Seuraa 
Viestejä38468

Pitäisi käämiä kuristin vanhan muuntajan raudoille. Käytännön syistä joudun käämimään useita rinnakkaisia käämejä. En viitsisi arpoa langan pituutta ja pilkkoa sitä ennen käämimistä, ja ajattelin panna vain kolme kerrosta, joihin suunnilleen sama määrä kierroksia. Mutta tuli mieleen, että mitä osakäämien erot vaikuttavat induktanssiin ja kuristimen muuhun toimintaan, jos kierrosmäärä poikkeaa sanotaan 10 %, ja hajavuot ovat käämien sijoittelusta johtuen hieman erilaiset? Systeemi alkanee toimia oikosuljettuna muuntajana, mutta paljonko se käytännössä haittaa? Ei sen pitäisi olla mitenkään kiikun kaakun mitoitettu, joten pieni ylimääräinen lämpeneminen on siedettävää. Kuristin tulee häiriön poistajaksi vaihekulmatehonsäätimeen 8 A virralle.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Vierailija

Jos juttusi muodostuu rinnankytketyistä käämeistä., niin käämi useammalla langalla yhtäaikaa. Helppoahan se on laskea tarvittava kääminpituus, kun keskimääräinen ympärysmitta tiedetään. Sitten vain pätkit sopivanpituiset langat.

Kierrosmäärien ero rinnakytketyissä käämeissä synnyttää tasausvirtoja, mikä pienentää induktanssia.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kannattaa huomata, että muuntajarauta myös kyllästyy kuristinkäytössä aivan mitättömällä amppeerikierrosmäärällä. Muinoin noitten tuntemattomien rautojen ja ferriittien kanssa touhutessani tein laboraation oskilloskoopin avulla ja tutkailin kyllästymispisteen. Senhän näkee kuristimen virtakäyrästä helposti sinimuotoisella virralla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä38468
Paul M
Kannattaa huomata, että muuntajarauta myös kyllästyy kuristinkäytössä aivan mitättömällä amppeerikierrosmäärällä.

Mikä tahansa kelasydän kyllästyy, ellei käytä ilmarakoa. Kyllästymisen ei pitäisi olla ongelma, jos rauta kestää arvioimani yhden teslan kentän.

Täytyy kai sitten pätkiä käämi arvioilta, ja tehdä sen verran kierroksia kuin runkoon mahtuu tai lankaa riittää. Induktanssiarvo ei ole tarkka, "muutama millihenri" on sopiva induktanssi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat