Seuraa 
Viestejä45973

author="<a href="http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=123181">Verkkouutiset</a>" kirjoitti:
Greenpeace: Suomi pelaa uhkapelia ydinvoimalla

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan suunnitelmat rakentaa lisää ydinreaktoreita Suomeen ovat osa globaalia uhkapeliä ydinvoiman lisäämiseksi riskeistä piittaamatta. Greenpeace vaatii uusien ydinvoimalahakemusten hylkäämistä ja Olkiluoto 3:n ongelmien selvittämistä.

Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta sanoo, ettei ydinvoimasta ole apua ilmastonmuutoksen torjumisessa.

- Maailman ydinvoimakapasiteetin kaksinkertaistaminen vähentäisi ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä vain 3-4 prosenttia. Suomessakaan vihreän valon näyttäminen suunnitteilla oleville 3-4 uudelle ydinreaktorille ei auttaisi ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Ydinvoima tuottaa vain sähköä, ja 90 prosenttia Suomen ilmastopäästöistä aiheutuu sektoreilla, joiden päästöihin ei pelkän sähköntuotannon muutoksilla voi vaikuttaa. Esimerkiksi Energiateollisuuden ydinvoimalaskelmissa päästöt kasvaisivat Kioton sopimuksen vertailutasoon nähden, Myllyvirta sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa uusien ydinreaktoreiden hyväksyminen merkitsisi voimaloiden käyttöaikana syntyvän ydinjätteen määrän kasvattamista moninkertaiseksi. Suomessa syntynyt ydinjäte odottaa edelleen loppusijoitusta ydinvoimaloissa.

- Mikään loppusijoituspaikka ei voi taata ydinjätteen turvallista säilytystä tuhansien sukupolvien ajan, ei myöskään Eurajoen Olkiluotoon suunniteltu ydinjätehauta. Uudet tutkimukset osoittavat, että korroosio voi vaurioittaa jätteiden kuparisäiliöitä jo satojen vuosien kuluessa.

- Energiatehokkuutta parantamalla Suomen sähkönkulutuksen kasvu on mahdollista pysäyttää nykytasolle, mikä vähentäisi ennustettua sähkön tarvetta yhden ydinvoimalan tuotannon verran vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaan sähköntuotantoa tuulivoimalla ja kotimaisella bioenergialla voidaan lisätä yhden ydinvoimalan verran, Myllyvirta toteaa.

- Olkiluoto 3 on ollut virhe niin taloudellisesti kuin ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta. Vaadimme työ- ja elinkeinoministeriötä teettämään selvityksen Olkiluoto 3:n todellisista hyödyistä ja kustannuksista, jotta kansanedustajat voivat perustaa päätöksensä uusista ydinvoimahakemuksista oikeaan tietoon, Myllyvirta sanoo.

Ydinvoima-aiheisia ketjuja on pilvin pimein, mutta aukaisen tämän, ennenkuin Vastaajamme ehtii, vai olisiko hän asianosaisena jäävi?

Näin GP sitten taas yrittää sanella mitä pitää tehdä. No, yritykseksi jää, kuten yleensä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat