Seuraa 
Viestejä13176

Uusi tekijänoikeuslaki tekee suojatun levyn kotitarvekopioinnista laitonta
Musiikin kopiointikielto hirmustutti nörttikansan

STT–PEKKA POHJOLAINEN-HJ, 12.9.2005

Uuteen tekijänoikeuslakiin tulossa oleva kopiointikielto on nostattanut myrskyn musiikkia kotitarpeiksi kopioivien bittinikkarien keskuudessa.

Tyrmistystä on herättänyt se, että laki kieltäisi kopiosuojatun cd- tai dvd-levyn kopioinnin omaan kannettavaan soittimeen tai autostereoihin. Suojauksen purku olisi sallittua "tallennekappaleessa olevan teknisen suojauksen saamiseksi nähtäville ja kuultaville. Teoksen valmistaminen suojauksen purkamisen jälkeen tulisi kuitenkin kielletyksi".

Lakiesitys odottaa tällä hetkellä viimeistä silausta eduskunnassa. Lakipaketti joutui perjantaina suureen valiokuntaan muokattavaksi, koska täysistunto ei hyväksynyt siihen sisältynyttä virsien tekijänoikeuksien tuloa tekijänoikeuskorvausten piiriin.

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava EFFI ry vaati maanantaina eduskunnan suurta valiokuntaa korjaamaan lakiin tulossa olevat vääryydet. EFFI:n mukaan "väitteet siitä, että tässä olisi jotenkin punnittu eri intressitahojen etuja, ovat suoraan sanottuna roskaa".

- Lakiesitys kävelee kuluttajien etujen ylitse monikansallisen sisältöteollisuuden etujen varmistamiseksi. järjestön puheenjohtaja Ville Oksanen katsoo kannanotossaan.

EFFI:n mukaan musiikin kopiointikiellon lisäksi uusi laki kriminalisoisi muun muassa kirjojen kimppatilaamisen yliopistoihin Eta-alueen ulkopuolelta ja saattaisi tehdä tietokoneohjelmien ja tietokantojen siirtämisestä netissä luvanvaraista toimintaa.

Virrenveisuu vei huomion

Eduskunnassa esitystä vastaan kamppaillut vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi on harmissaan siitä, että kiistely virrenveisuun tekijänoikeuksista vei huomion isommista periaatekysymyksistä. Kasvin mukaan tietoteknisiä kysymyksiä ei ole tähän saakka pidetty poliittisesti tärkeinä.

- Mutta kun puhutaan tietoyhteiskunnasta, niin ne tekniset kysymykset onkin niitä poliittisia kysymyksiä, koska ne määrittelee sen perusrakenteen - esimerkiksi sen, kenellä on oikeus tietoon.

Kansanedustajat ovat kopiointikiellon suututtaman nörttikansan ankarassa sähköpostipommituksessa.

- En usko, että kukaan on saanut edes murto-osaa tällaisesta palautemäärästä mistään asiasta aikaisemmin, EU-jäsenyys mukaanlukien, Kasvi arvioi.

Kasvi ei itse istu sivistysvaliokunnassa, jossa mietintö laadittiin. Hänen eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä tekemänsä vastaesitys ei koskenut suojattujen levyjen kopiointikieltoa vaan kohtaa, joka saattaa tehdä tietokantojen ja ohjelmien siirron netissä laittomaksi tai ainakin luvanvaraiseksi.

Muun muassa eduskunnan urheilupäivän vuoksi äänestyksestä oli poissa 52 edustajaa ja suurin osa läsnäolleista oli tullut kaatamaan virsien tekijänoikeuskorvauksia.

Vaikka toivoa ei juuri ole, Kasvi aikoo esittää koko lain hylkäämistä toisessa käsittelyssä. Nurinmeno jäisi Kasvin mukaansa mukaan hänen poliittisen uransa suurimmaksi saavutukseksi, vaikka hän jatkaisi hommassa kahdeksankymppiseksi.

Bittinikkarit barrikadeilla

"...jos kyseinen laki tulisi ja en saisi hommata mistään mp3-tiedostoja soittimeeni, vaatisin ainakin suomen valtiolta rahat pois korkojen kanssa!"

"Ainoa tarkoitus tällaisella lailla on pönkittää suuryhtiöiden valtaa kuluttajista. Microsoft ja vastaavat hyötyvät tästä, ainakin teoriassa."

"eli jos laki menee läpi niin kiikutan takaisin ostamani mp3 soittimen ja divx playerin ja vaadin rahat takas kun ne ovat myyneet rikoksenteko välineitä..."

"Tappakaamme siis näin tämä nykyajan vapaa kirjasto paholaisena aivan kuin kirkko surmasi uuden tieteen edistäjiä aikanaan".

"Panokset kovenee! Kohta palaa Datsun 130A Veroviraston takapihalla!"

"Jos ei musiikkia saisi enää kuunneltua esim auton mp3 soittimella niin pidän paikallisen Anttilan edessä mielenosoituksen ja kyltissäni lukee 'Pitäkää v1ttu levynne'".

"Jos laki menee läpi niin sen voimaan astuttua kaikki jotka rikkovat sitä menevät poliisille ilmiantamaan itsensä todisteiden kera".

"Myös laillisesti ostettujen ohjelmien varmuuskopiointi olisi laitonta. Yksinkertaisena vertauskuvana: Omat kotiavaimesi putoavat taskustasi jokeen. Pääset kotiin vara-avaimella, mutta ikävä kyllä vara-avaimen tekeminen olisi laitonta".

STT:n lähde: MB net -verkkolehden net.nyt -palsta.

Miksi uutiset vähättelevät tälläistä ongelmaa, koska laissa on kysymys muustakin kuin kotitarvepolton kieltämisestä.

Tämmöiset lait voivat hidastaa tietotekniikan ja muun tekniikan kehittymistä. Asia voi tuntua pieneltä, mutta todellisuudessa asia on aika vakava.

Kansanedustajat tajusivat virsistä, mutta eivät muuta. Tälläiset ehdotukset ovat vaikeita ja myös muut vaikeaselkoiset asiat voivat kaatua. Mikä sitten aiheuttaisi kehityksen taantumista.

Esim. vaikea selkoisia asioita voisi olla kantasolut ja muut lääketieteen asiat jotka vaativat perhtymistä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Vierailija

Ilmeisesti perehtymistä vaatisi tämäkin aihe, niin helposti lakialoite on saatu lobattua läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat