Seuraa 
Viestejä14093

Ihminen on laumaeläin ja kasautuu mielellään yhteen

Kivikaudella luola muodosti harmonisen ja elinkelpoisen yhteisön jatkaa sukua ja saada sitä ennen riittävästi ruokaa. Luolayhteisön oikea koko oli ilmeisesti n. 15-25 "puoliapinaa". Yhteisö puolusti vahvasti reviiriään ja urokset hakivat luonnonohjaamana välillä uusia naaraita naapurihaaremeista (sodat ilmeisesti keksittiin tuolloin, kun naapuriyhteisön urokset kävivät taistoon naaraidensa pitämiseksi itsellään). Nyt elintaso-Suomessa pohditaan kuntien oikeaa kokoa ja elinkelpoisuutta. Suomessa on satoja kuntia, ja suuri osa niistä ei ole elinkelpoisia itsessään; ne tarvitsevat rahavirtaa sisään enemmän kuin antavat ulos.

Jotkut ovat laskeneet, että 30.000 on oikea luku - ehkä tai sitten ei. Lukua tärkeämpiä tekijöitä ovat ikä-, ammatti- ja palkkajakauma, siis käytettävissä olevan ostovoiman luokkajako. Vahvassa yhteisössä on edustettuna pienoiskoossa itse kansallisvaltio. Mikäli kansallisvaltio, siis itse Suomi on jo vinoutunut ikäpyramidissään tai ammattijaossa, ei se tiedä hyvää kuntatasollekkaan. Suomessa on muutamia erittäin postiivisia kuntia riippumatta niiden väestökoosta. On pieniä kuntia, joiden talous on hyvässä kunnossa. On suomalaisittain suuria kaupunkeja, joiden talous on kuralla.

Poliittinen päätöskoneisto huolehtikoon ensin koko maan perusrakenteet kuntoon; rata-, maantie- ja tietoverkosto vastaamaan tätä päivää. Liike, niin tavaroina, ihmisinä kuin tietona, tulee kulkea taloudellisesti, logistisesti ja sopivalla nopeudella saatavaan energiaan nähden. Tietoliikenteen tulee ulottua joka "savuun" ja tässä ei tarvita nopeusrajoituksia. Tiedonsiirrossa mahdollisimman suuri ajantasaisuus tukee väestöhajautumista, joka taas tukee kuntien elinkelpoisuutta. Radikaalina ehdotuksena yhteiskunnan tulisikin ottaa tiedonsiirron verkot haltuunsa ja yliopistojen tuotekehityksen piiriin, koska nykyiset operaattorit "rähjäävät" markkinataloudessa itsensä hengiltä. Nykyiset operaattorit saisivat elossapysymisrahat yhteiskunnalta, kun fyysiset verkot ja tukiasemat ostetaan valtion yhteiskuntaintressiryhmien haltuun. Operaattorit keskittykööt olemaan palveluntuottajia verkkoihin ja käyttäjille, kuten huoltoasemat teiden varsilla.

Kun perusrakenteet ovat kunnossa, seuraavaksi järjestetään vapaaehtoiselle muuttoliikkeelle tarvittavat houkuttimet ja veronsiirrot tasaamaan ympäristöruuhkia. Oleellinen osio ratkaistaessa kuntaongelmaa on työnteon mahdollisuudet sekä kasvavan eläkeläismäärän sijoittuminen edelleen vapaaehtoisesti esim. lapsuuden kotikonnuille. Muistettakoon, että eläkeläiset omaavat valtavan kokemuspotentiaalin osallistumiseen sekä suuren ostovoiman käytettäväksi asuinkuntansa hyödyksi. Yhteiskunnan tärkein tehtävä on luoda kansalaisilleen yhteenkuuluvuus, tarpeellisuuden tuntemus sekä työhaluisille sekä työikäisille työnteon mahdollisuudet. Aikoinaan Suomen voimamies presidentti Urho Kekkonen julisti hätätilahallituksen, kun työttömyys kasvoi yli 100.000.

Mikäli edellä olevat perusasiat ovat kunnossa, onkin helpompi "laskea" kuntakeskittymän "oikeaksi" kooksi esim. tuo 30.000 ja ympäristösatelliittien kooksi esim. 2000-10000 x n. 2-4 satelliittia. Nämä n. 50.000 ovat yhteisökeskittymä. Yhteisökeskittymällä on veronkanto-oikeus. Maakuntakaupunkien "oikea" koko lienee n. 100.000, luku voi pitää sisällään myös satelliitteja. Suomessa pitää myös olla turkulaisten ja tamperelaisten maakuntaotteluhenki, siis kaksi n. 200.000 kaupunkia. Lopuksi muodostetaan maallemme voimakas veturi, siis Helsinki, joka ei kuitenkaan ansaitse suurhelsingin nimeä, koska väestömäärä jää edelleen pieneksi, vaikka Espoo, Helsinki ja Vantaa sulautetaan yhteen n. yhden miljoonan kaupungiksi. Kauniainen jääköön erikoiskaupungiksi erikoisuuden tavoittelijoille, koska verokertymät ja siirrot ovat siellä tasapainossa.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14093

Uutisointi kertoo valtuustopaikkojen vähentyvät tuhansilla - yhteiskunnallisesti tämä kuntaliitosmania kaventaa kansalaisten suoravaikutetta yhteisten asioiden hoidossa, kasaten päätösvaltaa harvemmille---

link:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/30486-k ... ment-62734

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Lopuksi muodostetaan maallemme voimakas veturi, siis Helsinki, joka ei kuitenkaan ansaitse suurhelsingin nimeä, koska väestömäärä jää edelleen pieneksi, vaikka Espoo, Helsinki ja Vantaa sulautetaan yhteen n. yhden miljoonan kaupungiksi.

Kauniainen jääköön erikoiskaupungiksi erikoisuuden tavoittelijoille, koska verokertymät ja siirrot ovat siellä tasapainossa.

Ilkka Luoma
Rikkaille siis suotava pienempi kunnallisvero ja oma minikunta.
Taidat olla jonkinlainen nousukas. Eikö Kiinan riistetyt köyhät
merkitse sinulle mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat