Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mietittyäni jo jonkin aikaa muuttamista maaseudulle, pälkähti päähäni ajatus Linkolalais-tyyppisestä elämisestä, joka olisi viety vielä astetta pidemmälle.

Otetaan lähtökohdaksi tämä:
Ostan nuorilla päivilläni itselleni tontin metsästä, järven rannalta (optimaalinen paikka luullakseni tähän tarkoitukseen), rakennutan sinne pienen, noin 30-50m2 talon. Rakennuksen sisälle rakennetaan sauna, ja ostanpa sinne myös hyvin lämpöä varaavan ja uuniominaisuuksilla varustetun vuolukiviuunin. Pihamaalle muokkaisin n. puolen hehtaarin pienen pellon ja lähimetsään istuttaisin vaikkapa puolukoita, jos ei niitä siellä jostain kumman syystä kasva. Omalla pienellä pellollani alkaisin viljelemään perunaa, kaalia yms. vihanneksia ja juureksia. Lähijärvestä saisin kalaa.

Kun sitten n. 15v päästä ehkä olisin saanut koko homman maksettua, lastattua muuttoautoni täyteen suolaa ja sokeria, tilille jättänyt hätävaralle jokusen tontun oikeasti pahan päivän varalle, niin mihin lopputulokseen tästä päästään? Onko enää mahdollista asua "pimennossa", käymättä töissä tai kaupassa, hoitamalla kaiken vain itse? Tarvittaessahan pääsisin lääkärille vaikkapa pyörällä. Voiko mikään viranomainen tulla sanomaan että nyt tulee tälle pelleilylle loppu?

Mikäli en ole kauhean hakoteillä, luulisi että tuollainen voisi suht helpostikkin toimia. Kunhan sadot onnistuvat, marjat eivät häviä metästä eikä kalat uppoa järvenpohjaan, ei pitäisi nälkäkään yllättää. Talo pysyisi talvekin hyvin lämpimänä juuri vuolukiviuunin ja saunan avulla jotka jakaisivat lämpöä ympäri taloa.

Mikä minulla on jäänyt tästä nyt huomaamatta/ajattelematta, olenko liian optimistinen asian suhteen ja pitäisikö homma jättää siihen ja pistää jannu oikeisiin töihin? Mielipiteitä ja ideoita otetaan vastaan!

-Janne

Kommentit (4)

jiitu
Seuraa 
Viestejä266
Liittynyt29.8.2006
Channé
Mikä minulla on jäänyt tästä nyt huomaamatta/ajattelematta, olenko liian optimistinen asian suhteen ja pitäisikö homma jättää siihen ja pistää jannu oikeisiin töihin? Mielipiteitä ja ideoita otetaan vastaan!

Ainakin mökkihöperyys. Jos meinaa seuraavat 30 vuotta istua yksikseen keskellä metsää, joko on jo hieman sairas, tai tulee sellaiseksi. Ihminen kun on kuitenkin sosiaalinen eläin.

Jos sitten saat muuttoseuraa ja meinaat terveiden kirjoissa pysyä kauemman, voisi pidemmän päälle tuokin ruokavalio alkaa tympimään. Ainakin koittaisin lisätä vähän maariistaa siihen. Hankit vaan taljajousen (, metsästyskortin varmuuden vuoksi) ja alat täyden kuun aikaan kytistämään pupuja.

Naapuri olisi kyllä hyvä olla. Optimaalisintahan olisi, jos saisi jonkun samanhenkisen tyypin mukaan tuohon projektiin, laajentaisi tiluksia ja naapuri rakennuttaisi oman pienen talonsa johonkin lähistölle. Ruokaa kyllä tarvittaisiin enemmän, mutta onpahan useampi käsi niitä töitä tekemässä sitten. Pitäisi varmaan tutustua joihinkin hippeihin asian tiimoilta...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31119
Liittynyt16.3.2005
Channé

Kun sitten n. 15v päästä ehkä olisin saanut koko homman maksettua, lastattua muuttoautoni täyteen suolaa ja sokeria, tilille jättänyt hätävaralle jokusen tontun oikeasti pahan päivän varalle, niin mihin lopputulokseen tästä päästään? Onko enää mahdollista asua "pimennossa", käymättä töissä tai kaupassa, hoitamalla kaiken vain itse? Tarvittaessahan pääsisin lääkärille vaikkapa pyörällä. Voiko mikään viranomainen tulla sanomaan että nyt tulee tälle pelleilylle loppu?Kiinteistöveroa ja erinäisiä kunnallisia rosvomaksuja ainakin joutuisit maksamaan. Sosiaaliturva olisi äärimmäisen heikko, jos omistaisit asuntosi. Monissa paikoissa sossu ei anna mitään ennen kuin puutteessaolija myy kämppänsä ja muuttaa kunnan vuokra-asuntoon.

Mikäli en ole kauhean hakoteillä, luulisi että tuollainen voisi suht helpostikkin toimia. Kunhan sadot onnistuvat, marjat eivät häviä metästä eikä kalat uppoa järvenpohjaan, ei pitäisi nälkäkään yllättää. Talo pysyisi talvekin hyvin lämpimänä juuri vuolukiviuunin ja saunan avulla jotka jakaisivat lämpöä ympäri taloa.Vuosikymmenien varrella tulee myös vuosia, jolloin sadot eivät onnistu ja marjoja on vähän. Luontaistalouteen kuuluu ajoittainen nälän näkeminen. Toisin kuin "aidossa", luontaistaloudessa, tietylle tontille eristäytyneen olisi mahdotonta huonon ajan koittaessa vaeltaa paremmille alueille.

Mikä minulla on jäänyt tästä nyt huomaamatta/ajattelematta, olenko liian optimistinen asian suhteen ja pitäisikö homma jättää siihen ja pistää jannu oikeisiin töihin? Mielipiteitä ja ideoita otetaan vastaan!

Jos tuon kokee omakseen, kannattaa kokeilla niin kauan kun on nuori, terve ja vailla sosiaalisia ja taloudellisia rasitteita. Voihan sieltä korvesta palata ihmisten ilmoille yhtä kokemusta rikkaampana. Kuten joku jo sanoi, mikänkin arvelen että oma psyykeesi on suurin este. Kestätkö yksinkertaista, raskasta, epävarmaa ja yksinäistä elämää pitkää aikaa. Sitä tuskin kukaan voi sanoa ennen kuin itse kokeilee. Elä vaikka aluksi kesällä kuukausi metsässä. Tai tingi äärimmäisyysvaatimuksesta, ja käy talvet töissä ja kesät elät omavaraisesti. Sitten voit tuntemuksiesi mukaan lisätä tai vähentää omavaraisuutta.

Yhtä sun toista kannattaisi vielä opetella ainakin tuon ruokapuolen suhteen.

Ei taitais puoli hehtaaria riittää eikä puolukat onnistu istuttamalla. Elleivät kasva ennestään tuskin kasvavat väkisin. Muutakin on. Omakotitalon lämmitys/v vie n. 5 kiintomottia/vuosi. Metsää pitäisi olla n. 20 - 50 hehtaaria.

Mutta yrittänyttä ei laiteta, jos 2-3 vuotta pysyt osittain hengissä varastoilla, olet luultavasti jo oppinut kuinka jatketaan.

Kannattaa yrittää aloitusta modernilla tavalla. Tee hommasta tutkimusprojekti ja ala itse ns. koekaniiniksi. Ei muuta kuin hemmetinmoinen tutkimusapurahahakemus liikkeelle.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat