Seuraa 
Viestejä45973

[size=150:1e606qbs]Ilmastonmuutos ja lapsille suunnattu "tiedotus"[/size:1e606qbs]

[size=75:1e606qbs]Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat lapset ovat päättäneet toimia - yhdessä.[/size:1e606qbs]

Operaatio Tuvalu

"Ilmastonmuutos herättää huolta lastenkin keskuudessa. Mutta voivatko lapset estää ilmastoa muuttumasta? Kuunnelma Operaatio Tuvalu on erityisesti alakoulujen käyttöön suunniteltu lyhyt sankaritarina lapsista ja ilmastonmuutoksesta. Siinä keskitytään lapsille soveltuviin keinoihin osallistua ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Kuunnelma soveltuu esimerkiksi alakoulujen aamunavauksiin tai oppitunnin avuksi avaamaan keskustelua ilmastonmuutoksesta".Kuunnelmassa lapset huolestuvat, kun heidän toimintansa saa Tuvalun uppoamaan. Keksitään useita suorastaan nerokkaita ratkaisuja: lelujen lainaamista, pelien kollektiiviostoksia, hallijääkiekkoilun lopettamista jne. Hiihtolomallekin Espanjaan keksitään lähteä junalla! Kuunnelmaa tukemaan on tarjolla tehtävämoniste, josta lapsi oppii että on tärkeää mm. käyttää toisen vanhoja vaatteita sekä syödä kasvisruokaa.

Ilmari


"Ilmari on Dodon, Luonto-Liiton, Maan ystävien ja Nuorten Akatemian yhteinen ilmastotiedotushanke. Sen tarkoituksena on viedä ilmastotietoa kouluihin. Tällä sivulla on Ilmari-hankkeen materiaalia, jonka avulla on helppo järjestää kiinnostava oppitunti tai oppilasprojekti ilmastonmuutoksesta. Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä".


Roolipeli ilmastoneuvotteluista

Kalvojen lisäksi on tarjolla erilaisia projekti-ideoita, joista ehdoton suosikki on Roolipeli ilmastoneuvotteluista . Katsotaanpa larppauksen opetuksellisia tavoitteita.

Selvittäkää roolipelin avulla, millaisia vaikeuksia ilmastoneuvotteluissa voidaan kohdata. Ketkä aiheuttavat ongelman, missä kärsitään haitoista ja kuka vastaa päästöjen vähentämisen kustannuksista? Kenen etu on päästöjen ennallaan pitäminen tai niiden lisääminen ja keitä päästöjen vähentäminen hyödyttää?Työohje
Kuvitelkaa, että Yhdysvaltojen ja saarivaltio Tuvalun edustajat kutsutaan maailmanlaajuisesti televisioitavaan ohjelmaan, jossa keskustellaan päästöjen vähentämisestä. Yhdysvallat ei halua mitään sitovia päästövelvoitteita, kun taas Tuvalun tavoitteena on hidastaa ilmastonmuutoksen etenemistä tiukoilla sopimuksilla. Maiden edustajien tulee vakuuttaa kansalaiset puolelleen esittämällä väitteensä perustellusti ja vakuuttavasti. Sekä Yhdysvallat että Tuvalu saavat lähettää televisio-ohjelmaan kaksi edustajaa. Muut ovat yleisöä, joka saa esittää kysymyksiä. Ennen keskustelua molempien maiden edustajat tapaavat liittolaisensa, jotka auttavat heitä valmistautumaan ohjelmaan.


Viikko ennen roolipeliä
---
Oppilaat jakaantuvat 3-4 hengen ryhmiin ja lähdemateriaali ja -vinkit jaetaan. Ryhmät ovat: USA, Tuvalu, öljyntuottajamaat, kansalaisjärjestöt, alkuperäiskansojen edustajat, suuryritysten edustajat.

Ennen roolipeliä kukin tutustuu oman ryhmänsä taustamateriaaliin ja kerää väitteitä ja tosiasioita, joita voidaan käyttää keskustelussa. Kunkin ryhmän tulee tarkastella taustamateriaalia omasta näkökulmastaan ja kerätä nimenomaan omalle ryhmälleen tärkeitä argumentteja.

Roolipelipäivänä
---
20 min: USA:n ja Tuvalun edustajat tapaavat liittolaisensa
(USA > öljyntuottajamaat ja yritysten edustajat; Tuvalu > järjestöt
ja alkuperäiskansojen edustajat) ja kuulevat näiden argumentit.
---
25 min: Käydään televisiokeskustelu, johon yleisö voi osallistua esittämällä kysymyksiä ja kommentteja.
10 min: Lopuksi äänestetään siitä, miten ilmastonmuutoksen torjumiseen pitäisi suhtautua yleisön mielestä ja käydään loppukeskustelu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat