Seuraa 
Viestejä465

Usein, kun viitataan jonkin ihmisen primitiiviseen tai pahaan minään, tavataan käyttää virkkeitä, joissa esiintyy joko sana apina tai susi. Molemmat 6-kuntaisen eliöluokittelumallin Eläimet-kunnasta.

Apinan on sanottu olevan geneettisesti lähempänä ihmistä, joten älyä halveksivan apina-vertauksen on siinä mielessä ymmärrettävämpi kuin vertaus suteen, jonka edes fenotyyppi ei ole lähellä ihmistä. Mutta jos suteen on sopiva verrata, niin miksei sitten samantien esim. lihansyöjäkasviin? Vai täytyykö vertauksen toisen osapuolen olla eläin?

Itseasiassa, mikä on eläin? Biologian lukiokurssin oppikirjassa käytetään monta sivullista ilmavasti ladottua tekstiä ja kuvia 6-kuntaisen luokittelun selittämiseen, vaikkakin myöntää, että erityisesti alkueliöiden kuntaan on tuupattu kaikki mikä ei tuntunut sopivan muihin.

Carl Woesen (ym.) kehittelemässä 3-domeenisessa mallissa painotetaan sitä, että eliöiden molekulaariset rakenteet ja jaksot ja paljastavat enemmän evolutionaarisista sukulaisuussuhteista kuin klassiset fenotyypit.

En ole vielä kovin paljoa antanut asialle aikaa, mutta esim. sammaleläin on jo nimityksensäkin puolesta hieman erikoinen tapaus.

--

Linkkejä:

Kuvia sammaleläimistä (vieritä alaspäin)
http://www.westol.com/~towhee/reptiles.htm

Wikipedia -- sammaleläin
http://en.wikipedia.org/wiki/Bryozoa

Muita omia ensituumailuja biologiseen luokitteluun liittyen
http://arkiston.hoito.org/teksteja/oma-elioidenluokittelusta.php

Almost Human, and Sometimes Smarter
http://www.nytimes.com/2007/04/17/science/17chimp.html?ref=science

Wikipedia -- lihansyöjäkasvi
http://en.wikipedia.org/wiki/Carnivorous_plant

--

Ohi aiheen:

Muuten vain hienonnäköisiä merieliöitä
http://www.awi.de/en/news/press_releases/material/2007/life_below_ice_shelves/photos_for_download/

"Loiset ovat useimmiten isäntäänsä pienempiä. Loisilla voi olla myös loisia, tällöin puhutaan hyperparasiiteista eli loisenloisista." (Wikipedia)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat