. Pylkkäsen svedu-palvonta paljastuu Armfeltinkin aiheettomassa nostamisessa.

Tärkeä seikka oli myös Karjalan palauttaminen Suomen suuriruhtinaskuntaan. Ruotsi oli pylkkeröinyt itäisen Suomen Venäjälle jo aiemmissa sotaseikkailuissaan. Juuri tämä seikka, Tukholma uhosi sveko-suurvaltahybristään ja puolustuksetta jätetty Suomi maksoi laskun, sai Sprengportenin, "Anjalan miehet" ja monet vastuuntuntoiset hallintomiehet Suomessa katselemaan Pietariin uuden järkevämmän pääkaupungin toivossa.

Keisarinnan Elisabethin aikana -Suomen ollessa taas jonkin svedujen uhoamissodan takia venäläisten miehittämänä- yritettiin ensimmäistä kertaa Aleksanteri II:n v.1809 toteuttamaa mallia autonomisesta Suomesta Venäjän kanssa personaaliunioinissa. Suomen kuninkaaksi asetettiin Venäjän kruununperijää, mutta rauhansopimuksessa Venäjä kuitenkin palautti Suomen. Ehkä ei olisi pitänyt?

Olisi toivonut Venäjän armeijan olleen "Suomen sodassa" röyhkeämpi, ja edenneen vähintään Uumajaan asti, eikä tyytyneen pahaiseen Tornionjokeen??!! Venäjän vuoro mokata oli Norjan-Venäjän rajaneuvotteluissa Lapissa: "Käsivarren" ja Utsjoen välinen alue ei kiinnostanut venäläisiä virkamiehiä, vaan nämä laajat alueet annettiin norjalaisille, sillä "näistä köyhistä seuduista olisi valtakunnalle vain kuluja".

-

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat