Seuraa 
Viestejä45973

Olen tässä alkanut jo katselemaan hankintoja uutta tietokonetta varten. Ajattelin sitten kysyä tästä aiheesta palstalta, koska itselläni tuntuu olevan varsin suppea käsitys asiasta. Kaipaisin siis opastusta. Miten tarkalleen määrittyy sopivan virtalähteen koko tietokoneeseen? Wikipedian artikkeli ei vastaa kaikkiin herääviin kysymyksiin.

Voiko esim. yhden 12V piuhan päässä oleva tuuletin, johon on samaan johtoon kytketty toinen tuuletin, aiheuttaa ylikuormitusta? Käsittääkseni tällaisessa tapauksessa, virran määrä johdossa puolittuu molemmille tuulettimelle? Tämä ilmeisesti riippuu kytkeekö rinnan vai sarjaan? Sähköopintietoni ovat ruosteessa.

A power supply is tasked with providing electricity to every component in a computer, so a faulty or under performing unit will often cause a wide range of symptoms, including, but not limited to:

* Failure to power on.
* General instability.
* Rebooting, either randomly or when the computer is stressed.
* Hardware failure, due to sudden power spikes/dips or long term
* Inability to boot up even though motherboard light is lit. At power on, there is no activity at all except for fans and disks starting to spin.

Onko kenelläkään käytännön kokemusta tuon tyyppisestä tietokoneen temppuilusta?

Sukulaisellani on tietokone alikellotettuna ja se antaa tällä hetkellä ylhäällä kuvatun kaltaisia oireita. Minä tosin mietin, että voiko alikellotus aiheuttaa vastaavanlaista epästabiilisuutta? Onko kellään kokemusta alikellotetusta tietokoneesta pitemmältä ajanjaksolta?

http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_power_supply

Sivut

Kommentit (21)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33497
Shriek
Olen tässä alkanut jo katselemaan hankintoja uutta tietokonetta varten. Ajattelin sitten kysyä tästä aiheesta palstalta, koska itselläni tuntuu olevan varsin suppea käsitys asiasta. Kaipaisin siis opastusta. Miten tarkalleen määrittyy sopivan virtalähteen koko tietokoneeseen. Wikipedian artikkeli ei vastaa kaikkiin herääviin kysymyksiin.

Voiko esim. yhden 12V piuhan päässä oleva tuuletin, johon on samaan johtoon kytketty toinen tuuletin, aiheuttaa ylikuormitusta? Käsittääkseni tällaisessa tapauksessa, virran määrä johdossa puolittuu molemmille tuulettimelle?
Nykyaikaisten tietokoneiden virtalähteet antavat kymmeniä ampeereja 12 V:n jännitteellä. Tuulettimet kuluttavat tyypillisesti muutaman kymmenesosa-ampeerin. Tuulettimilla ei siis ole merkitystä tehonkulutukseen.

Emolevyt, prosessorit, näytönohjaimet ja lisälaitteet syövät enemmän tehoa. Virtalähde mitoitetaan niiden mukaan. "Tavalliseen" kokoonpanoon kelpaa "tavallinen" virtalähde, jos ostat jotain erikoista, kannattanee konsultoida myyjäliikettä.

Onko kenelläkään käytännön kokemusta tuon tyyppisestä tietokoneen temppuilusta?No ei, mutta paljon fataalimmista teholähdevaurion aiheuttamista välillsistä vioista on, käytännössä koko kone meni paskaksi (kovalevy, prosessori ja emolevy nyt ainakin). Onneksi ei ollut oma kone.

Sukulaisellani on tietokone alikellotettuna ja se antaa tällä hetkellä ylhäällä kuvatun kaltaisia oireita. Minä tosin mietin, että voiko alikellotus aiheuttaa vastaavanlaista epästabiilisuutta? Onko kellään kokemusta alikellotetusta tietokoneesta pitemmältä ajanjaksolta?

Ei kai pitäisi, mutta tosielämän tietokoneet eivät aina elä oppikirjojen mukaan. Palauttakaa kellot ennalleen ja katsokaa miten se vaikuttaa.

ovolo
Seuraa 
Viestejä8113

Minä ottaisin väh. 400 - 500W, niin olisi tulevaisuuden laajennuksille virtaa. Ja virtalähteen sähkönkulutus on verrannollinen siihen, mitä tietokone tarvitsee, ei niinkään virtalähteen nimellistehoon. Eli virtalähteen kuormitus heijastuu sähköverkon puolelle, jos ei ole kuormitusta, niin tehoa menee vain tyhjäkäyntihäviöihin, jotka ovat pieniä.

Tuulettimien virrankulutus on olematonta virtalähteen antovirtoihin verrattuna. Suurimpia kuluttajia emolevyn lisäksi kiintolevyt, romppuasemat, näytönohjaimet...

Rebuuttaus voi johtua esim. vaikka käyttömuistin viallisuudesta. En kyllä uskoisi alikellotuksen syyksi...

Edit:
Virtaa vievät tehokkaat näytönohjaimet voivat tehdä tuota, jos virtalähde liian pieni...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuulettimilla ei varmaan tuota virtaa saa loppumaan mutta periaatteessa näin. Ittelläni oli joskus 300W virtalähde johon tuli tuupattua "uusi" näytönohjain samaan piuhaan kovalevyjen kanssa. Tuo peli toimi niin pitkään ihan ok kunnes piti sitten sitä 3D grafiikkaa alkaa vääntämään, jolloin mustuus iski - siis kaatui koko värkki. Uusi poweri tuosta auttoi yli...

Nuo oireet joista tuossa kerrot voivat hyvinkin johtua tuosta powerista. Yhdellä kaverilla virtanen meni rikki siten, että kone ei lähtenyt käyntiin joka yrittämällä. Välillä se sitten lähti käyntiin ja toimi jonkin aikaa kunnes kaatui. Tuo kaatuminen oli sitten aivan randomia aina minuutista viiteen tuntiin. Uudella powerilla tuostakin selvisi (toki testasin omalla powerilla ensin, että vika tuossa oli)...

Kannattanee aina miettiä mikä on systeemissä muuttunut jos homma alkaa tökkiä. Mikäli mitään ei ole lisätty/poistettu on onglma loogisesti yleensä jossakin komponenttiin ilmaantuneessa viassa. Itte oon käytelly OCCT (http://www.ocbase.com/perestroika_en/index.php)+ Motherboard Monitor (http://www.majorgeeks.com/download.php?det=311) softia noiden jännitteiden seuraamiseen, jotta saa nuo poweri/emolevy ongelmat seulottua. Nii tosiaan..., ne virransyöttöön osallistuvat konkat siellä emolevyllä on pari kertaa aiheuttanu harmaita hiuksia - melko samallaisia oireita kun rikkinäisellä teholähteellä.

Kyllähän noita laskureita löytyy googlesta, joilla voi vähän arvioida tuota tehon tarvetta. Itte en nykykoneeseen suosittelis alle 400W teholähdettä Tosin tuo tarve laskee tuosta äkkiä, mikäli ei ole tehosyöppöjä kovalevyjä kiinni sitä 5 kappaletta ja monsterinäytönohjainta (kuten toisilla ).

Mitä alikellotukseen tulee niin myydäänhän niitä koneita alikellotettuna ihan kaupassakin (ainakin eeePC miniläppäri...)

Neutroni
Ei kai pitäisi, mutta tosielämän tietokoneet eivät aina elä oppikirjojen mukaan. Palauttakaa kellot ennalleen ja katsokaa miten se vaikuttaa.S.J.O.V
Mitä alikellotukseen tulee niin myydäänhän niitä koneita alikellotettuna ihan kaupassakin (ainakin eeePC miniläppäri...)

No lähinnä ajattelin niin, että ne prossut ovat kuitenkin suunniteltu tietylle kellotaajudelle toimimaan. Esim. siitä syystä ylikellotustakaan ei suositella, ja nopeampia prossuja varten on omat mallit. Jos ylikellotuksessa on epästabiilisuus ongelmia niin ajattelin, että miksei sitten esim. alikellotuksessa voisi esiintyä samaa. Tosin ylikellotuksen vaikutus epävakaaseen käytökseen on yleensä ylikuumenemisen syytä, toisin kuin alikellotuksessa.

Tuo serkun tietokone on alikellotettu, kun on tarkoituksena pitää prossun lämpötila alhaisempana. Viime kädessä on pistettävä oletus kellotajuus, jos ei tuo virtalähteen vaihtaminen poista ongelmia.

S.J.O.V
TKannattanee aina miettiä mikä on systeemissä muuttunut jos homma alkaa tökkiä.
... (ym hyvää asiaa)

On tuossa yx mylly hankala käynnistymään nykyään. Koetanpa poistaa jotain kuormaa powerilta.

Muutaman vuoden sisällä mulle on sattunut kaksi kertaa outo juttu: kun olen vaihtanut powerin toiseen koneeseen, se on sanonutkin työsuhteen irti, eli heittäytynyt ihan kylmäksi, kuolleeksi. Toinen kerta sattui viime viikolla. Kyse ei ole mistään virheestä vaihdossa, eikä liian suuresta kuormasta uudessa koneessa. Toisella powerilla kokeillen on toiminut heti molemmat koneet.

Yksi kerta kun noin käy, se voi olla silkkaa sattumaa. Mutta kaksi kertaa - se ei enää ole sitä. Molemmat koneet oli ollu pitkään käytössä sillä powerilla , jonka vaihdoin pois.

en keksi muuta syytä kuin että powerit voi rakavituvoitua koneeseensa niin paljon, ettei voi enää erkavituvoitua. kellään vastaavia kokemuksia?

S.J.O.V
Kannattanee aina miettiä mikä on systeemissä muuttunut jos homma alkaa tökkiä. Mikäli mitään ei ole lisätty/poistettu on onglma loogisesti yleensä jossakin komponenttiin ilmaantuneessa viassa.

On tosiaan temppuillut jo pitemmän aikaa tuo kone ja olen joutunut käymään huoltamassa sitä tasaisin väliajoin. Nyt harmittaa, että en pitänyt mitään logia koneen oireista ja omista toimenpiteistä, koska ei aina meinaa muistaa tapauksen yksityiskohtia. Tuollaisen login tekeminen helpottaisi selvästi vian etsinnässä.

salai
Seuraa 
Viestejä8026

Siskon koneessa (800 MHz Duron, ASUS A7V-E emo, Via piirisarja) oli pitkään ollut ongelmia levyn kanssa, siis lukuvirheitä käynnistyksessä. Vaihdoin viime syksynä siihen toisen kovalevyn ja kone toimi OK muutaman kuukauden.

Viime viikolla ei buutannut enää ollenkaan ja tuli ilmoitus:

"Windows ei käynnistynyt, koska seuraava tiedosto puuttuu tai on vioittunut:
WINDOWS/SYSTEM32/CONFIG/SYSTEM
Voit yrittää tiedoston korjaamista käynnistämällä Windowsin asennuksen alkuperäiseltä CD-levyltä.
Aloita korjaus valitsemalla ensimmäisessä näytössä "K".

Eihän tuommoista kukaan rupea tekemään, koska se on vanhalta asennus-CD:ltä yhtä hidasta kuin täysi uudelleen asennus ja lopputulos epävarmaa.

Kokeilin siirtää piruuttani kovalevyn toiseen koneeseen (Duron 900 MHz Epox EP-8KTA3+ emo, Vian piirisarja) ja kuinka ollakaan - käynnistyi ilman mitään ongelmia, vaikka kaikkia oheislaitteiden ajureita ei tietenkään löytynyt.

Tuli vielä mieleen vaihtaa siskon koneen poweri toiseen, kun sattui olemaan irrallaan yksi vanha (kaapelit olin jo vaihtanut pariin kertaan). Jopas kummaa, vaihto 265 W --> 250 W aiheutti sen, ettei koneessa uudelleen käynnistettäessä ollut yhtään mitään vikaa.

Loppukevennys: Taisi vanha poweri käyttää tuulisähköä, ainakin siinä pyöri sellainen monisiipinen viipotin.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Tuossapa yksi laskuri lisää:

http://web.aanet.com.au/SnooP/psucalc.php

Laskurit on laskureita, heittoja varmasti on.
Silti olen sitä mieltä, että moni ostaa nykyään hiukan liian isoja powereita tarpeeseen nähden.
Itse ostan mieluummin ns. Laadukkaan, vaikkakin pienempiwattisen virtalähteen kuin jonkin kiinalaisen suuriwattisen pommin.

Nyt käytössä tällainen:

Fortronin 400W. Puolijoutilaana nettikoneessa kun tästä on oelinäyttikset ym. karsittu jo pois. Tehoa liikaakin, toisekseen vielä heikko hyötysuhde tällä.

Kerran mittailin yleismittarilla muutamista virtalähteistä, että paljonko volttimäärä heilahtaa, kun laitetaan yhtäkkiä kova rasitus päälle.
Halvat / merkittömät 300w-400w heiluivat todella paljon. Fortroni kyykkäsi juuri sen verran, että mittari värähti.
En tiedä täysin, kuinka paljon jännitteen heilunnalla on loppujenlopuksi merkitystä, mutta uskoisin, että mitä vakaampi niin sen parempi.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839

Virtalähteen valinnasta lontoon murteella
http://www.tomshardware.co.uk/forum/243 ... wer-supply

eXtreme Power Supply Calculator, virtalähde laskuri
http://www.extreme.outervision.com/psuc ... orlite.jsp

powerien rankkausta laadun perusteella, nyt tosin jo vuosi siitä kun viimeksi päivitetty mutta antaa suuntaa ainakin
http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... p?t=108088

powerien kanssa ei parana pihistellä, jos kone on muuten kunnollinen ja sit siihen tyrkkää jonkun kiinanihmeen mikä käräyttää koko laitteeen ni voi harmittaa jälkeenpäin.

Eikä ne watit kaikkea kerro, nykypäivänä tärkeimmäksi on muodostunut hyvä virranantokyky 12V linjoilla, kolmen ja viiden voltin linjoilla ei ole niin suurta käyttöä enää

ja powerien vertailuja on netti tulvillaan...

edit: ja kannattaa huomioida myös powerin hyötysuhde, 80+ speksattuja powereita alkaa olemaan jo ihan edullisissa hinnoissakin

Onko kenelläkään käytännön kokemusta tuon tyyppisestä tietokoneen temppuilusta?

On, runsaasti jos 30 vuoden jakso riittää kokemuksen hankintaan.

P.S. Jännitteiden toleranssit on määritetty virtalähdestandardeissa. Virta-arvoja ei.
Kuitenkin tärkeintä PC-powerissa on juuri se kuinka paljon virtaa saadaan ulos ja vieläpä lähinnä 12V linjoista (joita on yleensä useita).
Näistä arvoista + käyttöaikasuhteesta tulee arvioida powerin riittävyys.

Jos käyttöaikasuhde on 100% (ei KOSKAAN ole mutta..) 600W kuormalla niin poweri on huomattavasti käyttökelpoisempi kuin 800W tehoinen 40% suhteella.

EDIT: Dermac olikin samoilla linjoilla...

No nyt on uus virtalähde oman koneen sisuksissa. Ostin tuon lähinnä uutta kokoonpanoa varten, mutta testaan sitä parhaillaan vanhassa. Näköjään heti tuli silmin havaittava ero. Kone ei näyttänyt enää tekevän kaksoiskäynnistystä, mitä se vanhalla 350w virtalähteellä teki. Nykyinen on 550w malli. Saapa nähdä käynnistyykö jatkossakin suorilta, vai oliko tämä nyt vaan jokin ensikäynnistyksen onni.

Lisäys:
Sama tuplabuuttaus hommeli jatkuu edelleen, eli oli hyvä, että jätti mielessä sijaa epäilykselle.

Onko sinulla Win XP käyttis koneessa ja automaattinen uudelleenkäynnistys kaatumisen yhteydessä?

Minulla pikku kuutiokone kaattu välillä bootissa ja starttaa uudelleen. Joskus ehtii näkemään vilaukselta bluescreenin, joskus taas kaatumisen huomaa siitä, että tulee BIOS-näkymä uudelleen ja Windows kysyy startataanko safe-moodissa.

En ole jaksanut tuota ongelmaa suuremmin tutkia, sillä muuten kone toimii melko moitteetta. Suurta rasitusta tosin täytyy välttää, silloin kun käyttää DVD-asemaa. Jos on miljoona ohjelmaa auki ja polttaa levyä, kone tuppaa kaatumaan helposti.

Jos kone muuten vaan sammuilee, tai boottailee itsekseen, tarkista emolevyn kondensaattorit. Jos ne ovat päältä pullistuneita, tai jopa revenneitä, on vika niissä. Olen kolmeen sellaiseen emolevyyn kolvannut uudet kondensaattorit ja ovat toimineet moitteetta sen jälkeen. Tarkkaa ja hidasta hommaa tuo juottaminen.

Petu
Seuraa 
Viestejä2287

Yikuumeneminen on monesti ongelma liian pienestä virtalähteestä . Kaikista ylmääräisistä tuulettimista pääsee eroon ,kun hankkii isomman virtalähteen .Virtalähteiden hinnoissa on kirjoa aikalailla ,mutta halpaa ei kannata lähteä ostamaan . Ehkä se keskiverto olisi paikallaan .Minun koneeseen ei voi edes USB-hubia laittaa ,kun tulee jo ilmoitus vajaasta virran saatavuudesta . Se taas johtuu siitä ,kun tuli ostettua uudempi ja tehokkaampi näytönohjain .Eli, limiitillä mennnään

Virtaa vie eniten prossu ja näytönohjain. Jos on jo vähävirtainen rossu (esim. AMD 45W), ja pienehkö näytönohjain (esim. emolle integroitu), niin mitään 400W poweria ei tod. tarwita.

Tuuskaaja
Itse ostan mieluummin ns. Laadukkaan, vaikkakin pienempiwattisen virtalähteen kuin jonkin kiinalaisen suuriwattisen pommin.

Ja ennemmin se 500W halpis kyykkää kun se 350W laatu, niistä halpiksen hattiwateista huolimatta.

Petu
Yikuumeneminen on monesti ongelma liian pienestä virtalähteestä . Kaikista ylmääräisistä tuulettimista pääsee eroon ,kun hankkii isomman virtalähteen .Virtalähteiden hinnoissa on kirjoa aikalailla ,mutta halpaa ei kannata lähteä ostamaan . Ehkä se keskiverto olisi paikallaan .Minun koneeseen ei voi edes USB-hubia laittaa ,kun tulee jo ilmoitus vajaasta virran saatavuudesta . Se taas johtuu siitä ,kun tuli ostettua uudempi ja tehokkaampi näytönohjain .Eli, limiitillä mennnään

Pitää muuten täsmälleen paikkansa tuon kuumenemisen suhteen. Varsinkin jos aikoo käyttää useampaa näytönohjainta. Pari kuukautta takaperin päivitin "vanhan" 650W Nexuksen hiukan tehokkaampaan (850W, ei todellakaan halpis vaan laatulähde) koska kone teki randomina vaikka mitä kivaa. Yksi kiva oli lämpöjen nousu kotelossa ---> chipset, cpu ja kummatkin gpu:t kuumeni ÄKKIÄ rasituksessa.
Sama USB-ongelma ilmeni myös. Nyt ei ole enää ongelmaa.

ilesoft
Minulla pikku kuutiokone kaattu välillä bootissa ja starttaa uudelleen. Joskus ehtii näkemään vilaukselta bluescreenin, joskus taas kaatumisen huomaa siitä, että tulee BIOS-näkymä uudelleen ja Windows kysyy startataanko safe-moodissa.

XP on kyllä. Ei ehi näkyä koskaan mitään. Kaikki tapahtuu 1-2 sekunnin sisällä poweria painaessa. Kone sammuu, miettii puol sekuntia ja käynnistyy uudelleen, ja windows lähtee latautumaan normaalisti. Epäilen, että se johtuu tuosta minun tavastani sulkea kone lopuksi vielä takana olevasta virtakytkimestä. Ilmeisesti se jotenkin purkaa emolevyllä olevan jännitteen.

Miksi moinen käytäntö sitten? Minua ärsyttää loistamaan jäävä optinen hiiri, jonka saan sammumaan, kun käytät powerin takana olevaa kytkintä. Varsinkin iltamyöhällä siloin, kun yleensä sammuttaa koneensa ja on menossa nukkumaan, ei kaipaa mitään demonisia hiiriä loistamaan pimeyteen.

Niin jytky virtalähden kuin lompakko antaa myöden. Tämän lisäksi myös mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella - ns [80+] -normin täyttävä virtalähde. http://80plus.org/manu/psu_80plus/psu_join.php

Hakkuripowerihan ei kuluta tuota nimellistehoaan jatkuvasti. Vaan se antaa koneelle sen kulutuksen verran sitä sähköä. Hyvä hyötysuhde taas suoraan tarkoittaa sitä, ettei itse virtalähde hukkaa sähköä lämmöksi.

Mulla hyrrää täällä jossain joku vanha IBM jossa on 125 W virtalähde. Noissa kolmessa Linux palvelinkoneissa taitaa olla 250 W. No ei niitä kuormita oikeastaan muu kuin ylläpito. Tietokantoja en ole antanut käyttöön. Koneet ovat päällä 24/7/365. Mitä joskus huoltoja niille teen. Lämmittävät samalla konehuonetta, joten sähköpatteri ei siellä napsu. Tietokoneet pitävätkin enemmän viileästä, kuin kuumasta

Uusien koneitten virtalähteet taitavat olla luokkaa 350 - 500 W Hurjia kulutuksia max. tehoilla. No sitähän harvoin tarvitaan, ja silloinkin vain hetkellisesti. Eli vaikka virtalähde on sitten minkä suuruinen, ei se sitä nimellistehoa kuitenkaan käytä, muuta kuin että resusseja on tarvittaessa.

Epäilen, että se johtuu tuosta minun tavastani sulkea kone lopuksi vielä takana olevasta virtakytkimestä. Ilmeisesti se jotenkin purkaa emolevyllä olevan jännitteen.

Ei johdu. Itse katkon virrat johdon kytkimestä ja oikkuja ei ole. Bios voi temputtaa jostain syystä. Emo on toinen.

Itselläni powerin vioittuminen johti emon vikaan, jolloin käyttis ei löytänyt tiedostoja ja keksi uuden levyaseman, vaikka siivosin levyn kokonaan. Se oli polttaa uuden emon myös mutta onneksi havaitsin jänniteheittelyt ennen sitä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat