Seuraa 
Viestejä14093

Yksityisyrittäjyys voi osaltaan ratkaista kansainvälisen uustyönjaon ongelmaa Suomessa

Kaksi oleellista asiaa: nykyisistä yrittäjistä suuri osa jää ansaitsemalleen eläkkeelle, ilman jatkajaa sekä: suuri joukko vieläkin kyvykkäitä yrittäjiä on "velkavankeudessa" 1990-luvun alun pankkien hurlumhei-meiningistä. Kolmantena tekijänä on kansainvälinen uustyönjako, jossa tyypilliset liukuhihnatyöpaikat asemoituvat sinne, missä alhaisempi palkkataso kohtaa markkinat ja kysynnän.

Uutisia sävyttävät irtisanomiset ja ulosmarssit. Palkkamme ovat liian korkeat tavanomaisissa töissä; pitää saada halvemmalla työpanoksella enemmän hyödykkeitä. Palkollisia korvataan vuokratyövoimalla. Vuokratyövoimaa haetaan Virosta, jossa palkat ovat viidesosa Suomen tasosta. Vuokratyövoima on esiaste yksityisyrittäjämäiseen työpanoksen tarjontaan markkinoille; tämän työpanoksen voisivat tehdä yrittäjät, jotka eivät tuntejaan laske.

Suuri joukko nykyisiä yrittäjiä vie eläkkeelle myös ammattitaitonsa, jota ei voida siirtää jatkajille. Edelleen suuri joukko entisiä korkovelkavankeudessa ja ulosoton ahtaudessa eläviä ahkeria ja yritteliäitä yrittäjiä tekee harmaantalouden puolella valtion verokirstujen ohi menevää kansantaloutta. Pankkihulabaloo-meininki vei joukoittain velvollisuuden- ja kunniantuntoisia yrittäjiä narun jatkoksi ennen häpeää, koska kaikki oli menossa; yritys, työpaikat, talot ja koko omaisuus. Kaikki yrittäjät eivät ottaneet osaa kulutusjuhlameininkeihin, vaan sinisilmäisinä laajensivat yritystoimintaansa pankinjohtajien yllyttäminä, parhaat esimerkit mainoksissaan kärräsivät kottikärryillä rahaa pankin ovista ulos.

Nyt Suomessa on käynnistettävä yrittäjyysmobilisaatio. Yhtenä osana siinä on nostaa takaisin yhteenkuuluvuuden ja tarpeelliseksi tuntemisen verkostoihin jatkamaan yrittämistä niiden osalta, joilla vieläkin innokkuutta ja innovatiivisuutta riittää. Näin saadaan harmaantalouden puolelta jälleen yhteiskuntakelpoisiksi palautettuja yrittäjiä luomaan kukin yhden tai muutamia uusia työpaikkoja toimintapaikkakunnallensa.

"Velkavankeudessa" elää n. 200.000 henkilöä, joista yrittäjiä on runsaasti. He maksavat korkoa velkapääoman lyhyntymättä; heitä velkovat ulkomaalaiset velkomisyhtiöt, jotka ostivat valtion Arsenaali-yhtiöltä 3-7% pääoma-arvolla nuo ongelmaluotot. Nyt niitä velotaan ja huimimmillaan korkoa lyhennetään kuntien sosiaalihuollon avustuksilla. Yhteiskunnalle käy hyvin kalliiksi tämä ihmisten karsinoiminen; näin menetetään paljon toiminnallista pääomaa sekä laillisia työpaikkoja. Monet näistä yrittäjistä voisivat olla myymässä yrittäjämäisesti työpanostansa edullisemmilla kustannuksilla, jolloin kaikkia tyypillisiä työtilanteita ei tarvitse siirtää kaukoidän halvan palkkatyövoiman maihin.

Vähintäänkin nyt poliittisen päätöskoneiston tulisi saattaa voimaan laki, joka mahdollistaa erityisvelkakäsittelyt alueittain, ammattiryhmittäin ja nopeasti lopullisen ja kertakaikkisen maineen palautuksen ja loputtoman korkorallimaksamisen niiltä, joilla löytyy yrittämisen tahtoa ja taitoa. Suomi tarvitsee nyt uusia ja vanhoja yrittäjiä luomaan pienyrittäjätyöpaikkoja osaltansa pelastamaan riittävää verokertymää, jotta säilytämme osan yhteiskuntamme tulontasausperiaatteesta. Toisena vaihtoehtona on pitää kynsin hampain kiinni palkoistamme menettäen koko ajan lisää tuotannon työpaikkoja maailmalle. Vahva ja itsetuntoinen yhteiskunta kykenee mobilisaatioon, jossa tavoitteena on kansallisen identiteetin kohennus keskittämällä voimat yhteisen hiilen puhaltamiseen aikaansaaden yhteenkuuluvuutta ja tarpeellisuuden tunnetta kansalaisilleen.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Kauppakorkean yritystalouden proffa Arto Lahti on kirjoittanut samoista asioista mm. Suomen Kuvalehteen. Hänen mukaansa "pankkikriisin" uhreista kuoli oman käden kautta 10-12 000.

Kun suomalaiset rehelliset osaajat ajettiin pois yritystoiminnasta, ajettiin jopa tuhoon, ketä heidän tilalleen tuotatettiin? Niin, ketä??

Sitä sopii kysyä presidentti-ehdokkailta.

Yrittäjyys on lähdettävä itsestä, kaikista ihmisistä ei vain tule yrittäjiä. Puhukoot poliitikot sitten mitä tahansa. Velanotto taas voidaan rinnastaa murhaan, kumpikaan ei nimittäin vanhene koskaan ja ainoa mahdollinen seuraamus on elinkautinen.

Kyllähän yrittämisestä puhutaan kauniita sanoja, tosin puheiksi yleensä vain jäävätkin. On meinaan tehty yritystoiminta kaikenlaisella turhalla byrokratialla mahdollisimman hankalaksi. Aivan liian suuri osuus kuluista muodostuu näistä maalaisliiton (Suomen Keskusta) ja sossudemareiden järjettömistä päähänpistoista. Kummastakaan puolueesta ei kovin monta todellista yrittäjää löydy, en nimittäin jyväjemmareita pidä minään oikeina yrittäjinä, kun tärkeimpänä tulonlähteenä on valtion tukiaiset. Suuri osa näistä saatanan tuista pamahtaa vielä tilille, vaikket edes persettäsi nostaisi penkistä. Aito yrittäjyys perustuu siihen, että tuotetulla tuotteella tai palvelulla on aitoa kysyntää ja siitä ollaan valmiita maksamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

90-luvun keinotekoisella lamalla kaadettiin siihen asti vastuistaan hyvin huolehtineita osaavia yrittäjiä. Eivät he ottaneet liikaa velkaa. Talouspoliittisella äkkikäännöksellä heidän velkansa muutettiin Iiron, Maunon ja rappareiden päätöksellä mahdottomiksi maksaa.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14093

Nyt kun tekijöistä ja omista suomalaisista osaajista on pulaa ja toisaalta 300.000 todellista työtöntä - olisi vihdoin kiinnitettävä huomiota kuinka tuhannet yksityisyrittäjät saataisiin pidettyä työelämässä pidempään - yli ylimenokauden 5-8 vuotta.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Vierailija

Pankkikriisi tappoi varmaan 10 000 ihmistä, se pitänee varmaansa paikkansa.

Onhan se stressi verrattavissa uusien tutkimusten mukaan sodassa aiheutuvaan stressiin.

Vierailija

Todellisuudessa nuo yritykset eivät olleet kovin kestävällä pohjalla kun menivät nurin.

Oli paljon yrityksiä, mitkä toimi tunnepitoisesti ei esim pyydetty täysiä hintoja sun muita.

Vierailija

Omat yrittäjä sukulaiset on aina rukoilleet jeesusta sunnuntaisin kun viikolla riistää ihmisiä ylihintaisilla tuotteilla.

Yritys onkin niillä ollut kohta 50 vuotta.

kalmankenkku
90-luvun keinotekoisella lamalla kaadettiin siihen asti vastuistaan hyvin huolehtineita osaavia yrittäjiä. Eivät he ottaneet liikaa velkaa. Talouspoliittisella äkkikäännöksellä heidän velkansa muutettiin Iiron, Maunon ja rappareiden päätöksellä mahdottomiksi maksaa.
On muuten kokemusta, mutta yrittäjähenkinen ei siitä niin vaan luovuta. Minullakin nuo sen aikaiset firman valuuttalainat roikkuvat niskassani ikuisesti. Siirtyvätköhän ne perintönä lapsilleni

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat