Seuraa 
Viestejä45973

Ei ole olemassa vain yhdenlaista säätövoimaa.

Säädön tarve on ennakoitua tai ennakoimatonta. Esim varavoimalaitoksen käynnistäminen voi viedä 24 tuntia. Ei sillä korvata pikasulkua tai sähköntuontikaapelin katkeamista. Kovenevat pakkaset tai sunnuntain tulo taas on hyvinkin ennakoitua, varsinkin jälkimmäinen.

Säädön reagointinopeuden tarpeella on erilaisia vaatimuksia. Ei vesivoimakaan ole mikään huippukiihdyttäjä. Ja osa säätötehosta pitää olla alueellista. 1000km on pitkä matka stabiilisuuden kannalta.

Sähkön kulutuksen jousto ja jäykkä verkko olisi nopea tasaaja. Mutta onko yhteiskuntamme rakennettu sellaiseksi ? Jos taajuus tippuisi 50Hz -> 45 Hz, niin kulutuksen olisi syytä pienentyä 10%, tai taajuus laskee entisestään. Asia olisi ok, jos esim sähkösauna saisi lämmetä pari astetta vähemmän kuumaksi pakkaspäivänä, tai edes hitaammin. Mutta termostaatit ja erilaiset säätimet pitää koko maan kulutuksen vakiona. Siihen pitää puuttua määrätietoisesti.

Suomi ei ole edes niin stabiili kuin voisi olla. Tämä on kansan vika. Miksette äänestä osaavia ihmisiä, vaan aina näitä ammattipoliitikkoja ? Tennilät ja kumppanit ensin 20 vuotta eduskunnassa, sitten menevät europarlamenttiin tai ministeriksi. Ei toimi nykymaailmassa, koska on aika ilmeistä, ettei mitään vanhaa tarvi säilyttää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat