Seuraa 
Viestejä45973

Kuinka toimivia PC:n liitettävät usb kynäoskilloskoopit ovat?

Tein yksinkertaisen virtapiirin, 220ohmin vastus ja valodiodi sarjassa. Jännitelähde antaa 4,5V ja 1,5A tasasähköllä (DC power supply lukee kyljessäkin). Sitten mittasin oskilloskoopilla minkälaista käppyrää tulee. Oskilloskooppi piirsi kaunista sinikäyrää, n. -2,7v ja +2,7V välillä. Miten hemmetissä voi virran suunta vaihdella kun kyseessä on kuitenkin tasasähkö. Tarkennusta sen verran, että softapohjainen Oskilloskooppi näytti sinikäyrää nimenomaan jännitteelle. Virtaa en tutkinut.

Tuon jälkeen pidin mittapään edelleen kiinni mutta otin jännitelähteestä plusnavasta piuhan irti. Nyt oskilloskooppi riemastui. Se näytti sinikäyrää -4V ja +4V välillä. Miten tämä on mahdollista?

Mainittakoon, että PC skoopeissa maajohtoa ei tarvitse erikseen kytkeä, skooppi kytkeytyy maahan usb kaapelilta pc:n kautta. Skooppi on mahdollista myös laittaa hauenleuoilla kiinni virtapiirin maahan mutta tällä kertaa käytin tosiaan maata usbin kautta.

Mikä jännitettä oikein vaivasi. Miten tasasähköllä jännite voi seilata edestakaisin? Ja miten virtapiiri ylipäätään oli enää jännitteinen kun otin jännitelähteestä plus piuhan irti. Onko Usb-maa syynä.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Eiku oliko vika aloittelijassa joka kytki mittapään sittenkin sarjaan virtapiiriin eli hauenleuat oli kiinni piirin maassa ja mittapää jossain referenssipisteessä piirillä.

PC:n kanssa puuhastellessa kannattaa muistaa että PC:n virtalähde on kytketty Y konkilla koneen "maihin" ( eli runkoon).
Jos et käytä suojamaadoitettua pistorasiaa niin rungossa vaikuttaa 115 voltin pienivirtainen jännite.

Eiköhän se ole verkko joka sieltä paistaa läpi, varsinkin jos Led-kytkentäsi saa jänniteensä muualta kuin tietokoneesta, jolloin on hyvin todennäköistä että piirit ovat galvaanisesti erotettuja toisistaan.

Kytke koneen runko kytkentäsi oletettuun maahan niin luulis mittausten onnistuvan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytän suojamaadoitettua pistorasiaa ja johtoja. Ilmeisesti mittakynä suojamaadoittuu koneen maahan USB kaapelin kautta.

The PicoScope PC Oscilloscopes connect directly to the ground of a computer through the interconnecting cable provided.

As with most oscilloscopes, avoid connecting the ground input to any source other than ground. If in doubt, use a meter to check that there is no significant AC or DC voltage between the ground input of the oscilloscope and the point to which you intend to connect it. Failure to check may cause damage to your computer, or lead to injury to yourself and others.

You should assume that the product does not have a protective safety earth.

Ymmärränkö siis oikein, USB:lta kynä syojamaadoittuu ja kynän hauenleuka on laitettava mitattavan virtapiirin maahan ja mittapää sitten siihen kohtaa virtapiiriä mitä haluaa tutkia?

Sinikäyrä on seurausta väärästä kytkennästä tms. kun tuo verkko paistaa läpi?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat