Seuraa 
Viestejä45973
25.2.2008: Atomi liikkeelle

IBM:n tiedemiehet ovat yhteistyössä Saksalaisen Regensburgin yliopiston kanssa onnistuneet ensimmäisinä maailmassa määrittämään voiman, joka tarvitaan yksittäisen atomin liikuttamiseksi sileällä pinnalla.

Tiedemiehet mittasivat kokeessa voiman, joka tarvitaan liikuttamaan koboltti atomia sileää platina- ja kuparipintaa pitkin.

Platinapinnalla tarvittava voima on 210 pikonewtonia ja kuparipinnalla 17 pikonewtonia. Suhteutettuna kolmen gramman painoisen kuparisen pennin nostamiseen tarvittava voima on 30 miljardia pikonewtonia, eli 2 miljardia kertaa enemmän kuin yksittäisen kobolttiatomin liikuttamiseen tarvittava voima kuparipinnalla.


http://www.mbnet.fi/uutiset/index.asp?Uutinen=2487
Rupesin tuosta miettimään, että onkohan asia nyt ihan noin.
30*10^9 pN = 0,03 N Pitipä vaikeasti ilmaista tuokin asia. Kun yksittäista atomia raahataa jotain pintaa pitkin ja siitä saadut luvut vain kerrotaan kuparipennin atomien lukumäärällä tulee siitä aivan väärä mielikuva. Enpä sitten teidä onko täss juuri niin tehty. Toivottavasti ei.

Joka tapauksessa yksittäisessä pennissä vain olematon murto-osa kupariatomeista todella koskettaa pöydän pintaa. Tuon mukaan penni liikkuu aika helpolla. Mahtaakohan tuo luku olla oikeaa suuruusluokkaa? Onhan penni aika kevyt, mutta että 0,03 N riittäisi liikutteluun... Epäilen. Tietääkö kukaan kupari-kupari parin kitkakerrointa? Sillähän tuon tarkistaisi.

Kommentit (4)

Pennin LIIKUTTAMISEEN. On eri asia kuin pennin nostaminen.

Kokeilkaa. Mielenkiintoinen koe.
Kuparilaatta pöydälle ja heilutatte supermagneettia sen yllä. Kupari lähtee liikkeelle jonkun ajan kuluttua...periaatteessa ilman voimaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jaa että tuo magnetismi ei sitten välitä mitään voimaa siitä kädestä joka heiluttaa magneettia... Ja nostaminen ei ole liikuttamista !??

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
KBolt
Kuparilaatta pöydälle ja heilutatte supermagneettia sen yllä. Kupari lähtee liikkeelle jonkun ajan kuluttua...periaatteessa ilman voimaa.

Kyllä siihen voimaa tarvitaan. Jos liikuttelet voimakasta magneetti jonkin metallilevyn yllä, niin jarruttavan voiman tuntee selvästi. Jos levy ei ole kiinni missään, niin sillä voimalla saa sen levynkin liikkeelle. (jos magneetti on riittävän voimakan ja liike riittävän nopea)

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat