Seuraa 
Viestejä8825

[size=150:3zceraqf]Ihminen syntyy kuluttamaan, antamaan panoksensa ja käyttämään toisten tekemän työn hedelmiä[/size:3zceraqf]
[size=75:3zceraqf](YLE/TV1 - Prisma esitti pitkään odotetun "Elämä paketissa" dokumentin maanantaina 3.3. - tuotamme mm. 5.000 kiloa henkilökohtaista kiinteää jätettä elämämme aikana. Veikkaus haluaa pakkorekisteröinnin, jotta tiedetään, kuka pelaa - tilastot ovat jo oven takana - YLE TV 1 /20:30 TV-Uutiset)[/size:3zceraqf]

[ ... Valintademokratiassa odotetaan antoa, jotta voidaan suorittaa jakoa. Tuotamme elämämme aikana työmme myötä panoksia kulutuksen maksamiseksi. Elämämme aikana tuotamme jätettä ja kulutamme energiaa - tässäkin meillä on tase, joka on tarkka luku, jota emme tiedä. Valtio odottaa veroja, siinäkin on meillä tase, kuten verovarojen syönnissä, kun voimamme loppuvat aikansaamaan ylöspitoa itse - tässäkin on tase ... ]

Ihmisen velvollisuus ideaalisessa tilanteessa on tuottaa kaikki se itse, minkä kulutamme. Näin ei käytännössä ole kuin aniharvoilla. Pieni osa maksaa suuren osan kulut. Suuret joukot kuluttavat sen, mistä syntyy pienten ryhmien ylivertainen omaisuus - taseet eivät ole tasapainossa. Syömme keskimäärin 13.000 kananmunaa elämämme aikana - 2 nautaa, 15 sikaa ja 1.200 kanaa (ka. 78,5v.)

Syömme elämämme aikana 50 tonnia ruokaa ja tuotamme pakkausjätettä suunnilleen saman määrän - kaksi täyttä rekkakuormaa. Tuo ruoka maksaa - osan kustannamme itse ja osan kustantavat muut. Valtio ei koskaan kustanna mitään, vaan sen jäsenet. Osa jaksaa ahnehtia enemmän, keskimäärin lännessä 8 autoa, osalla niitä on elämän aikana 20 - Kiinassa muutama sataa ihmistä kohden.

Juomme lännessä elämämme aikana 8.000 litraa olutta - vaikka osa on täysin raittiita. Suurkuluttajien sairaudenhoitokustannukset maksavat useasti ne, joita me riistäjiksi ristimme. Silti suurin yhteiskunnan elättäjä on uuttera, keskimäärin nuhteeton tavallinen keskiluokkainen, jolle sälyttyy suuri veromaksutaakka - tase sekin.

Demokratia julistaa tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Nämä eivät kuitenkaan koskaan toteudu, sillä emme ole keskimäärin tyytyväisiä päätöksiin, joilla meidät tuomitaan - joko oikeudessa tai arkielämässä. Elämme mututuntumassa - emme tiedä tarkkaan, mikä on meidän jokaisen henkilökohtainen tase kulutuksessa, veronmaksussa ja ympäristön rasittamisessa - puhumattakaan siitä, kuinka paljon osa meistä on tulokseltaan pakkasella - elämässä muiden kustannuksella. --- Periaatteessa ainut hetki, jolloin olemme kaikki samassa lähtötilanteessa, on hetki, jolloin kovimman kilpailun tuloksena siittiö, siis puoliksi Sinä - puhkaisit munasolun pintakalvon.

Kaltaisemme demokratia on taannut inhimillisen yhteiskunnan Suomessa - meillä kenenkään ei tarvitse nähdä nälkää. Me huolehdimme numeroina toisemme, hätää kärsivänkin, jos vain jaksaa pyytää. Suomi on järjestelmänä huippubyrokraattinen, mutta syntynyt demokratiamalli edellyttää sen, jotta tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus toteutuisi. Me kirjaamme lähes kaiken ylös - me tiedämme, jos yhdistelemme tilastot - omat henkilökohtaiset taseemme, jos vain uskaltaisimme sen tehdä. Demokratia-käsitteeseen ei ole kuulunut tarkka ihmisten julkinen korvamerkintä, kuten EU hyötykotieläimiltä vaatii.

Maailman pienentyessä, raaka-aineiden vähetessä, puhtaan veden loppuessa ja energiansaannon vaikeutuessa jako tasaisemmin on lähes mahdotonta. Nyt jo länsimaat kuluttavat 70%, kun sen väkiosuus on vain 30%. Jätevuoremme on ylivertainen, jo pelkät lastemme kertakäyttövaipat aikaansaavat enemmän hiilidiksidipäästöjä kuin keskimääräisen tansanialaisen koko elämänjakso. Oikeudenmukaisuus maapallollisesti edellyttäisi kaikille henkilökohtaisia taseita. Meidän olisi ynnättävä kaikki, mitä kulutamme, mitä maksamme ja millä panoksella - saadaksemme selville, onko osuutemme yhteismitallinen muiden kanssa.

Ihminen elää työstä, ja se oikeuttaa osallistumaan yhteisöön. On vain kaksi jatkumon kannalta oleellista asiaa - perimän kautta suvunjatkantaan*) niukkuudessa, jossa kukaan ei käy yli toisen sekä ympäristön hallinta perinnöksi uusille. Tasavertaisuus on mahdotonta, ellemme sanktioi kulutustamme, ellemme mittaa panoksiamme sekä ellemme arvosta tietona, kuinka paljon aikaansaamme yli- tai alijäämää. Paljon ympäristöä kuluttava maksaa, säästävä pääsee vähemmällä. Mittarit ovat tasa-arvon tae, vaikka emme ole niitä halunneet edes meillä Suomessa.

Huomisen niukkuus ja elinympäristön hallitsematon muutos ajaa meidät ratkaisujen eteen, joissa yhteinen maapallo koetaan pakon edessä niukkuudeksi ja ei kenkään liialliseksi yltiökulutuksen lähteeksi . Onko huominen kulutuksemme, tulonjaon ja työntekomme pakkorekisteröintiä, jotta tiedämme toteutuuko yhdenvertaisuus ja tasa-arvo? Tasaistamista on filosofiassa pidetty mahdottomana päämääränä kilpailuviettimme vuoksi, joka kuulemma ylläpitää kehitystä - missä kehityksen vaiheessa olemme nyt?

*)
"Elämämme aikana suoritamme suvunjatkantaa 600 miljardin siittiön verran - siis keskimäärin, ja meillä lännessä väestö ikääntyy" - vastuu on meillä jokaisella.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

............
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
[Copyright by Ilkka Luoma 2007 - kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä]

Kuva 1 --- http://www.panoramio.com/photo/8272888 ---

Teksti --- Revontulet ~ meille täysin hallitsematon avaruuden välittämä energia auringosta hiukkasmyrskynä, joka saattaa olosuhteiden oleellisesti muuttuessa tuhota koko kaltaisemme elämän maapallolta. Aurora Borealis on osa kokonaisjärjestelmää, jossa Aurinko siirtää energiaansa - joka luo ja tuhoaa. Aurinkokunnallinen energiatase.
Kuva 2 --- http://www.panoramio.com/photo/8272923 ---

Teksti --- Auringonlasku - lähteemme vesi puhtaana ja sen aikaansaaman kierron kasvu vihreänä luo tasapainoa, jossa tase on balanssissa - me tulimme sotkemaan harmonian keksimällä helpokkeet elämämme alkuniukkuuteen. Maapallollinen energiatase.

Kuva 3 --- http://www.panoramio.com/photo/8272934 ---

Teksti --- Ihminen on ainut eläin, joka lainaa lisäenergiaa ulkoa. Tuon tulen valjastaminen avasi loputtoman kierteen kasvuksi, jossa tase on karannut ryöstön puolelle. Kannettu tuli ei renkinä kauan palvele luonnottomassa ympäristössä. Jäällä, vetten päällä syntysijoillamme. Biologisen elämän energiatase.

Kuva 4 --- http://www.panoramio.com/photo/8272971 ---

Teksti --- Maapallo on suljettu systeemi kasvunsa osalta, lainaten energiansa - tuo tase on loputon, mutta sammuu kuitenkin. Luonnossa liikkuvat energiat jättiläismäisin askelin - me koetamme napata siitä liiallisen osamme vahingoittaen muuta systeemiä. Kuu luovuttaa lainaenergiaa heijasteena valoksi. Yöllä saalistavat vain ne, joilla on siihen kehittynyt taipumus. Me emme kuulu yösaalistajien joukkoon. Vuorovesivoimien energiatase.

Kuva 5 --- http://www.panoramio.com/photo/8273023 ---

Teksti --- Ihminen nousi joskus merestä ja valloitti maan. Kaikki ovat voittajia, sillä heille suotiin ensimmäisessä kilpajuoksussa 1. sija. Tieto siirtyy geeneissä. Ympäristöllinen jalanjälkemme on kasvanut suuremmaksi kuin millään toiselle eläinlajilla. Kolme sukupolvea harmonisesti yhdessä - rajapinnassa, joka muutti kehityskaaremme. Liikkuvan veden energiatase.

Kuva 6 --- http://www.panoramio.com/photo/8273038 ---

Teksti --- Vesi on alkukoti, vesi on synty jokaiselle sukupolvelle. Veden ääreen ihminen kaipaa, hakemaan yhteyttä, joka rikkoontui, kun keksimme ottaa muilta sitä, mikä meille ei kuulunut.

Kuva 7 --- http://www.panoramio.com/photo/8273085 ---

Teksti --- Elävä ja vallitseva maailma on täynnä erilaisia kiertoja, joissa tasapaino herkästi särkyy korjaantuen takaisin, mutta ilman rikkojaansa. Taivaanrannassa siintää elämän lähde - edessä valaisee lainaenergialla tuotettu valo, joka ei luontosuunnitelman mukaan tuohon olisi kuulunut. Kulutuksemme energiatase.

Kuva 8 --- http://www.panoramio.com/photo/8273117 ---

Teksti --- Ilmentymä kiireestä, joka vapautti ne energiat joiden valmistamiseen luonnolta meni kymmeniä miljoonia vuosia - me tuhlasimme ne 100 vuodessa. Minne meillä oli kiire? Päästöjen tuottamistase.

Kuva 9 --- http://www.panoramio.com/photo/8273146 ---

Teksti --- Kivihiili on kuollutta eliöstöä. Me louhimme sen käyttöömme. Vapautimme kiihdytetysti taseen, joka rikkoo nyt kehityksen ja kääntää aikapyörää kiihkeämmin suuntaan, mitä emme ymmärrä. Voimalaitos kivihiilellä helsinkiläisille. Hiilidioksiditase.

Kuva 10 --- http://www.panoramio.com/photo/8273173 ---

Teksti --- Pieni poika, joka joutuu keksimään keinot miten ylihuomenna asiamme hoidamme tasapainoon. Viaton ja vastaanottavainen - vastuu on vanhemmilla. Onnellisen niukkaenerginen elämäntase.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (5)

13000 kananmunaa kuulostaa järkevältä, mutta 15 sikaa ja 2 nautaa kuulostaa aivan liian vähältä. Varsinkin kun suomalaisten lihankulutus kasvaa koko ajan.

On tietenkin totta, että ihminen on hirvittävä kuluttaja. Onko ihmistä tarkoitettu tekemään tällaista tuhoa? Voiko luonto tehdä niin suuren erheen, että se tuo maailmalle lajin, joka ajaa sen itsensä kuiviin?

(Ovat kyllä nuo Prismatkin amerikkalaistuneet... Pitää vain tilastoida kaikki...)

Gratsit hyvistä aiheista, joita olet tehnyt.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8825
Ahteri
13000 kananmunaa kuulostaa järkevältä, mutta 15 sikaa ja 2 nautaa kuulostaa aivan liian vähältä. Varsinkin kun suomalaisten lihankulutus kasvaa koko ajan.

On tietenkin totta, että ihminen on hirvittävä kuluttaja. Onko ihmistä tarkoitettu tekemään tällaista tuhoa? Voiko luonto tehdä niin suuren erheen, että se tuo maailmalle lajin, joka ajaa sen itsensä kuiviin?

(Ovat kyllä nuo Prismatkin amerikkalaistuneet... Pitää vain tilastoida kaikki...)

Gratsit hyvistä aiheista, joita olet tehnyt.

...

Nuo luvut olivat engelsmannien dokkarista "Elämä paketissa" - toki tuossa maistuu euroopplainen kulutus....

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8825

Meille kaikille syntyy ns. kansalaistase, jossa määritetään mitä olemme antaneet ja mitä olemme ottaneet - monelle tase tulee olemaan suuri yllätys - ennustaisin, että alkaa kansalaisyhteiskunnan arvostuksen nousuaalto. Eläinkunnassa heikko olisi jo syöty.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8825

Suomessa ei ole kovin mobntaa kuntaa, jotka maksavat kaikki kulunsa itse - mitkä ovat ne kunnat jotka maksavat asukkaina (kunnallis- ja valtionvero + alv yms. verot) noiden satojen kuntien alijäämät? Visainen kysymys - eikä aiheuta paljon polemiikkia, koska naula narahataa omaan nilkkaan

Kulutusvero on siitä oikeudenmukainen, koska maksat vain siitä mitä kulutat, jos et kuluta mitään, et maksa mitään - helppoa - eikö vain.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä8825

Yksi maailman lihavimmista kansoista, siis me - olemme mobilisoitumassa vakavasti kohtaamaan suurimmat haasteemme. Ikääntymisen lisäksi jatkuvasti paisuvat vatsanseutumme tulevat lisäämään dramaattisesti ns. elintasosairauksia - tarvitsemme jo muutaman kymmenen vuoden kuluttua neljänneksen koko työvoimasta toisistamme hoivaamiseen terveyden- ja sairaanhoitoon, unohtamatta sosiaalitointa ja mielenterveyttä. Kuinka paljon vielä kykenemme lisäämään kasvua ja kulutusta?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat