Sivut

Kommentit (99)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
pasava
Seuraa 
Viestejä25

joo tois hyvä laki niin kielletään mp3 soittimet

ja tallentavat digiboxsit

TEKIJÄNOIKEUSLAIN JÄRJETTÖMYYKSIÄ

Tekijänoikeusjärjestöjen lobbaus jyrää helposti järkipuheet, minkä lisäksi eduskunnassa eletään edelleen LP-levyjen, lankapuhelimien ja vhs-nauhojen aikakautta. Oma veikkaukseni on, että suurin osa kansanedustajista ei aidosti ymmärrä mihin kaikkeen laki vaikuttaa. Jos ja luultavasti kun laki tulee nykyisessä muodossaan voimaan, kannattaa pitää suu supussa siitä mitä musiikkia kuuntelee iPodillaan tai tietokoneellaan. Jos soittolistaan on eksynyt kopiosuojattua materiaalia, viranomaiset voivat vaatia kyseisten tiedostojen tuhoamisen ja korvauksen maksamisen niiden oikeuksien omistajalle - tämä siitä huolimatta että henkilö on omilla rahoillaan ostanut kyseiset levyt. Kopiosuojauksen saa murtaa saadakseen levyn kuuluviin tai näkyviin, mutta kopiota siitä ei saa tehdä, eikä kopiosuojausten murtamiseen vaadittavia työkaluja saa omistaa. Jos tietokoneohjelmasta ei saa ottaa kopioita ilman lupaa, laki tekee käytännössä ohjelmien lataamisen netistä kokonaan laittomaksi, sillä latauksen yhteydessä tiedostoista jää välikopioita esimerkiksi operaattorien palvelimille.

Lisätietoja lain aiheuttamista järjettömyyksistä löytyy EFFI:n FAQ-sivulta. Pimentoon jää myös se, saako pelin ostaja käyttää nocd-crackia pelaamiseen tai lasketaanko levykuvan ottaminen ja sen käyttäminen alkuperäisen levyn sijaan varmuuskopioinniksi. Luultavasti ainakin kopiointiin ja levykuvien käyttämiseen tarkoitetut ohjelmat, esimerkiksi kopiosuojausjutun nettijatkoissa esitellyt, ovat tulevaisuudessa laittomia.

Eräs hyvän johtajan tuntomerkki on, että hän ei anna komentoja joita ihmiset eivät kuitenkaan tottele. Uusi tekijänoikeuslaki ei takuuvarmasti estä ketään kopioimasta suojattua musiikkia mp3-soittimelle, lataamasta tiedostoja netistä tai ostamasta Eta-alueen ulkopuolelta tilattua musiikkia, kirjallisuutta ja sarjakuvia (olikos täällä ketään anime- tai mangaharrastajaa...). Lakiehdotuksen tekstistä löytyy seuraava helmi: "Ehdotettava 11 §:n 5 momentin säännös antaisi kuitenkin jokaiselle yksittäiselle kansalaiselle signaalin laittoman teoskappaleen käyttämisen moitittavuudesta." Avatkaa joku ikkuna, happi loppuu nauraessa. Ainoa signaali, joka uuden lain järjettömyyksistä kansalaiselle välittyy on se, ettei koko tekijänoikeuslakia tarvitse ottaa kovin vakavasti, se kun on täysin irrallaan todellisuudesta.

Lait on tehty noudatettavaksi ja lakeja totellaan silloin kun niitä voidaan kunnioittaa. Järjettömäksi ja naurettavaksi koetun lain säätäminen ei varmasti ole kenenkään osapuolen etu. Tekijänoikeuksissa ei ole sinänsä mitään pahaa, on selvää että esimerkiksi taiteilijan oikeuksia omiin teoksiinsa pitää puolustaa. Tämänkin merkinnän kirjoittajan tuloista 90% on tekijänoikeuskorvauksia. Onkin valitettavaa että tekijänoikeuksista tehdään ihmisille kirosana, ei neutraali laki.

KANSALAISAKTIIVISUUTTA

Uudesta tekijänoikeuslaista hyötyvät vain tekijänoikeusjärjestöt ja kuluttajaa viedään kuin pässiä narussa. Mitä tavallinen kansalainen voi tehdä? Ei oikeastaan muuta kuin pitää meteliä. Se "joku" jonka pitäisi tehdä jotain olet juuri sinä siellä monitorin toisella puolella. Lain viimeinen eduskuntakäsittely on huomenna, joten tänään voit vielä vaikuttaa tehokkaasti.

Kohteita on kolme: media, kansanedustajat ja kuluttajajärjestöt.

Täältä löytyvät kansanedustajien yhteystiedot. Poimi oma kansanedustajasi tai televisiosta tuttu nimi ja kirjoita palaute. Sillä ei oikeastaan ole väliä onko kansanedustajalla tietoteknisiä taitoja, päin vastoin - valistus pitää toki kohdistaa niihin jotka eivät ymmärrä tietoyhteiskunnan arkea ja realiteetteja. Kansanedustajilta kannattaa vaikkapa kysyä ovatko he tietoisia siitä, että jos verrataan vanhaan tekniikkaan, uusi tekijänoikeuslaki kieltäisi LP-levyn omistajaa tekemästä siitä kopiota korvalappustereoihin joita hän kuuntelee hölkätessään. Kopiosuojausten rajoituksia voi verrata siihen, että jos avaimet jäävät kotiin, lukon saa avata vara-avaimella, paitsi että vara-avaimet ovat laittomia. Onko tiedossa se, että laki ajaa alas erikoisliikkeet, jotka tuovat maahan Eta-alueen ulkopuolelta kirjallisuutta, musiikkia ja sarjakuvia? Tai että yliopistolla salausmenetelmistä luentoa pitävä professori voi joutua linnaan? Mikäli ei, kannattaa ehkä suositella perehtymistä EFFI:n sivuston FAQ-osaan ja Kasvin puheenvuoroon.

Täällä puolestaan majailee kuluttajavirasto, joka pitää ravistella hereille. Uusi tekijänoikeuslaki polkee kuluttajien perusoikeuksia raskaalla saappaalla.

anteeksi, en lukenu tarpeeksi, luulin että kyseessä on taas jotain piratismin kannatajien juttuja.

Kiitos vinkistä, ei tälläistä voi sallia.

Itse jo omaa edustajaani eduskunnassa lähestyin asian tiimoilta. Vielä on hetki aikaa vaikuttaa, tehkääpä siis se, rakkaat ihmiset.

Nimittäin on aika ala-arvoinen tuo lakiuudistuksen sisältö, jos tuollaisena yritetään viedä läpi. Kuluttajan ja mattimeikäläisen niskaan tulevat nuo ikävät seuraukset. Ei hyväksyttävää..

http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/6813.cfm

http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/

Laitanpa tästä parit viestit samantien...
"Eikö olisikin mukavaa olla rakastettu isoisä/isoäiti? -Pelasta siis lastenlastesi lapsuus ja salli lataaminen!"

"Tiedätkö paljonko elokuvat ja pelit maksavat kaupoissa? Oletko varma, että haluat pakottaa ihmiset yhtä epätoivoiseen rahapulaan kuin huumeveikot? Jos todellakin haluat, äänestä uuden roskalain puolesta!"

EDIT: huomasin jälkimmäisessä pienen epäkohdan mutta ei puututa siihen (eihän lataaminen omaan käyttöön vielä varsinaisesti ole laitonta (?) )

Laitoin palautetta useille ehdokkaille asken. Voitte kopioida ton tekstin ja lähettää eduskuntaan.

"Eduskuntaan on tulossa uuusi tekijanoikeuslaki, joka on älytön ja rajoittaa sanavaputta ja kuluttajien oikeuksia. Se rajoittaa mm. kaupasta ostetun musiikin kuuntekua mp3 soittimella. Kaupasta ostetun musiikin kuuntelusta tulee laitonta, koska suojauksia ei saa purkaa omaan käyttöön. Laki myös rajoittaa kaikkien ohjelmien lataamista netistä, koska se kietää niistä välikopioiden ottamisen, joita internet operaattoreiden on otettava jotta ne voivat välittää ohjelman koneelle. Laki myös haittaa hakukoneiden toimintaa koska se estää sivujen tallentamisen hakukoneen välimuistiin ja indeksoimasta sivuja. Se voisi tehdä hakukoneet kokonaan laittomiksi. Laki myös haittaa elokuvien katselua Linux-käyttöjärjestelmällä kieltämällä katselu ohjelmat ja niiden levittämisen. Se kietäisi myös kokonaan mm. USA:sta tuotujen levyjen ja elokuvien myynnin. Laki kieltää teknisistä suojauksista keskustelun "organisoidusti"
ja näin yliopistossa salausjärjestelmistä luennoiva professori voi joutua vankilaan.

Näin ollen laki on järjetön ja suosittelen että äänestätte lakiehdotusta vastaan ja puolustatte kuluttajan oikeuksia ja sananvaputta. Laki on myös vaikeaselkoinen. Uusi laki ei auta piratismin torjunnassa.

Lisätietoa:

http://www.effi.org/tekijanoikeus/laki/ ... s-faq.html
http://www.mbnet.fi/net.nyt/juttu.aspx?id=828
http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/6813.cfm"

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Joge
Laitanpa tästä parit viestit samantien...
"Eikö olisikin mukavaa olla rakastettu isoisä/isoäiti? -Pelasta siis lastenlastesi lapsuus ja salli lataaminen!"

"Tiedätkö paljonko elokuvat ja pelit maksavat kaupoissa? Oletko varma, että haluat pakottaa ihmiset yhtä epätoivoiseen rahapulaan kuin huumeveikot? Jos todellakin haluat, äänestä uuden roskalain puolesta!"

EDIT: huomasin jälkimmäisessä pienen epäkohdan mutta ei puututa siihen (eihän lataaminen omaan käyttöön vielä varsinaisesti ole laitonta (?) )

Sinulla ei taida nyt olla paljoa käsitystä siitä, mistä oikein on puhe?

Lakiesitys on paljon enemmän kuin vain laittoman waretuksen kieltäminen (joka SE sinänsä ei olisi ollenkaan pahasta).

Waretuksen puolustelu tuskin muutenkaan uppoaa kansanedustajiiin. Mieluummin kannattaisi puolustaa niitä tekijän- ja omistusoikeuksia joita uusi laki törkeästi rikkoisi, samoin kuin huomioida muitakin sen huomattavasti vakavempia ongelmakohtia. Niitä hdumryer (en jaksa tarkistaa oikeinkirjoitusta, sori) jo ansiokkaasti esittikin.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187

Olen lähettänyt omalle eduskuntaryhmälleni myöskin selvityksen ja kyselyn asiasta. Tulevan lain mukana todellakin menee lapset pesuveden mukana, eikä sillä saavuteta haittojen kustannuksella niitä etuja, joita sillä ajetaan takaa.

Holtittoman kopioinnin mahdollistavan porsaanreijän tukkiminen ei olisi vaatinut kuin omistusoikeuden määrittämisen alkuperäisteokseen. Ymmärrän hyvin, että samantien on uuden lain tarkoitus siirtyä muutoinkin nykyaikaisten vaatimusten tasalle, mutta tässä tapauksessa on kyse tietoyhteiskunnan kansalaisen perusoikeuksista, joita uudella lailla poljetaan räikeästi.

Toivon todellakin, että tekijänoikeuslain käsittely jatkuisi vielä; kyse on kuitenkin aivan perustuslain tasolle yltävistä asioista. Kiire tällaisen, asiantuntemusta ja kaukonäköisyyttä vaativan lakiesityksen läpiviennissä kääntää lainkohdat sen eduksi, jolla on ollut suurimmat resurssit lobata näkökantansa puolesta. Eikä tämä taho varmasti ole kansalainen.

EDIT: Näen myöskin tällaisten kansalaisten vapauteen kajoavien lakien merkitsevän DRM, DMCA, TCPA, jne. kautta mahdollista hyväksyvän signaalin antamista valvontayhteiskunnan muodostamiselle eniten maksavan ehdoilla.

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187

Päivitys:

Tekijänoikeuslakiin tehdyn muutoksen takia laki menee suuren valiokunnan käsittelyyn luultavasti 14.9, josta se myöhemmin palutuu takaisin eduskunnalle.

Suuren valiokunnan jäsenet

Muistatteko vielä, mistä tämä nyt tekijänoikeuslakia käsittelevä, suuren valiokunnan puheenjohtaja, tuli joitain vuosia sitten kuuluisaksi? Ironista, etten sanoisi. Ja asiaan liittyvää.

LittleAtlaksen sarjakuva on oiva esimerkki siitä, miten levy-yhtiöt vähät välittävät maksavista asiakkaistaan. Itse asiassa Railin olisi pitänyt laittaa haastemies levy-yhtiöön, koska levy-yhtiö oli myynyt viallisen CD-levyn. Tämä siksi, että Railin ostama levy ei täyttänyt CD:n speksejä. Myös Philips (ja muistaakseni joku muu yhtiö) olisi voinut laittaa haastemiehen asialle tuotemerkkirikkomuksesta.

Tosin nykyään näitä CD:n omaisia tuotteita ei enää myydä CD-levyinä. Lisäksi en edes näe mitään syytä ostaa niitä, koska miksi ostaa viallisia tuotteita, joita myydään samalla hinnalla kuin ehjiä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Näinhän tämä taitaa mennä. Surullista on tämä idiotismi.

Jos tuo laki menee läpi, niin tussit ja teipit ovat sitten laittomia. Nehän ovat juuri sitä salaista tarvittavaa tekniikkaa, jolla nuo suojaukset voi kiertää.

Ei pelkästään tussit ja teipit ole laittomia vaan jos lakia tulkitsee niin myös useimmat cd-soittimet ovat laittomia, koska ne pystyvät soittamaan "kopiosuojattuja" laser-levyjä.
Useimmat autostereot sen sijaan ei pysty lukemaan suojattuja levyjä eli purkamaan "kopiosuojausta".

Lukeeko lakiehdotuksessa tosiaan "cd-levyjen kopiosuojauksia ei saa kiertää/purkaa"? Jos näin on niin ongelmaahan ei tuossa asiassa ole koska cd-levyn standardi kieltää kaiken maailman suojaukset, käsittääkseni levyä ei edes saa myydä cdn nimellä jos siinä ilmoitetaan "leikisti" olevan kopiosuojaus.

Laitoin tuossa viime äänestyksen jälkeen kirjeen mm. Kristillisdemokraateille ja perussuomalaisille ja kysyin miten suhtautuvat ehdotukseen.

Kirjoittelin pitkän selvityksen siitä, mitä itselleni näin IT-alalla työskentelevänä ja jonkinlaisena "alan" ihmisenä myös vapaa-aikana laista seuraisi.

Vastaukset olivat positiivisia - molemmat vastaajat tuntuivat ymmärtävän mistä oli kysymys (tai avustajat ymmärsivät) ja olivat samaa mieltä kanssani, ettei laki nykymuodossaan ole toimiva.

Huomiseen taas painetta mukaan jotta ei kuluttajia kyykytetä...

-ADW-

9.9. äänestyksessähän tämä ehdotus hyväksyttiin vain sillä muutoksella, että kirkkomusiikkia koskevaa pykälää mulgattiin. Tärkeimmät muutokset jäi esitykseen mukaan.

Huomenna on uusi äänestys...

Ja sitten toivottavasti palataan takaisin piirustuspöydälle : )

-ADW-

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat