Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Masennuslääkitys on useimmiten tehotonta

Miljoonat ihmiset jotka käyttävät yleisesti määrättyjä masennuslääkkeitä, kuten Prozacia ja Seroxatia voisivat yhtä hyvin ottaa plaseboa, päättelee professori Irving Kirsch Hullin yliopiston psykologian laitokselta. Hänen työryhmänsä analysoi lähes 50 kliinisen lääkeainetutkimuksen tulokset.

Selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet), uuden polven masennuslääkkeet, eivät toimi plaseboa paremmin suurimmalla osalla potilaista. Meta-analyysissa tarkasteltiin fluoksetiinin (Prozac), venlafaksiinin (Efexor) ja paroksetiinin (Seroxat) kliinistä tehoa.

Professori Irving Kirsch sanoo Financial Timesille:
"Masennuslääkkeitä ja plaseboa ottavien potilaiden paranemisessa ei ole suurtakaan eroa. Tämä merkitsee, että masentuneet ihmiset voivat parantua ilman kemiallista hoitoa. Näiden tulosten valossa näyttää olevan kovin vähän järkeä määrätä masennuslääkkeitä muille kuin vakavasti masentuneille henkilöille".

Useimmat yleislääkärit myöntävät kirjoittavansa liikaa SSRI-lääkkeitä, joiden uskotaan olevan yhtä tehokkaita kuin vanhemmat lääkkeet, mutta niillä on vähemmän sivuvaikutuksia.
Initial Severity and Antidepressant Benefits: A Meta-Analysis of Data Submitted to the Food and Drug Administration. PLoS Medicine 25.2.2008
http://tinyurl.com/2fxozc

Aiheesta kirjoittavat mm. Financial Times 25.2.2008
http://www.ft.com/cms/s/6fce3400-e3d5-1 ... fd2ac.html
Nature.com
http://blogs.nature.com/news/thegreatbe ... ost_3.html
BBC News
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7263494.stm
Kirschin henkilötietoja
http://psy.hull.ac.uk/Staff/i.kirsch/

Suomessa fluoksetiinia (Prozac) myydään valmistenimillä Seronil, Seromex, Fluoxetine Ranbaxy ja Fluoksetiini Ennapharma. Fluoksetiinia on saatavilla 10, 15, 20, 40, 60 ja 90 mg kapseleina ja 10 tai 20 mg tabletteina.

Helsingin yliopiston psykiatrian professorin Erkki Isometsän mukaan
"keskeinen löydös on, että masennuslääkkeillä on vaikutusta, mutta se ei ole niin suuri kuin toivotaan." Hän kommentoi raporttia YLEn uutisille
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id83729.html

Tuoreen tutkimuksen mukaan masennuslääkkeiden käyttäjien olisi edullista ottaa samanaikaisesti E-EPAa 1000 mg päivässä. Se nopeuttaa toipumista masennuksesta (joka muutoin vie keskimäärin 8 kuukautta). Päivittäinen tarvittavan EPA-määrä vastaa 5–7 annosta Atlantin lohta. Näyttää siltä, että E-EPA vakiinnuttaa asemaansa psykiatrisessa hoidossa.
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tie ... 08_01.html

Sivut

Kommentit (487)

Uutisissa tuli, että lääketehtaiden vastaisku on tulossa koska heidän tutkimuksensa todistavat lähes päinvastaista. No, tuollaiset tutkimustuloksethan riippuu rahoittajasta ja tekijästä...

Lähipiiristä tiedän yhden masennuslääkkeitä (joku Cymbalta) syöneen ja ne kyllä auttoi hyvin. Tosin sivuvaikutuksiakin kuului olleen, mutta lopputulos oli silti kuulemma selkeästi plussan puolella. Eikä koukkuunkaan jäänyt. (Kysyin asianomaisen mielipiteen, kun kuulin tuon jutun uutisissa.)

Oletkos itse koskaan testannut noita lääkkeitä?
Väittäisin että esim. venlafaksiinin vaikutus ei ole placeboa nähnytkään.

Edit: vaikuttavan aineen nimi korjattu oikeaan muotoon

jos itsemurhien määrä on Suomessa laskenut
noin 40 prosenttia vuodesta 1990 niin mielestäni
hyvin on plasebo vaikuttanut...

vai ?

Tässä asiassa olen tohtori Tolosen kanssa eri mieltä sen vuoksi, että minulla on ollut henkilökohtaista hyötyä po. lääkkeiden johdosta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Tolosen avauksessa mainitut argumentit sinänsä pitäisi paikkaansa, mutta että niistä ei kaiken kaikkiaan olisi apua, ei pidä paikkaansa. Tätähän tohtori Tolonen ei väittänytkään.

Mutta: Kun puhutaan jonkun asian puolesta tai sitä vastaan, pitää olla tarkkana, ettei leimautuisi turhaan sellaisen asian vastustajaksi, josta todistetusti on joillekin myös hyötyä.

Meitsiki vetää jotai masennuspillereit, eipä oo vaikuttanu masennuksiin mut kyl johonkin muuhun vaikuttaa, en oo nii saatanan ilkee muille.

Karvakarhu
Meitsiki vetää jotai masennuspillereit, eipä oo vaikuttanu masennuksiin mut kyl johonkin muuhun vaikuttaa, en oo nii saatanan ilkee muille.

"jotai masennuspillereit"? Kertoisitko muillekkin että mitä syöt.

Tarkkailija
Tässä asiassa olen tohtori Tolosen kanssa eri mieltä sen vuoksi, että minulla on ollut henkilökohtaista hyötyä po. lääkkeiden johdosta.

Huomautan, etten ole lausunut aloitusuutisessa minkäänlaista henkilökohtaista mielipidettä masennuslääkkeiden vaikutuksista, olen vain referoinut maailmalla valtavaa huomiota saavuttanutta uutta raporttia. Se on nyt ollut mm. Britannian TV-uutisissa, BBC:n uutisissa ja lähes kaikissa valtalehdissä. Raporttia ovat kommentoineet monet asiantuntijat – puolesta ja vastaan – kuten laittamistani linkeistä voidaan lukea. Mielenkiintoista tässä on se, että nyt on saatu analyysiin mukaan myös aikaisemmin pimitettyjä tutkimusraportteja.

Omana käsityksenäni voi nyt tässä todeta, että lääkityksen teho on aivan ilmeisesti heikompaa kuin yleisesti on uskottu, ainakin lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa. Lääkitys toimii heikosti henkilöillä, joilla on puutetta foolihaposta ja omega-3-rasvahapoista. Näiden suojaravinteiden anto täydentävänä hoitona näyttää siis olevan perusteltua. Masennuksen hoidossa omega-3-rasvahapoista vain EPAlla näyttää olevan tehoa; DHA ei toimi.

Australiasta tänään saamassani psykiatrien laatimassa katsauksessa todetaan muun muassa seuraavaa:
"Given that DHA, but not EPA, plays a key structural role in the brain, it is reasonable to predict that DHA will be the more important nutrient for prevention and treatment of mood disorders. However, clinical evidence to date does not appear to support this logic, with he most successful clinical trials having supplied either pure EPA or predominantly EPA preparations.[...] In bipolar depression, pure EPA yielded greater benefits [than EPA+DHA products]." (Boldaukset minun).
http://www.biovita.fi/suomi/pdf/Owen_2008.pdf
Tämä katsaus tulee ajatusta E-EPAn käyttämisestä masennuksen täydentävän hoitona, kuten olen mm. kirjoissani esittänyt. Tässä tietoa uusimmasta kirjastani (sitä saa myös Akateemisesta kirjakaupasta)
http://www.mareld.se/mareld/bokinfo.asp ... 9525428179

Kappas vain, taas kerran Tolonen on rakentanut aasinsillan omille kauppasivuilleen...

Alkuperäinen uutinen on kiinnostava, mutta sitä arvioidessa pitää ottaa huomioon esim. eri maiden lääkityskulttuurit. Suomessa kaikkia keskushermoston toimintaan vaikuttavia lääkkeitä määrätään tiukemmin kriteerein kuin esim. Yhdysvalloissa.

Lääkkeet on tarkoitettu todellisen, lääketieteellisesti todetun depression hoitoon eikä niillä voi lääkitä jokapäiväisen elämän aiheuttamia mielipahoja tai vastoinkäymisiä.

Pelkkä masennuslääkkeen syöminen ei vaikuttavillakaan annoksilla riitä kliinisen depression hoitoon, vaan lisäksi tarvitaan erilaisia psykosoiaalisia interventioita eli useimmiten keskusteluterapiaa. Lääkkeen tehtävä on normalisoida masentuneen aivoston poikkeavaa välittäjäainetoimintaa niin, että hän yhdessä hoitavien tahojen kanssa jaksaa puuttua masenuusta aiheuttaviin ja yläpitäviin tekijöihin.

Onnenpillereitä depressiolääkkeet eivät ole.

Cosmic-Fairy
"jotai masennuspillereit"? Kertoisitko muillekkin että mitä syöt.

Paketis lukee "Risperidon sandoz". En kyllä vieläkään ole ymmärtänyt ihan tarkkoja vaikutuksia. Ei mukana tulleissa papereissakaan paljoa niistä mitään lukenu..

E: kirjotusvirheitä

Toope
Seuraa 
Viestejä24551
Liittynyt23.7.2006
Tarkkailija
Tässä asiassa olen tohtori Tolosen kanssa eri mieltä sen vuoksi, että minulla on ollut henkilökohtaista hyötyä po. lääkkeiden johdosta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Tolosen avauksessa mainitut argumentit sinänsä pitäisi paikkaansa, mutta että niistä ei kaiken kaikkiaan olisi apua, ei pidä paikkaansa. Tätähän tohtori Tolonen ei väittänytkään.

Vaikutukset varmasti ovat aina vähän yksilöllisiäkin. Mutta luulen myös, että näyttöä näiden lääkkeiden hyvistä vaikutuksista on huomattavasti enemmän kuin Tolosen mainostamista tuotteista. Omalla kohdallani masennuslääkkeet tehosivat erittäin hyvin.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Mummo
Pelkkä masennuslääkkeen syöminen ei vaikuttavillakaan annoksilla riitä kliinisen depression hoitoon, vaan lisäksi tarvitaan erilaisia psykososiaalisia interventioita eli useimmiten keskusteluterapiaa.

Ja mitäköhän ne vaikuttavat annokset siten ovat, kun niiden on juuri todettu olevan vaikutukseltaan plasebon luokkaa. Keskusteluterapia parantaa foolihapon puutetta yhtä vähän kuin raudanpuuteanemiaa. Mummo yrittää antaa sen käsityksen, että lääkitys + keskustelu parantaisi masennuksen. Jos se olisi totta, niin Suomessa ei jäisi joka vuosi 4000 ihmistä työkyvyttömyysseläkkeelle masennuksen vuoksi. On jo aika tunnustaa tosiasiat: Masennuksen käypä hoito kaipaa tehostamista, ja siinä ravitsemusterapia voi olla avuksi. Esitän siitä kirjassani lähes 300 pätevää tieteellistä tutkimusta linkkeineen alkuperäisiin.

Vaikka tolonen väittää mitä, en uskaltaisi masennustilanteessa jättää asiantuntijoiden määräämiä lääkkeitä syömättä. Toki lisäravinteilsta ei varmasti ole haittaa, ainakaan kalaöljystä.

Tolonen riippuu hyvin vaarallisilla vesillä tavallaan suosittelemalla luontaistuotteita ammattiavun ja asiantuntijoiden sijaan. Toivottavasti kenenkään masennus ei jää tämän takia hoitamatta, koska lopputulos hoitamatta jääneestä vakavasta masennuksesta ei ole kaunista katseltavaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat