Seuraa 
Viestejä45973

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.sht ... /02/615227

Demetrios Christofias Kyproksen presidentiksi
Julkaistu 24.02.2008 03:17 (päivitetty 21:28)

Kyproksen presidentivaalien voittajaksi on noussut kommunistiehdokas Demetrios Christofias.
Hän on luvannut edistää neuvotteluita saaren yhdistämisestä.
Christofias sai runsaat 53 prosenttia äänistä. Oikeistopoliitikko Joannis Kasoulideksen äänisaalis jäi vajaaseen 47 prosenttiin.
Christofias lupasi ryhtyä heti toimeen kahtia jaetun saaren yhdistämiseksi.
Ensimmäisen neuvottelun hän sopikin rivakasti, kun turkkilaisosan johtaja Mehmet Ali Talat soitti onnitellakseen vaalivoittajaa. Kaksikko lupasi tavata mahdollisimman pian.
Kyproksen sovintoneuvottelut ovat olleet pysähdyksissä vuodesta 2004, jolloin kreikkalaispuoli hylkäsi YK:n laatiman yhdistämissuunnitelman kansanäänestyksessä. Turkkilaisosalle suunnitelma olisi kelvannut. Saaren poliittinen kahtiajako alkoi vuonna 1974.
Christofiasin kommunistisen Akel-puolueen kannattajat juhlivat historiallista voittoa. Kommunistipoliitikkoa ei ole nähty aiemmin Kyproksen johdossa.
Kommunistina Demetrios on ainoa laatuaan myös EU:n jäsenmaiden valtionpäämiesten joukossa. Kyproksen sovintoneuvottelujen eteneminen olisi tervetullut myös unionille, sillä Kyproksen kiista hiertää EU:n Turkin-suhteita.
Christofias voitti vaalit odotetusti väistyvän presidentin Tassos Papadopouloksen asetuttua tukemaan häntä. Papadopoulos putosi pelistä yllättäen jo ensimmäisellä äänestyskierroksella.
Sivustatuki muilta puolelta toi Christofiasille lopulta 53 prosenttia äänistä. Kakkoskierroksen häviäjä oli oikeistopoliitikko Joannis Kasoulides, joka sai vajaat 47 prosenttia äänistä.
Varauksellista toiveikkuutta
Presidentti käyttää Kyproksessa laajasti toimeenpanovaltaa - hallituksella ei ole edes pääministeriä. Silti se, miten Christofias voisi onnistua toteuttamaan haaveen saaren yhdistymisestä, jää nähtäväksi. Moni epäilee, että yhdistymistä vastustavan Papadopouloksen tukilupauksen taustalla piilee ehtoja.
-Toivon Christofiasin kykenevän ratkaisemaan Kyproksen ongelmat, mutta se on vaikeampaa nyt hänen tehtyä lupauksia muille puolueille voittaakseen niiden suosion, arveli opiskelija George Xinisteris vaali-iltana.
Kyproksessa on vitsailtu kahden saarivaltion kommunistipresidenteistä, kun Kuuban Fidel Castro oli väistymässä samaan aikaan kun Christofias otti vastaan onnitteluja.
Vakavammin äänensävyin vaalitulosta on puntaroitu saaren talouselämän johtopaikoilla. Christofias on vakuuttanut, ettei markkinoiden tarvitse olla huolissaan hänen leniniläisestä taustastaan. "

Italian presidentti Giorgio Napolitano on entinen (euro)kommunisti.

Kyproksen ja Italian puolueet olivat ennen, sanotaan 70-luvulla ääripäät: Italian puolue oli "eurokommunistinen" ja "räyhäradikaalinen", Kyproksen puolue "yksvakaa" ja ideologisesti moskovalaisittain "oikeaoppinen", erityisen mieleinen puolue silloiselle Moskovalle.

Kommentit (3)

Voitti järki vihdoin kyproksella. Jospa nyt saataisiin potkua saaren yhdistymiselle. Katsos ruskamies, tarvitaan kommunisti laittamaan asiat järjestykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
iisti
Voitti järki vihdoin kyproksella. Jospa nyt saataisiin potkua saaren yhdistymiselle. Katsos ruskamies, tarvitaan kommunisti laittamaan asiat järjestykseen.

JOS ei nyt viimeistään asiat ala mennä päin p...ttä, se on suoranainen ihme ... yritin kerran businesta Kyproksen kanssa, kun anelivat ... kah-
teen vuoteen ei tullut mitään vastausta ... mutta tämä selittääkin kaiken..
näinhän kommunismissa yleensäkin ... !!
Jos nyt Turkki Irakissa vauhtiin päästyään hoitasi pos päiväjärjestyksestä myös Kyproksen ongelman, ei se islamista enää pahemmaksi muutu ... !!!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat