Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Metri on metrin mittainen.
Nykytieteen määritelmät metrin pituudesta on selvää pässinlihaa, mutta mikä on metri -käsitteen historia?
Jalka= alkujaan jalasta johdettu pituusmitta !?!
Kyynärä= alkujaan kyynärvarresta johdettu pituusmitta !?!
Metri=?

Ikävä kyllä. Ei äänestystä.

Kommentit (14)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31103
Liittynyt16.3.2005

Metri on Ranskan vallankumouksen peruja. Siellä päätettiin mielivaltaisella tavalla panna kaikki uusiksi, ja uudeksi pituusyksiköksi päätettiin metri. Metri oli alunperin kymmenesmiljoonasosa päiväntasaajan ja pohjoisnavan välimatkasta.

Metrin alkuperäinen kimmoke taisi olla senaikaisen kangaskaupan mittajärjestelmien kirjavuuden luoman sotkun estäminen. Hallinnollisesti valittiin univeraali mitan pituus, jolla kauppaa sai tehdä. Se oli niitä harvoja yleisiä artikkeleita, joissa pituusmittaa tarvittiin. Siihen aikaan ruuvit ja mutterit tehtiin yksillisesti yhteensopivaksi.

Muistaakseni ranskalaiset piirsivät jalometallitankoon pari viivaa ja nimesivät niiden välisen etäisyyden metriksi. Neutroni tiesi paremmin taustat. Nykyäänhän metrin mitta on (hyvin suuripiirteisesti, en muista tarkkaa lukua) osapuilleen se matka, jonka valo kulkee tyhjiössä 1/300 000 sekunnissa.

Liekö Mittatekniikan keskuksessa kopiota metrin mittaisesta palkista? Voisin käydä mittaamassa viiden metrin rullamitan absoluuttisen mittausvirheen.

A. Ankka:
"Liekö Mittatekniikan keskuksessa kopiota metrin mittaisesta palkista? Voisin käydä mittaamassa viiden metrin rullamitan absoluuttisen mittausvirheen."

Muistan joskus lukeneeni, että Vihdin Nummelan maastossa on jokin tarkan mitan paikka. Muuta siitä en sitten muistakaan. Olisiko jollain siitä parempaa tietoa?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31103
Liittynyt16.3.2005
A. Ankka
Muistaakseni ranskalaiset piirsivät jalometallitankoon pari viivaa ja nimesivät niiden välisen etäisyyden metriksi. Neutroni tiesi paremmin taustat. Nykyäänhän metrin mitta on (hyvin suuripiirteisesti, en muista tarkkaa lukua) osapuilleen se matka, jonka valo kulkee tyhjiössä 1/300 000 sekunnissa.Niin, käytännössä tehtiin tuollainen metallimitta sen perusteella mitä Maapallon koosta tiedettiin. Siihen oli helppo verrata muita mittoja.

Liekö Mittatekniikan keskuksessa kopiota metrin mittaisesta palkista? Voisin käydä mittaamassa viiden metrin rullamitan absoluuttisen mittausvirheen.Jossain museossa voi olla. Käsittääkseni interferometriset systeemit ovat korvanneet tuollaiset mallikappaleet varsinaisesta käytöstä.

markent
Muistan joskus lukeneeni, että Vihdin Nummelan maastossa on jokin tarkan mitan paikka. Muuta siitä en sitten muistakaan. Olisiko jollain siitä parempaa tietoa?

Geodeettisella laitoksella on hyvä kansantajuinen selitys aiheesta.

erilaiset mittausjärjestelmät olivat vielä 1700-luvulle asti käytössä hyvin
paikallisesti, mistä syystä niiden lukumäärä oli hyvin suuri. On arvioitu, että
esimerkiksi Ranskassa oli ennen metrijärjestelmän käyttöönottoa käytössä n. 250 000 eri tavalla määritettyä mittayksikköä!

Ranska oli juuri se maa, jossa nykyisten mittayksikköjen käyttöönotto sai alkunsa. Vakavammat yritykset kohti standardisointia alkoivat vallankumousvuonna 1789; kansallisen mittajärjestelmän pohjaksi esitettiin aluksi Pariisissa käytössä olleita mittoja, sitten sellaisen heilurin pituutta, jonka puolijakson aika oli yksi sekunti [10]. Jälkimmäistä yritettiin saada hyväksytyksi myös muissa maissa, mutta heilurin pituuden riippuvuus leveysasteesta sai eri maiden välille aikaan vain kinan paikkakunnasta, jossa määritys voitaisiin tehdä. Niinpä jo 1791 esitettiin, että uuden järjestelmän pohjaksi tulisi ottaa 1/10 000 000 maapallon navan ja päiväntasaajan välisestä etäisyydestä. 2. pituuspiiri Dunkerquen
ja Barcelonan välillä – 1075 km – saatiin mitatuksi vuosien 1792 ja 1798 välillä, mutta jo vuonna 1793 ranskalaiset tutkijat esittivät laskelmiinsa perustuen väliaikaisen mittayksikön pituuden mittaamiseen – metrin (nimi tulee kreikankielen sanasta metron, joka tarkoittaa mittaa). Ranskassa laadittiin laki järjestelmän käyttöönottamiseksi tähän yksikköön perustuen, mutta väliaikaisuudesta johtuen se ei saanut kannatusta muissa maissa, kuten USA:ssa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Vuonna 1798 väliaikainen yksikkö korvattiin 2. pituuspiirin mittauksen perustuneella tarkalla arvolla. Metrin mittanormaaliksi valmistettiin platinatanko, ja vuonna 1799 tämä mittayksikkö otettiin lailla käyttöön Pariisin alueella. Metrijärjestelmä oli syntynyt, mutta paljon työtä oli vielä jäljellä sen yleiseen hyväksyntään.

http://www.mit.tut.fi/MIT-1010/Mittaamisen_historia.pdf

markent kirjoitti:
"Muistan joskus lukeneeni, että Vihdin Nummelan maastossa on jokin tarkan mitan paikka. Muuta siitä en sitten muistakaan. Olisiko jollain siitä parempaa tietoa?"

Neutroni:
"Geodeettisella laitoksella on hyvä kansantajuinen selitys aiheesta.
http://www.fgi.fi/asiantuntijapalvelut/perusviiva.php

Ei kaikkea tietoa tarvitse etukäteen omata. Kysyä voi aina tarvittaessa.
Kysyjä ei tieltä eksy.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Liittynyt16.3.2005

No paljonko sitä matkaa on nykytietämyksen mukaan päiväntasaajalta pohjoisnavalle metreissä ? Eli paljonko silloin arvioitiin/laskettiin pieleen ?

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Senttimetri on tullut muinaisesta sentin kolikosta. Kaikilla maailman Pentti-nimisillä tyypeillä on alemmuskompleksi Petri-nimisiä kohtaan. Tämä taas juontaa juurensa ikiaikaisesta rallatuksesta jota Suomalais-ugrilaiset kansat lauloivat kanteleen säestyksellä jääkentän vetäytymistä seuratessaan. Haltuuni saamissa 2000 vuotta vanhoissa tuohiteksteissä on tämä kyseinen pätkä:
Pentti, Pentti, työnnä vielä sentti...
Petri, Petri, työnnä vielä metri... ja pakkohan se on kun munaa riittää.

Kaikuja näistä vanhoista kirjoituksista voitiin vielä kuulla 1980-luvulla todistetusti mutta nykynuoriso on jo unohtanut vanhat viisaudet mikä on sääli.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat