Seuraa 
Viestejä1785

Nimellä UG99 tunnettu, sienen aiheuttama tauti uhkaa vakavasti Aasian vehnänviljelyä. Tauti löydettiin ensi kerran vuonna 1999 Ugandasta, ja se on muunnos stem rust -nimisestä sairaudesta (Puccinia graminis). Asiasta kertoivat BBC ja New Scientist.

UG99 aiheuttaa rakkuloita vehnän maanpäällisiin osiin ja se vähentää huomattavasti kasvin tuottoisuutta. Tällä hetkellä UG99 on levinnyt Iraniin ja mahdollisesti Pakistaniin asti, ja sen odotetaan laajentavan esiintymisaluettaan itään päin.

Syyriassa tällä viikolla kokoontunut asiantuntijapaneeli arvioi, että kestää ainakin 5 vuotta, ennen kuin UG99:lle vastustuskykyinen vehnäkanta saadaan kehitettyä. Suurimmalla osalla maailman vehnästä vastustuskykyä ei ole, sillä sieni itse on tullut vastustuskykyiseksi ainakin kolmelle vasta-aineita tuottavalle vehnän geenille.

Projekteja vastustuskykyisen kannan aikaansaamiseksi on kuitenkin jo menossa Kiinassa. Lisäksi kansainvälinen, Meksikossa päämajaansa pitävä Maailman maissin- ja vehnänparannusinstituutti (CIMMYT) on aloittanut kokeet Keniassa ja Etiopiassa.

Niissä seulotaan villejä vehnäkantoja ja paikallisia ”maatiaislajikkeita” sen varalta, että niissä on vastustuskykyä parantavia geenejä. Instituutin edustaja Rick Ward kertoo, että tilanteen turvaamiseksi geenejä pitäisi löytää ainakin kaksi.

Wardin mukaan sitä ennen voi kuitenkin seurata nälänhätä. Vähintäänkin on hyvin todennäköistä, että ruuan hinta nousee satojen supistumisen vuoksi. Erityisesti Pakistan on riippuvainen paikallisesta vehnäsadosta.

http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/art ... 032008?s=k

http://en.wikipedia.org/wiki/UG99

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (13)

Vesi ja vilja... Maapallon arvokkaimmat tuotteet.

Tarttuuko tauti tai onko siitä muihin lajikkeisiin erikoistuneita versioita? Entä minkälaiset olot se vaatii selviytyäkseen, eli kuinka isolla osalla viljelijöistä on potentiaalinen hätä edessä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Minkälaisissa oloissa speltti kasvaa? Pärjännee hieman karummissakin olosuhteissa. Muistaisin kuulleeni speltin olleen tärkeä ravintoaine Rooman legioonissa.

Kasvaa meillä hyvin, käyttää hyväkseen pohjoisen pitkää kesäpäivää.

Mutta kukaan ei varmaan ole vielä testaillut miten se pärjää tuon sienen kanssa. Toivoa sopii.

Vierailija

Kuinka vaikeaa on vaihtaa viljelyskasvista toiseen, ihan näin yleisellä tasolla? Voiko vehnäpellolla ruveta tosta vaan kasvattamaan vaikkapa herneitä?

Luonto yrittää auttaa, mutta ihminen ei kuuntele...

Mitä enemmän ihminen vitkuttelee niin sitä pahemmin saastunut paikka tulevaisuuden tuhoutuneella ihmiskunnalla on.

Pelastakaa afrikan lapset ja parantakaa intian ja kiinan elintasoa ja sitä ja tätä jne. sitten kun se kaikki on tehty niin kaikki on varmasti hyvin ja afrikan neekerilapset voivat elää onnellisina elämänsä loppuun asti ja ajella ihanilla autoillaan ja nauttia länsimaalaisesta yhteinkunnasta vai...??

Kuka keksii tarinalle lopun?

Antero
Ja niin kaikki kuolivat liikakansoitukseen sekä savusumuun.

Savusumu on pieni juttu. Paljon pahempi ongelma on ihmisen luoma riippuvuus öljyyn.

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Usan tehtaama sairaus tuhoamaan iranin taloutta? Eipäolisi ensimmäinen kerta kun usa tekee jotakin sairauksia rampauttaakseen muiden alueiden asutusta tai taloutta.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Miss Baker
Kasvaa meillä hyvin, käyttää hyväkseen pohjoisen pitkää kesäpäivää.

Mutta kukaan ei varmaan ole vielä testaillut miten se pärjää tuon sienen kanssa. Toivoa sopii.
Mitenkähän tuo home pärjää meidän olosuhteissa? Talvi suojelee tehokkasti helkkarin monelta homeelta. Lapissa talvi suojelee (toistaiseksi vielä) perunarutoltakin, muuta ei etelässä.

Ei ehkä kannattaisi hosua EU:n ajamassa maatalouden alasajossa.

Kuinka vaikeaa on vaihtaa viljelyskasvista toiseen, ihan näin yleisellä tasolla? Voiko vehnäpellolla ruveta tosta vaan kasvattamaan vaikkapa herneitä?

Periaatteessa ei tarvitse muuta tehdä kuin keväällä kylvää eri jyvät, mutta käytäntö on eri juttu. Pitää ottaa huomioon kasvupaikka, viljelijän pitää osata viljella uutta lajia (lannoitus, kylvö, korju ym.) ja ainakin siemenien saanti.
Jos ei ihan kaikki kerralla vaihda viljelykasvia niin ei pitäisi tulla mitään ongelmaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat