Kylmäsavustettu kala

Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Eikös se ole raakaa? Bakteerit ja loiset säilyy. Kuinkahan usein ihmiset saa siitä ruokamyrkytyksiä tai loisia?

Kaikkihan syö juhlissa aina kylmäsavukalaa, mikä siinä sushissa sitten on niin iyuuu?

くそっ!

Sivut

Kommentit (19)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Ronron
Eikös se ole raakaa? Bakteerit ja loiset säilyy. Kuinkahan usein ihmiset saa siitä ruokamyrkytyksiä tai loisia?

Kaikkihan syö juhlissa aina kylmäsavukalaa, mikä siinä sushissa sitten on niin iyuuu?

Savu on antibakteerista. Oleellista on, että savustettava kala on todella tuoretta. Sama juttu sushin kanssa - tosin sushi tarkoittaa riisiä, joka on maustettu riisiviinietikalla ja sokerilla. Tuore raaka kala on erinomaisen makuista. Graavikalaankaan ei kannata laittaa nykyaikana paljoa suolaa, sillä sitä voidaan säilyttää kylmässä - aiemmin kalat suolattiin todella suolaisiksi, jotta ne säilyivät lämpimämmässä. Kylmäketjun pitää kuitenkin olla katkeamaton, esim. kaupasta haettaessa kala on tuotava kotiin jäissä.

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
Liittynyt19.6.2005

Foorumi tuntuu tökkivän tänään. Kun postaa uuden aiheen tai vastaa viestiin kannattaa vain olla kärsivällinen. Vältytään turhilta triplapostauksilta.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
Finlandes
Foorumi tuntuu tökkivän tänään. Kun postaa uuden aiheen tai vastaa viestiin kannattaa vain olla kärsivällinen. Vältytään turhilta triplapostauksilta.

Odotin varmaan kymmenen minuuttia mutta ei se siitä mihinkään mennyt. Sitten updeittasin niin ei mitään aihetta ollutkaan syntynyt ja viesti poistui. Ajattelin että ei sitten, teen uudestaan. Taaskaan ei mennyt mutta hermot meni.

くそっ!

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517
Liittynyt13.12.2006

"Savu on antibakteerista." kirjoitti "Volitans".
Ilmankos olenkin tupakoitsijana pysynyt terveenä vuosikymmeniä.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
Liittynyt19.6.2005

Ronron: Tiedän tunteen. Mistähän foorumin känkkäränkkäkohtaukset oikein johtuvat? Ehkä netti on tulossa tietoiseksi itsestään ja se ilmenee tiede foorumin omituisena käyttäytymisenä.

Mutta asiaan ennenkuin koko ketju menee offtopiciksi.

Suolataanko kala ennen vai jälkeen savustuksen? Mitä erillaisia tapoja tai "viritelmiä" savustukseen löytyy? Kuinka turvallista savustettu kala on ja kuinka haitat (lähinnä karsinogeenien muodostus) vältetään tai minimoidaan?

hyrrä
Seuraa 
Viestejä834
Liittynyt25.3.2007

Olen suolannut aika kevyesti ennen savustusta. Tosin lämminsavustan; minulla on rst-teräksestä tehty "laatikko", jonka päällä on ritilä, jonka päällä on vielä toinen levy. Komeus nostetaan telineeseen savusaunan kattoon lämmityksen alkaessa.

Vierailija

Olen kuullut termin "tönkkösuolattu", tosin vain huumoripitoisissa TV-sketseissä. Osaisikohan joku valistaa tarkemmin tämän epäilemättä tärkeän ja perinteisen säilöntämenetelmän saloista ja etymologiasta?

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
Liittynyt19.6.2005
IFEUN
"tönkkösuolattu"

Minulla on pääsiäistä odottamassa kapakala. Siis sellainen kuiva, erittäin suolainen ja kova kuin lauta. Sillä voisi kolkata jonkun pimeällä kujalla. Olisikohan se tönkkösuolattua?

Siis mitä erillaisia suolaustapoja on? Tai toisin sanoin; mitä erillaiset suolaus (ja savustus) termit tarkoittavat?

Vierailija

Tönkkösuolattua on tullut syötyäkin joskus. Kala on tönkkö ja liottamalla siitä saa syötävän. Peratut kalat pannaan puutiinuun (haihduttaa kosteutta, kuten saviastiakin) kerroksittain niin että suola erottaa kalat toisistaan. Se on hirmusuolaista liottelunkin jälkeen.

Vierailija

Ja varsinkin suolaliha on suolaista. Oikein meinaa oksettaa. Pitää olla päättäväinen aikeissaan ja juoda päälle kovasti vodkaa.

Vierailija
Ronron
Eikös se ole raakaa? Bakteerit ja loiset säilyy. Kuinkahan usein ihmiset saa siitä ruokamyrkytyksiä tai loisia?

Kaikkihan syö juhlissa aina kylmäsavukalaa, mikä siinä sushissa sitten on niin iyuuu?

Ainakin graavilohessa on joskus listeriaa, joka lisääntyy tyhjiöpakatuissa fisuissa.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246
Liittynyt10.12.2007

Kalojen loiset ei tartu ihmiseen lukuunottamatta lapamatoa.

Lapamadosta pääsee, jos kalan raakana haluaa säilyttää, pakastamalla 1 vrk. Tarkemmin -18 celsiusta pitää olla. Sama on hauen, mateen, ahvenen ja kiisken mädissä. Muissa mädeissä ei ole lapamatoa tai niiden jotain alkioita.

Merikaloissa ei ole ikinä edes sitä lapamatoa. Murtovedestä en ole varma.

kylmäsavustus kyllä desinfioi kalan kuten myös graavaus.

Perinteinen kylmäsavustus tehdään esim rinteeseen tehtävällä notskilla, josta savu johdetaan ylämäkeen pari metriä, jossa se päätyy esim. metallitynnyriin jossa kylmäsavustettava kala/liha on. Ulkolämpötilan pitäisi olla max 10 koska tynnyrin lämpö ei saa ylittää 18-20 astetta. Aikaa kuluu päivä tai pitempään jos haluaa enemmän savuaromia. Aromia voi vahventaa esim. katajalla jota ei tarvita paljoa.

Jotkut ovat kehittäneet jääkaapeista kylmäsavustussysteemejä.

Normaali savustushan on paljon helpompaa, epätäydellinen palaminen ja aika kuuma. Eli pieni hapenotto.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Vierailija

Kairamo kirjoitti: "Ilmankos olenkin tupakoitsijana pysynyt terveenä vuosikymmeniä."

Odotan vielä vuosi, pari, niin et kykene vessassa käymään ilman katkokävelyä ja rajua puuskutusta. Kioskillakin käy askin ostamassa joku muu sinun pyynnöstäsi...

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Tarkkailija
Kairamo kirjoitti: "Ilmankos olenkin tupakoitsijana pysynyt terveenä vuosikymmeniä."

Odotan vielä vuosi, pari, niin et kykene vessassa käymään ilman katkokävelyä ja rajua puuskutusta. Kioskillakin käy askin ostamassa joku muu sinun pyynnöstäsi...

Tupakan aiheuttama aivoinfarkti voi iskeä minä sekuntina hyvänsä. Faijalleni kävi niin, kun poltti - kirjoili vaan, että kun ei tähän kuollutkaan. Toinen puoli halvaantui. Että tupakoikaa vaan.

Vierailija
Volitans
Tarkkailija
Kairamo kirjoitti: "Ilmankos olenkin tupakoitsijana pysynyt terveenä vuosikymmeniä."

Odotan vielä vuosi, pari, niin et kykene vessassa käymään ilman katkokävelyä ja rajua puuskutusta. Kioskillakin käy askin ostamassa joku muu sinun pyynnöstäsi...




Tupakan aiheuttama aivoinfarkti voi iskeä minä sekuntina hyvänsä. Faijalleni kävi niin, kun poltti - kirjoili vaan, että kun ei tähän kuollutkaan. Toinen puoli halvaantui. Että tupakoikaa vaan.

Mulla on niin hyvät geenit että kerkeän vetää itseni jojoon ennen halvauksia.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat