Seuraa 
Viestejä45973

Olen ihmetellyt tarvitaanko väitöskirjan tekemiseen ja sen läpi viemiseen ennää muuta tietoa kuin virheetön äidinkielen kirjoittamisen taito.
Naiset ovat yhä nenemän alkaneet kirjoitella väitöskirjoja alueista ja aiheista, jotka ovat pysyneet naisille jännityksen seikkailujen alueina, mutta jotka perinteellisen rooli ja työajon mukaan ovat kuuluneet miehille.
Yksi tällainen on Merimiehen Matkakuvaus, Mira Karjalaisen tutkielma, vai väitös. Yritin lukea sitä sitkeästi läpi, vaikka se oli tällaiseen tyttöjen laveaan kirjoitustyyliin tehty - siitäkin huolimatta, että sen alussa sitä kutsuttiin akateemiseksi tutkimukseksi.
Koko juttu on paljolti rakennettu 100 haastattelun varaan, ja siinä on tapahtunut vähän samoin kuin väistönkirjojen väitöstilaisuuksissa, jos vastaäiteliä ei tiedä asiasta mitään varmaan, niin jutut menevät lävitse sellaisenaan.
Suomalainen kauppalaiva kulttuuri, samalla lailla kun norjalainenkin, kansainvälisiä matkoja tekevillä aluksilla, on muotoutunut Brittiläisen merimieskulttuurin ja laivakäytännön mukaan. Se sijaan, että tutkia on hankkinut tietonsa pestautumalla ruotsinlaivoille työhön, olisi hänen ollut hyödyllisempää tutustua eräisiin asiaa käsiteleviin kirjoihin kuten Christopher Loydyn The mercan seaman, Peter Earlen Sailors, näistä olisi Karjalainen saanut sitä tarvittavaa perustietoa tuon yhtenäisen polun alkupäästä.

Aloituksessa telkiä väittää, että 1900 luvun alkupuolen purjelaivojen aikakauteen verrattuja
höyry ja moottorilaivat olivat kevyemmin miehitettyjä. Tosiasia kuitenkin on, että valtameri rahtipurjelaivojen miehitys oli 18 – 22 miestä ja poikaa, kun lähes jokaisessa valtameri höyry ja moottorialuksesta löytyi 24–32 miestä ja poikaa.
Kansainvälisiä matkoja tekevien merialusten elin, työ ja ohjailu käytäntö on kehittynyt ja pysynyt vahvasti kansainvälisenä kulttuurina johon on aina liittynyt ”vandering sailor”, Se on aina ollut muuta kuin rannikkojen talopoikaspurjehdus, joka suomessa kuuluu kotiseutuhistoriaan ja sen moderniin muotoon. Jokaiset tutkia pitäisi ymmärtää näiden kahden asian ero.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat