Seuraa 
Viestejä45973

Julkaistu 18.03.2008, klo 07.44

Asiantuntijat ovat huolissaan nanoteknologian mahdollisista vaaroista. Heidän mukaansa nanoteknologian ympäristölle ja terveydelle aiheuttamia uhkia tulisi tutkia nykyistä tarkemmin.

Nanoteknologiaa käytetään tekemään aineista kestävämpiä, kevyempiä ja edullisempia. Nanoteknologian avulla esimerkiksi tekstiileistä saadaan rypistymättömiä.

Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että aine voi käyttäytyä eri tavoin, kun sitä on muokattu.

- Nanokokoinen kultahiukkanen ei ole keltainen vaan punainen. Se ei ole stabiili vaan reaktiivinen, ja elimistöön joutuessaan se voi aiheuttaa erilaisia haittoja, sanoo Työterveyslaitoksen professori Kai Savolainen.

Savolaisen mukaan useissa tutkimuksissa on havaittu, että keuhkojen kautta nanohiukkaset pääsevät elimistöön ja jopa esimerkiksi sikiöön, mutta mahdollisista haittavaikutuksista on toistaiseksi hyvin vähän tietoa.

Nanotekniikkaa käyttävät yritykset kaipaavatkin viranomaisilta testiohjeistoja, jotta haitoilta vältyttäisiin. Myös kuluttajat hyötyisivät tarkemmasta ohjeistuksesta; tällä hetkellä tuotetiedoista ei selviä, kuinka paljon nanotekniikkaa on tuotteen valmistuksessa käytetty.

YLE Uutiset

---

Keskustelua aiheesta. Mielestäni tässä ei ole ihan oikein ymmärretty nanoteknologiaa kokonaisuudessaan, ja olisi erittäni vahingollista, jos nyt aiheesta tietämättömät alkaisivat vastustamaan nanoteknologiaa ihan vastustamisen ilosta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46591

Miksei ole ymmärretty nanoteknologiaa? Siksikö, kun on mieleen tullut jotain muutakin kuin tutkijoiden yltiöoptimistisessa markkinointipaskassa lukee.

Epäilemättä nanotekniikan sovelluksilla on haittoja. Esimerkiksi palamisessa syntyvät nanomittakaavan pienhiukkaset ovat hyvin vaarallisia. Kyllä ainakin minusta on hyvin perusteltua vaatia haittojen perustellista selvittämistä viranomaisten valvomissa tutkimuksissa sen sijaan, että suolletaan tuotteet markkinoille ja katsotaan miten kuluttajien käy. Siitäkin huolimatta, että se hidastaa kehitystä ja mikä pahinta, sijoittajien voittoja.

Varmaan jotkut tahot tulevat vastustamaan nanoteknologiaa periaatteellisistakin syistä. Se on samanlainen "helppo" vastustettava kuin vaikka ydinvoima. Ani harva on perehtynyt edes perusteiden tasolla nanofysiikkaan, ja siksi raflaavien kauhuskenaarioiden syöttäminen kansalle on helppoa. Ja kansasta löyty aina se porukka, joka haluaa uskoa tuollaisiin, ja osa heistä alkaa rahoittaa vastustavaa ryhmää. Mutta pahimmillaankin valheisiin perustuva vastustus tuottaa kertaluokkia vähemmän harmeja kuin se, että annetaan markkinoille vapaat kädet myydä mitä haluavat riskeistä piittaamatta. Markkinamiesten moraali kyllä tunnetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riskit selvittämällä ja niistä asiallisesti tiedottamalla voidaan myös ehkäistä turhia pelkoja. Parempi tietää ja tuntea riskit kun että ne tulevat yllätyksenä aiheuttaen kuluttajissa paniikkireaktioita.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat