Seuraa 
Viestejä45973

Tervehdys,

Huoneistokohtainen vedenmittaus edistää energiansäästötavoitteita ja ympäristönsuojelua. Olen jättänyt eduskunnassa aloitteen asian puolesta.

- Vesimittarit toisivat tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta erityisesti talonyhtiöihin, koska näin jokainen maksaisi todellisen kulutuksensa mukaan sekä vedestä että sen "käyttökuntoon" lämmityksestä.

---

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok) on jättänyt aloitteen TPA 11/2008 vp: Huoneistokohtaisen vedenmittauksen määrääminen.

Hallitus on päättänyt hallitusohjelmassaan panostaa energiansäästöön ja energiatehokkuuden parantamiseen tällä eduskuntakaudella. Suomen tapaisessa kylmässä maassa energiaa on säästettävissä erityisesti rakentamisessa ja asumisessa. Suomessa on noin 2,7 milj. kotitaloutta, joissa asuu noin 2 milj. kansalaista. Noin puolessa kotitalouksista ei ole huoneistokohtaista vedenmittausta.

Mittarien asentamisen jälkeen tehtyjen tutkimusten mukaan on todettu, että vedenkulutus putoaa noin 30 prosenttia (lähde: http://www.teknologiateollisuus.fi/file ... 280607.pdf). Vertailuna todettakoon, että hehkulamppujen vaihtaminen energiansäästölamppuihin säästäisi Suomessa arviosta riippuen noin 60 milj., kun vesimittareiden asentaminen antaisi noin 28 milj. euron takuusäästön vuodessa.

Lämmitettävän veden pieneneminen vaikuttaa myös taloyhtiön energian kokonaiskulutuksessa. Suihkun veden lämmittämiseen tarvitaan noin 24 kW teho, kun sauna lämpiää noin 6 kW teholla. Sauna voi olla siis päällä 10 minuuttia samalla energiamäärällä kuin 2 minuutin ja 30 sekunnin suihku. Lisäksi vedenkulutustottumukset ovat hyvin yksilöllisiä, joten vedenkulutuksessa voi olla moninkertaisia kulutuseroja verrattuna tavalliseen sähkönkulutukseen. Ylenmääräisen vedenkulutuksen (ja lämmitettävän kuuman veden määrän) pieneneminen ovat siis myös merkittäviä perusteita vedenmittauksen määräämiseksi.

Uudisrakentamisessa huoneistokohtaisen vesimittarin kustannus on n. 700 euroa. Rakennuttaja saattaa kuitenkin kokea sen kustannukseksi, joka ei ole myytäessä suoraan siirrettävissä asunnonhintaan. Tästä johtuen vain noin 20 – 25 prosenttiin uusista omistusasunnoista asennetaan huoneistokohtainen vedenmittaus. Varaus mittarin jälkiasennukselle tosin kuuluu jo nykyisiin asetuksiin. Sen sijaan uusiin vuokra-asuntoihin huoneistokohtainen vedenmittaus asennetaan useammin, koska vuokranantajalla on intressi pitää veden kulutus kohtuullisena. Vanhoihin rakennuksiin asennuksia tehdään usein putkiremonttien yhteydessä.

Huoneistokohtainen vedenmittaus ei ole mahdollista ilman erillistä vesimittarijärjestelmää.

- Energiapolitiikkaa ei voi erottaa ympäristöpolitiikasta. Suomen tulisi pyrkiä korkeampaan asumisen energiatehokkuuteen, ja tämä vaatii toimia myös uudis- ja korjausrakentamisessa. Lainsäädännöllä ja kunnallisella rakennusvalvonnalla on myös merkittävä rooli tässä murroksessa.

- Vesimittarit toisivat tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta erityisesti talonyhtiöihin, koska näin jokainen maksaisi todellisen kulutuksensa mukaan sekä vedestä että sen "käyttökuntoon" lämmityksestä.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet Satosen lisäksi Salovaara (kesk), Viitanen (sd), Mustajärvi (vas), Tynkkynen (vihr), Henriksson (rkp), Kankaanniemi (kd) ja Soini (ps) eli edustaja kaikista poliittisista ryhmistä.

Arto Satonen
kansanedustaja, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja

Lisätietoja:
Kansanedustaja: Arto Satonen, 050-5113110, arto.satonen(at) eduskunta.fi

http://www.teknologiateollisuus.fi/file ... 280607.pdf
http://www.talotekniikka.eu/tate-lehti/ ... enmittaus/

Sivut

Kommentit (41)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuota kohtaa en ymmärrä jossa suihkuun tarvitaan 24 kW teho ja saunaan 6 kW teho. Saisiko tarkennusta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Jahas siis mites mittaat huoneistokohtaista lämpöisen veden kulutusta?

pistetäänkö jokaiseen vesikalusteeseen mittari joka mittaa paljon kuumaa vettä kuluu??

Lämminvesi kiertää johdossa koko ajan jotta vesikalusteelta tulisi mahdollisimman nopeasti kuumaa vettä, ettei kuumaa vettä tarvitsisi kuljettaa lämmönjakokeskuksen lämmönsiirtimeltä asuntoon.

Aika kalliiksi tulisi jos yhteen asuntoo laitettaisiin 4-10 vesimittaria, vielä hankalampaa olisi niiden lukemien kerääminen. varsin kalliiksi saadaan jos ne vielä varustetaan etäluettavilla mittareilla.

Vesimittarit ovat muutenkin TYHMÄ juttu koska tällöin ihmiset alkaa pihtaamaan vettä eikä viemärit huuhtoudu kunnolla, tällöin viemärit menevät epäkuntoon nopeammin siis rikkoutuvat ja se on kallista niiden uusiminen 10v välein.

Helsingin vesilaitos onkin luopumassa veden mittauksesta kokonaan, koska vettä riittää päijäinteessä se ei ole ongelma, vaan vesilaitoksen toiminnan rahoitus on muuttumassa siten että huoneistokohtaisesti määrätään veden käyttömaksu riippumatta vedenkulutuksen määrästä.

Tämä siksi että helsingin veden viemärit huuhtoutuvat kunnolla ja pysyivät kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lämmön talteenotto toisi säästöja ja mitätöisi osittain mittailun tuoman säästön.

Asia kiinnostaa minua sitenkin että aloin kerran miettimään mittariratkaisua, jolla voisi mitata veden energiamäärää, ei sen massanmäärää. Tässähän tavoitellaan samaa.
Mittaustekniikan muutos toisi asennus ja huoltosäästöjä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuhatkauno.

Määräys vaatii jotta kuuma vesi tulee 10 sekunnissa. Kierto voi olla ennen kuuman veden mittausta ja niin se onkin. Kyllä kuumaa vettä mitataan huoneistokohtaisesti.

Putkistorempoissa tutkitaan silloin tällöin mittaroinnin kustannusta. Takaisinmaksuajaksi tulee helposti 100 vuotta omistustalossa. Mutta silti niitä asennetaan. Ainakin kulutus jakautuu sen jälkeen oikein.

Tuo huuhtoutumisjuttu alkaa olla legendaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ei se huuhtoutuminen ole legendaa helsingissä

Vedenkulutuksesta helsingissä asukasta kohden
http://www.hel2.fi/ymk/raportti04/04_03_01_toimet.html

Kun suurperheet ovat kadonneet kerrostaloista ja vettä säästetään energian nimissä ovat monen talon vesimäärät jolla huuhdotaan kaukanan laskennallisista tavoite arvoista.

Kylmää vettä ei pitäisi ainakaa mitata koska sillä ei ole mitään energia arvoa, lämpimän veden ongelma on se kierto ja useat mittarit vesikalusteiden lähellä.

100v takaisin maksuaika on liikaa

http://www.ylioppilaslehti.fi/2001/10/05/pula-h2osta/

Lainaus: ylioppilaslehdestä

Ongelma ei siis ole vedenkulutus vaan säästäminen. Suomalaiset kuluttavat keskimäärin 244 litraa vettä vuorokaudessa, mutta se ei riitä esimerkiksi Helsingin vesihuoltojärjestelmälle.
”1970-luvulla yksi ihminen kulutti noin 400 litraa vettä päivässä, ja Helsingin väkiluvun arvioitiin kasvavan kymmenessä vuodessa miljoonaan henkeen. Järjestelmä on mitoitettu sen mukaisesti. Olemme joutuneet investoimaan melko paljon pitääksemme veden laadun hyvänä”, kertoo viestintäpäällikkö Ari Nevalainen Helsingin Vedestä.
Veteen voi tulla haju- ja makuvirheitä, koska se viipyy putkistoissa entistä kauemmin. Vesi viipyy, koska uudet kodinkoneet kuluttavat aiempaa vähemmän vettä ja ihmiset on valistettu säästeliäiksi vedenkuluttajiksi.
Myös viemäreiden toiminta on kärsinyt vedensäästökampanjoista. Virtaaman pieneneminen on johtanut muun muassa viemäreiden liettymiseen ja hajuhaittoihin.
”Uusissa vessanpöntöissä on kaksi huuhteluvaihtoehtoa. Pienempi huuhtelu käyttää kolme, suurempi kuusi litraa vettä. Vessanpöntön tehokas toiminta vaatii kuitenkin vähintään kuuden litran huuhtelua, jotta taloyhtiön viemärit eivät tukkeutuisi”, toteaa Nevalainen.
Vessan voi siis vetää reilusti ja muutenkin vettä voi kuluttaa, Nevalainen neuvoo.
”Helsingissä ei ole pulaa vedestä, joten tarvetta liioiteltuun veden säästämiseen ei ole. Pikemminkin ihmisten pitäisi huolehtia siitä, mitä vessasta pistetään alas, kuin puhtaan veden kulutuksesta.”
Mutta veden pumppaamiseen tarvitaan energiaa. Eikö ylimääräinen energiankulutus rasita ympäristöä? Ei, Nevalainen vastaa.
”Vaikutus on ekologiselta kannalta pieni. Helsinkiin vesi sitä paitsi tulee Päijänteestä omalla painollaan, ja matkalla voimalaitokset tekevät vedestä sähköä.”

"Lämmitettävän veden pieneneminen vaikuttaa myös taloyhtiön energian kokonaiskulutuksessa. Suihkun veden lämmittämiseen tarvitaan noin 24 kW teho, kun sauna lämpiää noin 6 kW teholla."

Kysyjä on oikeilla jäljillä, mutta ei tarkkaan ottaen itsekään ymmärrä, mitä kysyy, koska koulutus on erilainen, mitä nykyinen ammatti vaatii. Ilmeisesti tässä tarkoitetaan sitä, että lämmitetyn käyttöveden kulutus/hinta kotitalouksissa on suurin yksittäinen kuluerä energiataloudellisesti ajatellen.
Toisin sanoen: lapsiperhe käyttää enemmän kallista kuumaa vettä kuin yksinasuja. Silti tätä asiaa ei huomioida kiinteistöjen yhtiövastikkeessa, vaan yksinasuja joutuu maksamaan suhteellisesti enemmän kuin lapsiperhe.
Kysyjä tahtoo siis tietää, miten tämä ongelma ratkaistaisiin? Vai olenko tässä vaiheessa iltaa jo liikaa humalassa?

Olemme suurehkossa rivariyhtiössä jossa asun tutkineet noin 25 vuoden aikana kolmeen otteeseen tätä problematiikkaa siirtyä täysin huoneistokohtaiseen energian mittaukseen myös vesien suhteen. Tekniikka ei aseta mitään rajoituksia, sekä käyttöveden määrä että lämpöisen käyttöveden energiasisältö on mitattavissa samoin kuin asunnon lämmitykseen otettu energia radiaattoreissa kiertävästä kaukolämmöllä tuotetusta vedestä.

Ongelma onkin lähinnä investointien takaisinmaksuaika. Tuo pelkän käyttöveden volyymimittaus olisi melko edullisesti toteutettavissa asuntokohtaisesti, mutta saavutetut säästöt olisivat lähinnä lillukanvarpaita - olemme sen sijaan panostaneet vesikalusteisiin ja valistukseen. Todennäkäöisesti merkittävät tulokset saavutettaisiin vasta käytetyn lämpöenergian huoneistokohtaisella mittauksella ja veloituksella, mutta kuten sanottu siihen tarkoitettu laitteisto on edelleenkin turkasen kallis.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

tuo sekä kylmän että lämpimän veden mittaaminen olisi enemmän kuin kohtuullista.

vaasassa eräässä kerrostalossa vesimaksu oli 10eur/henkilö. eräs asukas laski vettä hanasta ihan huvikseen tunti kaupalla jotta olisi kuluttanut vettä vähintään tuon 10 euron edestä kuukaudessa.
mittariasennusten jälkeen kulutus koko kerrostalossa tippui kolmanneksen heti.

tämä taitaa olla yllättävän yleistä?

niin juu mittari muuten maksaa 120 euroa alveineen. tuossa viime kesänä jouduin sellaisen hankkimaan.

toisen polven pilkkuvirhe

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

En usko että Helsingissä luovutaisiin veden mittaamisesta. Jos lisävirtausta tarvitaan, on se tehtävissä vesilaitoksen omilla putkilla. Tehdään vain putki puhtaasta vedestä viemäriverkostoon.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
En usko että Helsingissä luovutaisiin veden mittaamisesta. Jos lisävirtausta tarvitaan, on se tehtävissä vesilaitoksen omilla putkilla. Tehdään vain putki puhtaasta vedestä viemäriverkostoon.

Ongelma on myös tuloveden alhainen virtaama joka aiheuttaa makuhaittoja veden seistessä putkistossa

Taloyhtiöissä on viemärihaaroja aika monessa paikassa, kalliiksi tulee järjestää automaattista huuhtelua joka paikkaan ettei taloyhtiöiden putket tukkeennu

Pitäisi olla tarkkana säästötapojen soveltamisessa, koska sillä on vaikutuksia rakennusten kestoon, asumisen mukavuuteen ja turvallisuuteen.

Esimerkiksi lämmöneristeiden paksuus voi vaikuttaa rakenteissa olevan kosteuden määrään, koska lämpöenergian virtaus sen läpi vähenee eristepaksuuden kasvaessa.
Alhainen sisälämpötila, ilman kuivauslaitteita, kostuttaa sisäilmaa ja materiaaleja suoraan. Kesämökkiläisille tuttu ongelma, kun mökit ovat välillä kylmillään ja paikat homeessa.

Yksi tapa vähentää suihkunkäytön energiankulutusta on ilman lämmitys. Sen lämmittäminen on merkittävästi edullisempaa kuin veden. Hetkellinen lämmitysjakso ei siten vie niin paljon energiaa, kun samalla suihkuveden lämpötilaa voi laskea, sen tuntumatta epämieluisalta.

"Yksi tapa vähentää suihkunkäytön energiankulutusta on ilman lämmitys. Sen lämmittäminen on merkittävästi edullisempaa kuin veden."

Tuo on käsittääkseni täyttä soopaa.

sinnipirtti
tuo sekä kylmän että lämpimän veden mittaaminen olisi enemmän kuin kohtuullista.

niin juu mittari muuten maksaa 120 euroa alveineen. tuossa viime kesänä jouduin sellaisen hankkimaan.

Tuo mainitsemasi mittari mittaa siis vain kulutetun veden määrän, ei sen energiasisältöä. Tietenkin, jos toinen vesimittari asennetaan myös kuuman käyttöveden puolelle, niin kulutuksen perusteella ja verkostoon syötetyn veden lämpötilan perusteella voidaan laskea jonkinlainen energiakulutusarvo ämpöiselle käyttövedelle. Mutta, on siis olemassa mittareita jotka suoraan mittaavat kulutetun veden lisäksi sen sisältämän lämpöenergian. Nämä vain kustantavat ihan muuta kuin mainitun satasen.

Tarkkailija
"Yksi tapa vähentää suihkunkäytön energiankulutusta on ilman lämmitys. Sen lämmittäminen on merkittävästi edullisempaa kuin veden."

Tuo on käsittääkseni täyttä soopaa.

Lue fysiikkaa. Opit että ilman lämpökapasiteetti veteen verraten on olematon. Silti saunassakin aistit juuri sen kuumuuden. Lämmitäppä sama kuutiomäärä vettä.

Asia on muuten testattu ja jokainen voi saunoessaan todeta sen.

"Lue fysiikkaa. Opit että ilman lämpökapasiteetti veteen verraten on olematon. Silti saunassakin aistit juuri sen kuumuuden. Lämmitäppä sama kuutiomäärä vettä."

En minä nyt niin tyhmä ole, ettenkö tuota tajuaisi, mutta sitä minä en ymmärrä, miten lämpimän käyttöveden ja ilman lämmittäminen liittyvät toisiinsa, muuten kuin psykologian kautta? Ja psykologialla ei vettä lämmitetä! Vai olenko todella liian humalassa?
No, hyvää yötä sitten kaikille!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat