Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitä mieltä olette sairaanhoitajille annettavasta oikeudesta kirjoittaa reseptejä? Hyvä vai huono juttu? Minusta se on OK silloin kun on kyseessä jotkut yleiset , helposti diagnosoitavat infektiosairaudet. Toisaalta diagnoosien tekeminen on se asia, jossa potilaalla pitäisi olla oikeus kuulla lääkärin mielipide. Monet yleisetkin oireet kuuluvat lääketieteen erikoisaloille, kuten esim. allergiat ja ihotaudit, psykiatriset diagnoosit, naistentaudit. Sairaanhoitaja voi olla pätevä määräämään jotain tiettyä lääkeainetta, jonka tuntee hyvin, mutta ei välttämättä osaa diagnosoida ihmistä oikein.

Toinen kysymys liittyy juridiseen oikeusturvaan. Lääkärit ovat vannoneet lääkärin valan, joka sitoo heitä. Siksi heillä on suurempi vastuu teoistaan, kuin vaikka sairaanhoitajilla tai terveydenhoitajilla. Jos s-hoitajan tekemä diagnoosi olisi väärä, joutuisiko hän siitä samalla tavalla vastuuseen kuin lääkärikin? Mikäili sairaanhoitajien tehtäviä laajennetaan diagnosointiin, niin eikö heidänkin pitäisi vannoa sitova vala toimivansa lääketieteen nimissä, tieteen sääntöjen mukaisesti?

Ruotsissa sairaanhoitajat saavat kirjoittaa 130 eri valmistetta, en tiedä mitä nämä tuotteet ovat. Pitääkö paikkansa, että siellä myös sosiaalialan työntekijät saavat määrätä lääkkeitä?

Sivut

Kommentit (18)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31147
Liittynyt16.3.2005

Kyllä on varmaan ihan perusteltua, että triviaalit tapaukset annetaan hoitajien päätettäviksi. Paljon on reseptien uusimista ja vastaavaa, joka on lääkäreillekin vain turhaa paperityötä.

Minusta olisi vielä parempi vapauttaa muut kuin vaarallisimmat huumaavat lääkkeet kokonaan (ja tietyin edellytyksin nekin). On naurettavaa rahan ja ajan haaskausta mennä puoleksi päiväksi jonottamaan jotain antibioottireseptiä tautiin, joka tulee kymmenettä kertaa ja itse tietää mistä on kyse. Vaikka lääkäri sulkeekin pois tietyt vaaralliset taudit, niiden todennäköisyys on niin pieni, että normaali-ihminen voisi ihan hyvin ottaa minimaalisen riskin vaivaa säästääkseen.

väläys
Toinen kysymys liittyy juridiseen oikeusturvaan. Lääkärit ovat vannoneet lääkärin valan, joka sitoo heitä.Kuulemma tuo vala on nykyään vain historiallinen kuriositeetti, jolla ei ole merkitystä, ja joka ei edes ole pakollinen.

Jos s-hoitajan tekemä diagnoosi olisi väärä, joutuisiko hän siitä samalla tavalla vastuuseen kuin lääkärikin?Varmaan samat säännöt pätevät. Eivät mitkään valat vaikuta siihen. Menemällä työhön, työntekijä sitoutuu sääntöihin.

Mikäili sairaanhoitajien tehtäviä laajennetaan diagnosointiin, niin eikö heidänkin pitäisi vannoa sitova vala toimivansa lääketieteen nimissä, tieteen sääntöjen mukaisesti?

Itse en perusta tuollaisista historiallisista jäänteistä. Valat eivät ole kuin sanahelinää, jos joku haluaa netota sääntöjä rikkomalla.

rita
Seuraa 
Viestejä65
Liittynyt30.4.2005

Olen kuullut, että sosioaalialan työntekijät saavat jakaa lääkkeitä potilalle ilman koulutusta lääkeaineista. Sairaanhoitajajilta vaaditaan koulutusta lääkeaineista aika paljonkin pelkkään lääkkeiden jakamiseen potilaille.

Diagnoosien tekemistä ei sairaanhoitajakoulutuksessa opeteta. Lääkäri saa sairaanhoitajaa huomattavasti ennemmän palkkaa, joten eiköhän paremman palkan pidä sisältää paremmat tiedot diagnooseja varten. Käsikauppalääkkeitä kuten esim. kalkkitabletteja, vitamiinejä, särkylääkkeitä, yskänlääkettä jne. kuka tahansa voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Joillakin potilailla on paljon yhtäaikaisia sairauksia ja lääkkeisiin täytyy saada tarkka balanssi. Toisinaan lääkäri joutuu harkitsemaan lääkkeestä saadun hyödyn ja lääkeaineen aiheuttaman haitan välillä ja hyödyn puolella täytyy pysyä.

Kuitenkin sairaanhoitajan täytyy pystyä arvioimaan lääkkeen vaikutusta potilaaseen, sivuvaikutuksia ja tarkistamaan lääkeaineiden yhteensopivuutta, vaikka lääkäri lääkkeet määrääkin.

Työnantajat ainakin ottavat tämän uutisen ilolla vastaan. Tulee olemaan
entistä vaikeampaa päästä lääkärin vastaanotolle, paikoissa joissa on
oma työpaikkalääkäri, joka ei kuitenkaan ole lähes koskaan tavattavissa.

Eli saadaan lyhyemmät saikut, kun terkkarin maksimi on se 3 päivää.
Enää ei pääse lekurille edes lääkitystä vaatimalla, saatana!

Ja tämä siis siitä ilmaisesta työterveyshuollosta. Saahan sitä tietty
muualle mennä mutta se maksaa maltaita, joka rahassa(yksityinen)
tai ajassa(julkinen).

Sairaanhoitajien etiikka tuli testattua lakon kiemuroissa. He olivat valmiit uhraamaan ihmisten henkiä elintasovaateissaan. Eli unohdetaan heidän vastuitensa lisäily. Työtehossa olisi petrattavaa.

unski

Eli saadaan lyhyemmät saikut, kun terkkarin maksimi on se 3 päivää.
Enää ei pääse lekurille edes lääkitystä vaatimalla, saatana!

öö.. olisit tyytyväinen 3 päivään...
itselläni on 0päivää palkallista saikkua...
ellen telo itteeni duunissa..

Nykyään on paljon vanhuksia ja nuoriakin, joilla on päällekkäisiä lääkityksiä, kyllä lääkkeen määräjällä tulisi olla tarkka tietämys lääkeaineista, ei siihen riitä mikään yleistieto sairauksista. Suomessa saa jo tällä hetkellä esim. terveydenhoitaja määrätä e-pillereitä. Luulisi että ne ovat ainakin ihan rutiiniasia, vaan eivätpä olekaan. Pillerin sopivuus riippuu yksilöstä ja vasta-aiheita niiden käytölle on olemassa. Ruotsissa jotkut pillerimerkit on vedetty markkinoilta veritulppariskin takia. Eli reseptilääkkeet harvoin ovat mikään rutiinijuttu uusimista lukuunottamatta.

Eikö ole hieman epäoikeudenmukaista, jos osa potilaista pääsee lääkärille ja lääkärin tutkimukseen ja toisille vain sairaanhoitaja kirjoittaa diagnoosin ja lääkkeet? Toiset saisivat siis tasokkaampaa hoitoa kuin toiset. Entä jos potilas on tyytymätön sairaanhoitajan tekemään diagnoosiin? Onko hänellä oikeutta vaatia lääkärin mielipidettä?
Oikeusturvaa luokattaisiin törkeästi, jos vakavia päätöksiä ihmisen elämästä ja hoidosta, joskus jopa pakkohoitopäätöksiä tekisivät alikoulutetut henkilöt. Suomessahan on paljon kritisoitu sitä, että mielenterveyspuolella on maallikkoauttajia, joiden ammattitaito ja koulutus ei riitä terapeuttina toimimiseen, kuinka sitten psyykelääkkeiden määräämiseen?

Neutroni: Antibioottien vapauttaminen on johtanut vakavaan antibioottiresistenssiin monissa Euroopan maissa, joissa niitä saa jopa apteekista ilman reseptiä. Antibiootteja ei tulisi käyttää turhan herkästi, siksi niidenkin olisi hyvä olla järkevässä kontrollissa. Tietysti voihan hoitsukin ottaa laboratoriokokeet, sellaisissa labratesteillä selvitettävissä diagnooseissa homma varmaan toimii.

Antibiootithan pian menettävät tehonsa muutenkin, pöpöt kehittävät resistenttejä kantoja katsomatta siihen kuka on kirjoittanut reseptin. Mutta luulen että tässä on kuitenkin se alue, jota lainsäädön ja terveydenhuollon alojen pitäisi yhdessä miettiä.

Psyykelääkkeissä ei päivän, parin viive ehkä haittaa, paitsi jos on tosi opiaattiriippuvainen tyyppi. Sairaanhoitaja tuskin saakaan oikeutta kirjoittaa teemuja tai pameja, mistä on kova kiljunta aika ajoin.

Vähän ihmettelen, mutta aika näyttää.

omena
unski

Eli saadaan lyhyemmät saikut, kun terkkarin maksimi on se 3 päivää.
Enää ei pääse lekurille edes lääkitystä vaatimalla, saatana!öö.. olisit tyytyväinen 3 päivään...
itselläni on 0päivää palkallista saikkua...
ellen telo itteeni duunissa..

Jep. Ei pidä olla kiittämätön. Saa sentään viikon sairista vaativaan vaivaan
3 päivää saikkua kerrallaan.

Kiinassa tuskin työntekijät saavat lainkaan palkallista sairista.
Monen yrittäjän+yrityksen mielestä tuo käytäntö sopisi varmaan
tännekin. Eikö vain?

Minusta valan vannomisella on tärkeä symbolinen ja psykologinen merkitys. Jos itse olisin vannonut valan, kokisin sen jossain määrin henkisesti vielä sitovammaksi kuin työsopimuksen. Ennen vanhaan valapatot kokivat tarinoiden mukaan kurjan kohtalon, kuten se hollantilainen merimies, joka vannoi purjehtivansa Hyväntoivonnimen ympäri.

Lääkärin vala on vanha Hippokrateen vala? Löytyy googlaamalla, ei hurjasti kosketa tätä päivää, mutta vala mikä vala. Potilas on sama ongelmineen - silloin ja tänään.

Kaikki terveydenhuollossa toimivat joutuvat allekirjoittamaan salassapito- ja tietosuoja-asiakirjan.

rita
Seuraa 
Viestejä65
Liittynyt30.4.2005

Mielestäni pitäisi olla oikeus valita meneekö lääkärin puheille vai sairaanhoitajan. Terveyskeskuksessa sairaanhoitaja on usein suodatin, joka päättää onko vaiva tarpeeksi vakava, että lääkärille pääsee. Osa potilaista on ujoja ja arkoja kertomaan ongelmistaan ja valittamaan vaivoja. Lääkärille pääsee paremmin potilas, jolla on hyvä itsetunto ja hyvä ulosanti. Potilas saattaa olla vasta alkumetreillä kertomassa vaivastaan, kun sairaanhoitaja päättää ettei lääkäriin ole tarvetta. Potilas ei useinkaan osaa kertoa useampaa vaivaa yhtäaikaa, kun luulee, että pitää puhua vain yhdestä vaivasta. Kuitenkin vaivat saattavat liittyä kaikki toisiinsa. Pelkään, että reseptin saamissa sairaanhoitajalta saattaa olla samoja vaikeuksia. Potilaan joka oiretta ja vaivaa ei tiedustella, vaan keskitytäänkin ensimmäiseen oireeseen ikäänkuin se olisikin itsenäinen sairaus, johon kirjoitetaan resepti. Potilas on tietenkin tyytyväinen, kun on saanut reseptin kouraansa, mutta onko diagnoosi silloin oikea. Entä, kun potilas menee sairaanhoitajalta toiselle tuleeko diagnoosi toisensa perään eri siarauksiin ilman, että kukaan keskittyy kokonaisuuteen.

unski

Kiinassa tuskin työntekijät saavat lainkaan palkallista sairista.
Monen yrittäjän+yrityksen mielestä tuo käytäntö sopisi varmaan
tännekin. Eikö vain?

*nauraaaa*
eiköhän...

väläys
Mitä mieltä olette sairaanhoitajille annettavasta oikeudesta kirjoittaa reseptejä? Hyvä vai huono juttu? Minusta se on OK silloin kun on kyseessä jotkut yleiset , helposti diagnosoitavat infektiosairaudet.

Tuosta olen täysin samaa mieltä. Ihmiset valittavat jatkuvasti, kuinka on niin vaikeaa päästä lääkäriin. Jonot ovat pitkät ja täynnä myös luulosairaita. Lääkärit valittavat kuinka heillä on niin paljon työtä, enkä yhtään ihmettele. Kyllähän se helpottaisi jos joihinkin ns. perussairauksiin saatavat lääkkeet voisi saada myös sairaanhoitajan kirjoittamana. Tässä tarkoitan nyt esimerkiksi antibiootteja ja rokotteita ja vastaavia. Tietenkään mitään ns. vaarallisempia lääkkeitä esim. vahvoja psyykenlääkkeitä tai tällaisia eivät saisi asiaan syvästi perehtymättömät sairaanhoitajat määrätä. En uskokaan, että heille annettaisiin rajaton oikeus lääkkeiden kirjoittamiseen.

Nykyiset käytännöt vaihtelevat eri maissa. Ruotsissa sairaanhoitajien reseptinkirjoitus -oikeus koskee vain rajattuja lääkevalmisteita, joista suurin osa on apteekistakin ilman reseptiä saatavia lääkkeitä. Siksi uudistus Suomessa ei lääkäreiden mukaan juuri parantaisi tilannetta. Eräs lääkäri valitti Helsingin sanomien palstalla, että 60 prosenttia lääkäreiden ajasta kuluu potilaiden kanssa, muu aika menee byrokratian pyörittämiseen. Eikö mieluummin näitä paperiasioita voitaisi siirtää s-hoitajien hoidettavaksi ja vapauttaa lääkäreitä potilastyöhön?

USA:ssa lääkkeitä saa määrätä itsenäisesti jotkut maisterintutkinnon suorittaneet sairaanhoitajat, Iso-Britanniassa riittää lyhyt kurssi. Sellaista mallia en toivoisi Suomeen. Ministeri ei ehkä ole miettinyt oikeusturva-asioita kunnolla, vastaako sairaanhoitaja itse pieleen menneestä diagnoosista?

väläys
Eikö mieluummin näitä paperiasioita voitaisi siirtää s-hoitajien hoidettavaksi ja vapauttaa lääkäreitä potilastyöhön?

Tai kenties pitäisi vaan yrittää oikeasti ratkaista ongelma ja palkata lisää väkeä. Ainakin kaikki tutut sairaanhoitajat (äitini mukaanluettuna) valittavat jatkuvasti stressistä ja kiireestä. On jouduttu jäämään monta kertaa viikossa ylitöihin kun niitä potilaita ei vaan voi jättää oman onnensa nojaan. Usein myös harvoja vapaapäiviään viettäviä joudutaan kutsumaan töihin kun joku on joutunut sairaslomalle. Tämä kaikki harvinaisen huonolla palkalla. Ja tähän päälle pitäisi saada vielä lisää paperityötä?

Sairaanhoitajien oikeus kirjoittaa joitain reseptejä ei toki ratkaisisi isoa ongelmaa, mutta enää heidän ei tarvitsisi pikkuasioiden takia lähettää ihmisiä lääkärin paikkeille. Lääkäreiden paperityötä voisivat kenties tehdä myös muut kuin sairaanhoitoon koulutuksen saaneet. Tosin en tiedä millaista tämä paperityö on. Jos pitää vain kirjoittaa ylös potilaan oireita ym., luulisi sen onnistuvan myös sihteeriltä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat