Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Nasa on ryhtynyt tosissaan selvittämään, miksi revontulia on keväällä ja syksyllä kaksi kertaa niin paljon kuin talvella ja kesällä.

http://earthobservatory.nasa.gov/Newsro ... 26262.html

Kysymys kuuluu siis, mistä ihmeestä Aurinko tietää mikä vuodenaika maapallolla on, ja vaikka se tietäisi, miksi se välittäisi?

Onko aurinkotuulen ja Maan yläilmakehän vuorovaikutuksessa sittenkin jotain mitä ei vielä tiedetä - ja voisiko näillä ilmiöillä olla jotain/mitään tekemistä ilmaston kanssa?

Kommentit (13)

MVirtanen ihmettelee: "Nasa on ryhtynyt tosissaan selvittämään, miksi revontulia on keväällä ja syksyllä kaksi kertaa niin paljon kuin talvella ja kesällä. "

Revontulien ja magneettisten myrskyjen kaksihuippuinen vuodenaikaisjakautuma on ollut tunnettu noin 250 vuotta, ja sen olemassolo kuuluu revontuli-ilmiön esiintymisen keskeisiin tilastollisiin tunnusmerkkeihin ja jonka fysikaaliset selitykset kerrotaan jo alan alkeisoppikirjoissa. Maksimit keväällä ja syksyllä, minimit jouluna ja juhannuksena. Tämä pätee selkeimmin keskileveysasteilla loimuaviin revontuliin. Napaseutujen tuntumassa tilanne on vähän erilainen.

Noihin NASA:n tiedejuttuihin kannattaa sillä tavoin suhtautua varauksellisesti, että nehän ovat NASA:n avaruusprojektien ja muiden tutkimushankkeiden propagandakirjoituksia, jotka on suunnattu lähinna amerikkalaisille päättäjille, jotta heille tulisi selväksi kuinka merkittävistä hankkeista on kysymys ja kuinka hankkeisiin sijoitetut dollarit on siten käytetty hyödyllisesti. Siinä silloin vähän liioitellaan ja tehdään tieteellisiä kysymyksiä sellaisistakin asioista, jotka on jo ratkaistu, mutta joissa on silti vielä tutkittavaa kuten tämä THEMIS-ohjelma pyrkii ratkaisemaan avaruussäämyrskyjen yksityiskohtia. Sinänsä aivan relevanttia pioneeritutkimusta. Ja kallista.

NASA:n omat pojat kirjoittavat asiasta täällä, jossa ratkaisu revontulien esiintymisen vuodenaikaisvaihtelulle on selitetty: http://science.nasa.gov/headlines/y2001/ast26oct_1.htm

Jos MVirtanen olisi lukenut siteeraamansa kirjoituksen huolella loppuun asti, olisi sieltäkin vastaus löytynyt kevät- ja syksymaksimeille:

"It turns out that magnetic connections between the sun and Earth are favored in springtime. It’s a matter of geometry: As Earth goes around in its orbit, Earth’s magnetic poles wobble back and forth. (The poles don’t really wobble, but the combination of Earth’s 23-degree polar tilt plus orbital motion makes the poles seem wobble from the solar point of view.) Around the time of the equinox, Earth’s magnetic field is best oriented for “connecting-up” with the sun, opening the door for solar wind energy to flow in and spark Northern Lights."

Jos haluaa tähän syvällisempää tieteellistä selontekoa niin voi laittaa googlella hakusanat "Russell-McPherron model, seasonal variations".

Tämä kevätmaksimi näkyy tänäkin vuonna revontulitilastoissa. Auringon yleinen aktiviteetti on aika vähäistä, mutta pitkin kulunutta maaliskuuta on pohjoisilla leveysasteilla saatu ihailla komeita revontulinäytelmiä, kun auringon korona-aukoista livahtaneet revontulia aiheuttavat hiukkaset ovat päässeet maan magneettikentän sisäpuolelle. Siinä on apuna auringon ja maan magneettikenttien kytkeytyminen jossain 30 000 km etäisyydelllä maasta. Kytkentäfunktio on kevät- ja syyspäivän tasauksien aikana maksimissaan ja edesauttaa revontulihiukkasten pääsyä magnetosfäärin sisäpuolelle. Tilannetta vois seurata avaruussääsivuilta http://www.spcaweather.com. Milloin "Interplanetary Mag. Field (Bz)" on "North" ja korona-aukot auringon keskiviivan tuntumassa tai siitä länteen, on revontulien esiintyminen (ja magn.myrskyjen myös) todennäköisempää kuin muulloin. Tällöin hiukkasten ja magneettikentän kohtaamispinnalla auringon ja maan magneettikentät kumoavat toisensa ja hiukkasten liikkeitä ei ole magneettikenttä estämässä. Näin ne pääsevät syvälle magnetosfääriin.

Maapallon ilmastollisiin oloihin näillä tapahtumilla ei ole merkitystä. Ne tapahtuvat kaukana ilmakehästä ja vaikuttavat sähköisesti varautuneisiin hiukkasiin. Energiamäärät revontulimyrskyissä voivat summiltaan olla suuria, 10^14 J, mutta ne jäävät satojen kilometrien korkeuteen eivätkä energiatiheydet ole merkittäviä ilmakehän muihin häiriöihin verrattuna.

Vielä tippinä MVirtaselle ilmastonmuutoksen yleisestä olemuksestä jonka perään olet täällä kuuluttanut, onko se pohjimmiltaan globaalia vai lokaalia, kannattaisi tutustua alan perusterminologiaan, niin olisi alkeet paremmin hanskassa. Pikakurssin voi käydä esim. AMS:n (American Meteorological Societyn) meteorologian alan sanakirjasta (AMS Glossary) hakusanoista "Climate change", "Global warming" jne.

Suurikiitos abc:lle esitelmästä. Hieman yllättävää tuo Nasan epärehelliseltä vaikuttava toiminta julkisuuteen päin. Mutta hei, onhan se meille tuttua GISS:n ilmastopropagandasta ennestään.

Kyllä mahtaa amerikkalaisia veronmaksajia naurattaa, jos he saavat tietää, että satelliitteja ammutaan avaruuteen selvittämään asiaa, joka tunnetaan jo Suomessa perinpohjin.

JeanS
Seuraa 
Viestejä1383
Liittynyt24.9.2006
abc

Vielä tippinä MVirtaselle ilmastonmuutoksen yleisestä olemuksestä jonka perään olet täällä kuuluttanut, onko se pohjimmiltaan globaalia vai lokaalia

Virtasen kuulutuksesta en tiedä, mutta joko nuo tikkaremmiläisesi ovat saanut selville oliko se menneen talven "reilun asteen" (1,5 astetta Taalaksen mukaan) ilmastonmuutoslisä ihan vain lokaalia vai peräti globaalia lisää? Ihan vain olisi mukava tietää, kun ilman tuota lisää olisi mennyt talvi ollut mittaushistorian kylmin, ts. "ei-antropogeeniset pakoitteet" lienevät ihan minimissään? Jos se vain oli lokaalia lisää, niin olisi kiva tietää, miten se ilmastonmuutoslisä sattui materialisoitumaan tällä kertaa vain tänne Härmälään ja unohti auttaa esimerkiksi kylmyydestä kärsiviä keski-aasialaisia?

JeanS ja muut voinevat katsoa täältä NOAA:n sivuilta miten lämpötilat ovat jakautuneet maailmalla kuluneen talven aikana. Härmän lisäksi poikkeuksellisen lämmintä on ollut muuallakin laajoilla alueilla jos kohta kylmääkin. Näinhän tämä maapallon lämpötila on kehittynyt ennenkin; "kaksi askelta ylös, yksi alas" -periaatteella.

http://www.ncdc.noaa.gov/oa/climate/res ... tives.html

On ollut tuota La Ninjaa ja muuta. Ilmalaitoksen Pääjohtajan sanomisista en tiedä, mutta karkeana arviona on, että ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta tulevat "lämpötilalisät" ovat 2-3 kertaa suurempia pohjoisilla alueilla kuin maailmalla keskimäärin. Siitä voi sitten arvioida eteenpäin tilannetta.

JeanS
Seuraa 
Viestejä1383
Liittynyt24.9.2006
abc
karkeana arviona on, että ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta tulevat "lämpötilalisät" ovat 2-3 kertaa suurempia pohjoisilla alueilla kuin maailmalla keskimäärin. Siitä voi sitten arvioida eteenpäin tilannetta.

Arvioidaan. Siis karkeasti arvioit että globaalissa lämpötilassa on n. 0.5C (1,2/2,5=0.48) "ilmastonmuutoslisä". Tämä siis tarkoittaa että mennyt talvi olisi ollut ilman "ilmastonmuutosta" NASAn GISSinkin mukaan kylmin mahdollisesti sitten I maailmansodan. Lienee todellakin abc:kin maailmassa ne "luonnolliset pakoitteet" ihan minimissään. Tästä tuskin voidaan tulla enää alaspäin. Edelleen tuo tarkoittaa että abc:n mukaan ehkä noin kolme neljäsosaa 1900-luvun lämpenemisestä on "ilmastonmuutosta". Hyvä tietää.

Revontulista vielä sellainen mielenkiintoinen yksityiskohta, että ne esiintyvät aina identtisinä samanaikaisesti sekä Pohjois- että Etelänavan seutuvilla.

Leone
Seuraa 
Viestejä4564
Liittynyt16.3.2005
JeanS
Lienee todellakin abc:kin maailmassa ne "luonnolliset pakoitteet" ihan minimissään.

Jep, abc varmaan omassa mielikuvitusmaailmassaan on helpottunut "ihmisen aiheuttamasta lämpenemisestä", sillä muutoin talvi olisi ollut vielä nykyistäkin paljon tuhoisampi. Ja koska luonnollisista tekijöistä merkittävin, eli Aurinko, jatkaa yhä jäähtymistään (abc:n mielikuvitusmaailmassa päinvastoin) hänen täytyy jatkossa olla vielä helpottuneempi...

JeanS
Seuraa 
Viestejä1383
Liittynyt24.9.2006
Leone
Ja koska luonnollisista tekijöistä merkittävin, eli Aurinko, jatkaa yhä jäähtymistään (abc:n mielikuvitusmaailmassa päinvastoin)

Niin, jos vielä tulisi merkittävä tulivuorenpurkaus ja kiinalaiset jatkavat aerosoleilla saastuttamista, niin abc:n maailmassa ilman "ilmastonmuutosta" oltaisiin jo varmaan hyvin liki eskaloitumista kohti jääkautta.

invHTH
Seuraa 
Viestejä349
Liittynyt15.3.2007
abc

On ollut tuota La Ninjaa ja muuta. Ilmalaitoksen Pääjohtajan sanomisista en tiedä, mutta karkeana arviona on, että ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta tulevat "lämpötilalisät" ovat 2-3 kertaa suurempia pohjoisilla alueilla kuin maailmalla keskimäärin. Siitä voi sitten arvioida eteenpäin tilannetta.

Esim. Helsingin talvet ovat selvästi lämmenneet, ks. esim Hansenin datan

http://data.giss.nasa.gov/work/gistemp/ ... tation.txt

D-J-F, enää 1924-1925 talvi on lämpimämpi kuin tämä talvi. Trendi on tuollaiset 0.37 C / 100 vuotta, ja tästä kun poistetaan tuo pohjoisen Gain (sovitaan 2.5) , maapallon keskilämmölle jää nousua 0.15 C/ 100 vuotta.

JeanS
Seuraa 
Viestejä1383
Liittynyt24.9.2006
invHTH
esim Hansenin datan

http://data.giss.nasa.gov/work/gistemp/ ... tation.txt

D-J-F, enää 1924-1925 talvi on lämpimämpi kuin tämä talvi.


Kas kummaa, Hansenilla Helsingin talvi 24/25 (0.9C) oli 0.4C lämpimämpi kuin tämä talvi (0.5C) kun taas Ilmatieteen laitoksella

asia on päinvastoin.

[Korjaus: katsoin aluksi väärin Helsingin joulukuun lämpötilan. Ilmatieteen laitoksen kuukausidata antaa todellakin talvikeskiarvoksi 07/08 ~1.4C. Mistä ero Hansenin GISSiin tulee, jää selitystä vaille.]

Hansen-Helsinki taitaa olla jostain 1950-luvulta lähtien muuttaa Helsinki-Vantaalle. Vuosi ja vuodenaika keskiarvot FMI ja Hansen laskee eri tavoin, Hansen keskiarvoistaa kaikki kuukaudet samanpituisiksi, FMI painottaa kuukausien pituuksien mukaan. Ei kai noilla eroilla mitään elämää suurempaa merkitystä ole, mitä nyt hankaloittaa satunnaisen vierailijan vertailuja.

invHTH
Seuraa 
Viestejä349
Liittynyt15.3.2007
JeanS

Kas kummaa, Hansenilla Helsingin talvi 24/25 (0.9C) oli 0.4C lämpimämpi kuin tämä talvi (0.5C) kun taas Ilmatieteen laitoksella asia on päinvastoin.

Juu, tuppaa FMI:ltä välillä UHI unohtumaan. Toisessa datassa Hansen kyllä taas homogenisoimalla kylmentää menneisyyden, jolloin päästään tasatulokseen.

JeanS
Seuraa 
Viestejä1383
Liittynyt24.9.2006
qwertyui
Ei kai noilla eroilla mitään elämää suurempaa merkitystä ole, mitä nyt hankaloittaa satunnaisen vierailijan vertailuja.

Juu, ei niillä suurempaa merkitystä ole ellei tietyt tahot julistaisi suurin otsikoin kaikkien aikojen lämpimintä talvea. Näissä tapauksissa olisi mukava saada varmuus, että näin todellakin on ollut.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat