Seuraa 
Viestejä14121

Länsimaihin on iskenyt uusrenessanssi myöntää afrikkalaisten velkoja anteeksi, siis siirtää ostovoimaamme Afrikan maihin.
Vaade on inhimillinen ja maapalloistumista arvostava toimi. Onhan kaikilla maapallon ihmisillä oikeus tasaisempaan yhteisten resurssien jakamiseen luonnonvarojen ja työvoiman osalta. Työmentaliteettimme ja halumme edesauttaa itse elinkelpoisuuttamme on yksilö-, kansalaisryhmä- ja maanosakohtainen.

Maailmassa vaikuttaa monia kulttuureja, ja asenteemme elämän jatkumiseen ja itse elämään ovat vaihtelevia. Eurooppalainen individualistinen elämänkäsitys ei ole afrikkalainen näkemys eivätkä Kaukoidän perhekeskeiset kollektiiviset kulttuurit kopioita Yhdysvaltain kulutusmyönteisestä elämäntavasta.

Länsimaita innostaa aika-ajoin auttamisen pinnallinen mentaliteetti. Meillä länsimaalaisilla riittää puhetta ja alkuinnostusta, olemme markkina- ja mainosehtoista kansaa hyvää tarkoittavine banderolleinemme. Puheet eivät riitä eikä senttien jako muuta todellista tilannetta Afrikassa.

Ottamatta kantaa itse syihin, miksi Afrikassa menee huonosti, on meillä vain yksi vaihtoehto auttaa heitä. Me voisimme maksaa riittävän korvauksen niistä raaka-aineista, mitä se meille tuottaa.

Meidän ei pidä ostaa tuotannontekijöitä ja painaa alkutuotannon tulotasoa niin alhaiseksi, että se ei elätä afrikkalaisia työntekijöitä ja heidän perheitään.

Toinen vaihtoehto, joka olisikin asenteellisesti ratkaiseva liike, on jakaa kulutus- eli ostovoimaamme Afrikkaan reilusti eli 10-15 prosenttia. Tällä siirrämme oleellisesti omaamme yhteisen maapallomme sisällä, ja tämän jälkeen emme puuttuisi liiaksi Afrikan asioihin, vaan antaisimme sen toimia tavallaan niin hyvässä kuin pahassa. Afrikan heimo- ym. ristiriidat ovat sen sisäisiä asioita, jotka ratkaiskoot ne itse omilla tavoillaan ja mentaliteetillaan.

Emme voi länsimaista käsin aina puuttua maailmanpoliisin tavoin muiden tekemisiin. Jos joku maanosa hoitaa asiansa meidän mielestämme väärin, se ei välttämättä ole asukkaiden näkökulmastaan virhe, vaan historiallinen tapa hoitaa asioita.

Suurin virheemme oli aikoinaan ryöstää muun muassa Afrikan luonnonrikkauksia omiin itsekkäisiin tarpeisiimme. Muutimme jopa Amerikan väestöpohjaa siirtämällä meille aikoinaan niin tarpeellisia orjia työtehtäviin, joita emme itse halunneet tehdä.

Löytöretket aiheuttivat aikoinaan runsaasti pahaa niin Afrikassa, Amerikassa kuin Kaukoidässäkin. Me eurooppalaiset halusimme väkisin julistaa omaa autuaaksi tekevää sanaamme ja tapojamme siellä, missä niillä ei olisi ollut luonnollista kasvuntilaa.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14121

Eilen MTV3 esitti kunnallisvaalipaneelin Porista - paikalla olivat kaikkien puolueiden puheenjohtajat. Täytyy muuten sanoa, että Jutta demareista pärjäsi hyvin ja puolusti vahvasti kantaansa ruoan arvonlisäveron paikallaan pitämisestä ja verohelpotusten suuntaamisesta nimenomaan pienipalkkaisille...

Köyhyys- ja vähäosaisuus taloudellisesti puhuttaa aina poliitikkoja kun vaalit lähestyvät - kuten nytkin. Suomessa ei ole varsinaista köyhyyttä maailmanlaajuisesta tarkastelusta katsottuna lainkaan.

Meitä pitäisi kiinnostaa muualla oleva todellinen hätä, johon hsitoriallisesti valkoinen mies on vahvasti osasyyllinen, ja jota me ulkomaankaupallamme jatkamme. Jos toverit muualla saisivat kaltaistamme tulorakenetta, emme kykenisi tuomaan maahamme sitä mitä tarvitsemme, jolloin markkinataloudellinen elintasomme lähtisi todelliseen laskuun - maksammeko velkaamme valkoisen miehen ryöstöstä - aihe on yhä ajankohtaisempi tänään, kun vaikerrammme kallistuvasta ruoasta ja energiasta...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat