Seuraa 
Viestejä13176

Mitä paineita sisältää 9mm nato patruuna, patruuna on tavallinen 9x19.

Jotkut epelit kertoi että nopeuksia on pistoolista 428 m/s.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (23)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luodin ja aseiden ominaisuuksista täällä on jauhettu ennenkin. Kannattaisi hakea. Toisekseen mitä asetta omistamaton sen tiedoilla tekee?
Sitten he jotka kehuvat omistavansa aseen, voivat joutua varkauden uhriksi.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
tietää
Luodin ja aseiden ominaisuuksista täällä on jauhettu ennenkin. Kannattaisi hakea. Toisekseen mitä asetta omistamaton sen tiedoilla tekee?
Sitten he jotka kehuvat omistavansa aseen, voivat joutua varkauden uhriksi.

Kyllä meitä tuntuu kiinnostavan, kysymyksessä vanhaa ja toimivaa tekniikaa kun keskustellaan 9x19 patruunasta.

Ne joita asekeskustelu ei kiinnosta, voivat pitää turpansa kiinni ja painua helvettiin.

Lähtönopeus tosiaan riippuu hyvin paljon patruunasta ja aseesta. Isolla kuulalla varustettu laiska latinki jää reippaasti subsooniseksi. NORMAALI 9mmPB-latinki S&B 8g kuulalla lähtee pistoolin piipusta noin 350m/s ja omaa 500J energiaa. Pidemmästä piipusta voi lähtönopeutta olla vähän enemmän.

Sitten on ylipaineisiksi ladattuja P+ ja +P+ - patruunoita, joilla saa pistoolillakin jopa yli 500m/s irti, mutta aseet tuppaa pettämään tässä vaiheessa. Erikseen koville latingeille suunnitellut konepistoolit voivat ampua jopa likemmäs 1000 Joulen latinkeja.

Itse lataamalla patruunoista saisi teoriassa niin paljon tehoa irti kun vaan kannuun mahtuu kamaa mutta neljännes lisää ruutia maksimilataukseen ja ase on ampujalle vähintään yhtä vaarallinen kuin ammuttavalle.

Nopein kaupallinen 9mm lähtee yli 700m/s ja omaa varsin kevyen luodin. Energia pyörii samoissa luokissa tavan paukun kanssa.

Ranskalainen huippukevyt Tres Haute Velocité THV-sabotti-tavanpatruuna - yhdistelmä lähtee muistaakseni reippaasti yli 1000m/s, mutta paineet kuulemma nousee turhan koviksi ja rihlat kuluu ohivuodoista sun muista.

9mm on hyvä kompromissi peruspaukuksi. Luotiliivejä ja sirpojakin vastaan se vaan on onneton jytyilläkin latingeilla ja pysäytysvoima nelivitoseen verrattuna on monien empiiristen kokemusten perusteella reippaasti huonompi. Nisti pysähtyy kuulemma kuin seinään 1911:llä ja JHP:illä mutta ysillä voi ehtiä päälle.

TERÄS NALLEPUH
Jos sen räjähde jutun korvaisisi kakalla niin saisi käteviä ja tehokkaita biologisia ammuksia. Olisivat tehokkaampia kuin tavalliset 9milliset ja tappotodennäköisyyskin olisi suurempi. On epätodennäköistä vaikka osuisit ysillä ihmiseen niin ei kuole. Mutta jos kakka 9millisellä osuisi niin sitten vastustajaan tarttuisi vaarallisia viruksia jotka tappaisisivat 10-20% todennäköisyydellä + tarttuisisi toisiinkin vihollisiin joten yhdellä luodilla pystyttäisiin tappamaan useita ihmisiä. Käyttääköhän kukaan tällaista asetta? Pitäs varmaan sitten myydä patentit vaikka usalle tai alqaidalle.

sua nämä kakkaleikit näyttää kiinnostavan viesteistäsi päätellen. olet aika sairas yksilö

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

9x19mm on monessa mielessä hyvä kaliberi. Kohtuullisesti energiaa, tarkkuutta 100m saakka, vaimennettava. Sopivampaa kaliberia esim. jänismetsälle saa hakea. Kuvitelkaapa yllämainitut ominaisuudet ja verratkaa mokomaa lintukivääreihin tai mihin tahansa muuhun kaliberiin. Halpakin tuo on harjoitella.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Devil
Seuraa 
Viestejä1328
tiäremiäs
Poliisit ammuskelee 9mm. On niin yleinen ja riittävän tehokas tollasiin hommiin.

No ei, 9mm on maailman järein kaliiperi. Ainakin iltapäivälehtien toimittajien mielestä

X

Devil
Seuraa 
Viestejä1328
vihertaapero
9x19mm on monessa mielessä hyvä kaliberi. Kohtuullisesti energiaa, tarkkuutta 100m saakka, vaimennettava. Sopivampaa kaliberia esim. jänismetsälle saa hakea. Kuvitelkaapa yllämainitut ominaisuudet ja verratkaa mokomaa lintukivääreihin tai mihin tahansa muuhun kaliberiin. Halpakin tuo on harjoitella.

Paremmin vaimennettava olisi kyllä .45 Sen luoti lentää muutenkin jo siinä ~320m/s tienoilla ja painavammasta luodista saa enemmän jerkkua. 5,7mm, tms, lintukivääriä on huono vaimentaa, kun luoti lentää jotain ~900m/s ja painaa pari hassua grammaa.

X

.45ACP vaimennuksessa tuleekin sitten se halkaisijakysymys. Hiljaisimmat vaimennetut pyssyt löytyvät juurikin ysimilliisistä, sillä luodinreikä on nelivitosessa sen verran suurempi, että meteliä pääsee aina pikkuisen enemmän korville kuin ysissä. Tietysti kaikkein optimaalein vaimennettava kaliiperi olisi joku 4.5mm nuoliammus, jolla olisi pituutta 5-10cm ja painoa 20-50 grammaa. Tällainen järkäle 330m/s piipusta niin ei riko äänivallia mutta lentää erittäin loivalla radalla ja suoraan. Vaan käytännöllisyys onkin ihan toista..

Ysimillinen on huokeahko ja perushyvä pyssy paukutteluun. Suomessa paukut maksaa, mutta esmes jenkkilässä saa tänäkin päivänä alle 10C ea paukkua, 90-luvun alussa vielä piekkarin paukun hinnoilla.

Iltalehden ja suomen pollarien mukaan ysimillinen tosiaan on järeä. Hesarin mukaan jopa 22 voidaan lukea järeäksi, kun sillä ammutaan joutsenta.

Vaan järeä on muistaakseni tykistön termi putkelle, jonka halkaisija on yli 320mm. On siinä pistoolilla kokoa ja/tai tehoa jos vakavissaan järeäksi tituleeraavat. Vaan käyttihän Auvinenkin 22-tuumaista pistoolia..

Käytössä 9mm para on ehdottomasti parempi kuin naurettava .45 cal tai muut pippelinkasvatuskoot. Jos hengen ottaminen on mittapuu niin 9mm se onnistuu todella tehokkaasti.
Olen IPSCiä paukutellut jo 10 vuotta ja kokeiltu on varmasti kaikki piipunväljyydet mitä löytyy. Ysi on ehdottomasti käyttökelpoisin ja tappavin käsiaseissa (myös KP-käytössä hyvä).

Devil
Seuraa 
Viestejä1328

Tietystikkin näin, kyllä esim 9mm Glockilla ja MP5SD:llä on mukavampi ammuskella, kuin jollain Tommygunilla tai Desert Eaglella tms. Rekyyliä on vähän ja paukut halvempia ja jne.. Mutta tuossa aiemmin otinkin kantaa vain vaimennettavuuteen ja tehoon. Tässä vertailussa 9mm häviää 45:selle semmosen 100 joulea. En sitten tiedä onko sillä käytännössä tai radalla mitä merkitystä. Joskus voi olla ja joskus sitten taas ei.

Mutta tuosta "tappavin" sanasta tuli offtopikkina mieleen nämä major ja minor luokat, joita mm IPSCssä ja Real Shootingissa on. Voiko joku kaliiperi "tappaa" taulua enemmän kuin joku toinen? Jos taulun "hengenlähtöön" vaaditaan 100% ja käytännössä 2 osumaa, niin "tappaako" joku major luokan ase sitten 105% tai 120%? Minusta melko epäloogista ja outoa jos taulu on silloin "kuolleempi" ja saa enemmän pisteitä... Tietysti joku pienempi kaliiperi voisi "tappaa" vähemmän, mutta jos taulu "kuolee" vain 95%:sti, niin eikös silloin kyseinen tehtävä jää vähän niin kuin kesken? Minusta tässä mielessä SRA:n säännöt on/oli selkeämpia, että 2 osumaa per taulu riittää ja kaikilla aseilla saa osumasta saman verran pisteitä. Ainakin silloin vielä sai kun lajia harrastin muutama vuosi sitten. Nykyisiin sääntöihin ei ole tullut perehdyttyä.

X

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat