Seuraa 
Viestejä45973

Voiko ruoskalla rikkoa äänivallin? Ystäväni väitti että ruoskaa heiluttaessa kuuluva poksahdus syntyy siitä kun äänivalli rikoutuu. Itse en usko kyllä tuohon päättelyyn vaan siihen että ruoskan kärki iskeytyy varteen ja ääni syntyy siitä.

Olisikohan jollain jotain sanottavaa tähän?

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (12)

Vierailija

En tiedä, rikkooko ruoska äänivallin, tuskimpa, mutta minun tietojeni mukaan ruoskan ääni syntyy siitä, että ruoskan liikkuessa nopeasti, sen jälkeensä jättämä tyhjiö täyttyy.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Tyhjiöjuttu on ainakin ihan fuulaa, mikään kappale ei pysty etenemään niin nopeasti, että muodostuisi jokin tyhjiö. Virallinen(tm) selitys taitaa olla todellakin tuo äänen nopeuden ylittyminen, joskin olen sitä itsekin aina välillä epäillyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä voi. Kärjen nopeus sellaisella pitkällä lännen ruoskalla voi nousta johonkin 700 m/s. Eli kärki liikkuu jopa kaksinkertaisella äänennopeudella tai samaa vauhtia kuin rynnäkkökiväärin luoti piipun suulla.

Faktatietona valaisen, että ruoska on ihmisen ensimmäinen yliäänen nopeudella kulkeva keksintö. En muista lähdettä, mutta siihen ei ole tarvettakaan.
Eli kyllä, ruoskan ääni syntyy äänivallin rikkoitumisesta.

Äänivalli rikkoutuu, se on totta. Ruoskan kärki ei kuitenkaan aiheuta paukahdusta. Valli rikkoontuu jossain vaiheessa aaltoliikkeen saavuttaessa äänen nopeuden. Eli kun ruoskaa heilautetaan napakasti, liike-energia siirtyy aaltomaisesti kohti ruoskan päätä.

Vierailija
totinen
rezzu
Faktatietona valaisen, että ruoska on ihmisen ensimmäinen yliäänen nopeudella kulkeva keksintö.
Eikös maton ravistaminenkin aiheuta paukahduksen. Kumpi keksittiin ensin, matto vai ruoska?

Matto ei taida ylittää äänen nopeutta. Ruoskassa nopeuden salaisuus on kapeneva ruoskan rakenne, ja nopeus kasvaa siksi kärkeä kohti. Matto on tasainen ja et saa ainakaan käsillä aikaiseksi äänivallin rikkoutumista.

Olisikohan jollain ollut antaa jotain faktaa tästä asiasta? Vai mistä olette tiedon siitä saaneet, että kyllä ruoskalla äänivalli rikkoutuu vai onko se ihan omaa päätelmää?

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Äänivallihan siinä rikkoutuu. Johan tuo on tiedetty vuosikymmeniä. Pikkupoikana sitä omatekemällä naruruoskalla testailtiin ja toimii. Se narun kärki alkoi aika pian hapsottamaan, kun ruoskalla paukuteltiin pihalla.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat