Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/media/cassini-20080310.html

Saturnuksen järjestelmässä kiertävä Cassini-luotain on tehnyt Enceladus-kuun lähiohituksen. Tällä kertaa luotain ohitti kuun pinnan vain noin 50 km etäisyydeltä ja lensi suoraan kuun pinnalta vettä suihkuavien geysirien tuottaman sumun läpi n.200 km etäisyydellä pinnasta.

Uutta kuvamateriaalia Enceladuksesta alkaa tulla ilmeisesti aikaisintaan parin tunnin päästä.

Animaatio lähiohituksesta: http://www.youtube.com/watch?v=9Pfz1n6tMUg
NASAn videossa kerrotaan ohituksesta: Taking the Plunge - Cassini at Enceladus

Interaktiivinen Cassini-simulaatio CASSIE (asentaa pluginin)

Nämä ovat vanhoja kuvia.
Geysirit.

Enceladuksen tiikeriraidat.

PS. Datasiirto Cassinista on juuri alkanut. Kohta on kuvia. w00t!

Sivut

Kommentit (48)

onkohan siellä minkä verran vettä planeetalla? Saturnuksen kuu siis kyseessä.. Hittolaine, aika freesiä dataa sitten kohta saatavilla Kiva
Mielenkiintosen olonen mesta toi kappale, sieltähän vois löytää vaikka jotain mielekästä oikeestikin, toi vesi kuulostaa jo hyvältä. Ei vaikuta rutikuiva Mars (nykyään kuiva ainakin, siis..) yhtä kiehtovalta kuin esm. tämä kuu.
Varmaan on komeita geysireitä, kaitpa se niistäkin jostain lähettyviltä jotain näytteitä kaappaa, niin ainakin teksti antoi ymmärtää,.. että tuloksia odotellessa

Hyviä kuvia, valitettavasti Enceladus siirtyi ohilennon aikana Saturnuksen aiheuttamaan pimennykseen, joten kuvia ei ole niin paljon kuin toivoisi.

Pikainen kompositio kolmesta kuvasta, etäisyys noin 33000 km.

Värikuvia tekeillä...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31144
Liittynyt16.3.2005

Näyttää siltä, että nyt Cassinin varsinainen tehtävä olla melkein suoritettu, ne uskaltavat suorittaa entistä antoisampia tehtäviä pienellä riskilläkin. Voisi kuvitella, että liki hipoen suoritetut ohitukset paljastavat jotain mielenkiintoista.

Joo, muistaakseni heinäkuussa varsinainen missio päättyy ja siirrytään jatkoajalle (extented mission), joka toivottavasti jatkuu vielä vuosia. Seuraavaksi on tulossa Titanin lähiohitus toukokuussa ja taas Enceladus elokuussa. Kaikkiaan on suunnitteilla vielä ainakin neljä Enceladuksen lähiohitusta!

Blogin mukaan NASAlla on jo alettu kalibroimaan ja tutkimaan instrumenttien dataa ohituksesta - ja tietysti spektrometrien tuloksia odotetaan suurella mielenkiinnolla...

Vielä värikuva. Etäisyys noin 61000 km.
Filtterit IR3, GRN, UV3, CL -> R,G,B,kontrasti

Sinistä möhnää on näemmä kraattereidenkin pohjilla ja päälläkin, eli se on siis nuorta kraattereihin verrattuna. Piirteen saa parhaiten näkyviin jos vääntää saturaation kaakkoon jossain kuvankatselu/käsittely-ohjelmassa.
Toinen huomiota herättävä piirre on kraatterien pohjat, jotka näyttävät joko kohonneen ylöspäin tai täyttyneen jollakin.

Isompi:

Alueet näyttävät sileiltä, koska tektoninen aktiivisuus on hävittänyt kraatterit. Noiden juovina näkyvien siirrosten syntytapaa ei tiedetä. Niiden on arveltu johtuvan Saturnuksen vuorovesivoimista tai Enceladuksen sisäisistä prosesseista, joista niistäkin on omat arvelunsa. Joka tapauksessa siirrokset ovat nuorempia kuin kraaterit, ja niitä on jostain syystä varsinkin kuun eteläisellä puoliskolla.

Nuo yllä postaamani kuvat on otettu Enceladuksen pohjoiselta pallonpuoliskolta. Ne ovat ensimmäisiä tarkkoja kuvia tuolta kraaterien peittämältä alueelta. Tässä kartta, ylemmät postaamani kuvat ovat siis noilta ylemmiltä siivuilta.

Tämä just äsken väsäämäni kuva on keltaiselta alueelta Enceladuksen eteläisellä puoliskolla. Tässä huomaa hyvin eron pallonpuoliskojen välillä, siirrokset ja muu aktiivisuus ovat häivyttäneet kraatterit täältä. Kuvassa näkyy myös osa eteläisen napa-alueen tiikerinjuovista, joista geysirit suihkuttavat vettä avaruuteen.


Etäisyys noin 130000 km
Filtterit IR3, GRN, UV3, CL -> RGB+lum.

EDIT: Ylläoleva kuva on muuten valaisunkin osalta mielenkiintoinen, sillä Enceladusta ei kuvassa valaise suora auringonvalo! Kuvaa otettaessa Enceladus oli Saturnuksen varjossa pimennyksessä ja kaikki kuvan valo on muualta heijastunutta valoa. Kuun kirkkaimman alhaalla olevan reunan valaisee Saturnuksen renkaista ja planeetasta itsestään heijastuva valo, vasempaan reunaan valon heijastaa 700 000 km etäisyydellä oleva kuu Rhea ja oikeaan reunaan kuut Tethys ja Dione, 100 000 ja 200 000 kilometrin päästä.

Tämä kuvaa paitsi Cassinin kameran herkkyyttä, myös Enceladuksen pinnan poikkeuksellisia ominaisuuksia. Enceladus on Aurinkokunnan heijastavin kappale, sen geometrinen albedo on lähes 1,4 ja se heijastaa yli 99% pintaan osuvasta valosta.

Lisätietoa Enceladuksesta löytyy esim. NASAn näppärästä multimediasta "Enceladus Virtual Tour": http://saturn.jpl.nasa.gov/science/moons/moonDetails.cfm?pageID=5

Kiitos kannustuksesta Lassi!
Mukavaa että jotkut lukevat juttujani. Heh, tässä onkin nyt tullut väännettyä kuvia ja seikkailtua foorumeilla samoilla silmillä toissapäivästä lähtien - ens yönä sitten unta kuuppaan.

Pistän tässä illan mittaan taas päivitystä.

K. K.
Olisi tuolla aika yksinäistä tallustella.
Mitenköhän on paino/vetovoiman kanssa. Ei ole iso pallero tuo. Joku tietävämpi vois laskella, miten sillä tavallisen painoinen meikäläinen palloilisi jos pääsis pinnalle.

Hämmästytävän täydellisen pyöreitä nuo kuut. Todella. Ja taas salaliittoteoria. Ei siellä mitään luontaita olekkaan. Huijausta. Kuvankäsittelyllä hoidetu homma. NASA: tarpeisiin [size=75:30szlc1z](kylvää epäilyksen siemeniä)[/size:30szlc1z]
---------
spin0 Sinunlaisia tarvitaan lisää foorumille. Sellaisia, jotka todella paneutuvat asiaansa, ja uskaltavat tuoda asiat esille. Mua siis inhottaa jotkut "mutu" tiedon varassa olevat. Pidetään faktana tämä, että on totta tuo luotaimen juttu *kättä päälle*

spin0
Eka värikuvayritys.
Etäisyys n. 92000 km.
Suodattimet: IR3, GRN, UV3 -> R,G,B

Isompi:


Hymmm. Tämä kuva poikkeaa kyllä muista. Ihan vaikuttais siltä, että on ns. päiväntasaajan" kohdalta venähtänyt. Onko silmissä vikaa, vai optiikassa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat